Werken bij de overheid

Breinstein is een detacheringsbureau binnen de publieke sector én het bedrijfsleven. Dit betekent dat er een grote kans is dat jij komt te werken bij de overheid. Maar wat houdt dat precies in? Wat is de overheid precies en aan wat voor organisaties kun je dan denken?

‘De overheid’ is een breed begrip en bestaat uit ruim 1.600 organisaties. Er werken zo’n 100.000 ambtenaren bij de overheid. Onder de overheid vallen de Rijksoverheid, gemeenten, waterschappen en provincies. De Rijksoverheid is weer een verzamelnaam voor 11 ministeries, uitvoerende diensten zoals de Belastingdienst, inspecties (bijvoorbeeld de Onderwijsinspectie) en Hoge Colleges van Staat. De provincies en waterschappen regelen het beleid op regionaal niveau. De waterschappen regelen de waterhuishouding van bepaalde gebieden. Zij zijn verantwoordelijk voor de waterkeringen en het beheren en onderhouden van de dijken. En de gemeente ken je bijvoorbeeld van het aanvragen van vergunningen of je paspoort.

Informatiemanagement speelt in deze instanties vaak een grote rol. Daarnaast verandert de digitale wereld razendsnel en hier moet snel op geanticipeerd worden. Denk hierbij aan de digitale overheid en agenda 2020. Breinstein speelt hierop in, door traineeships te verlenen in de richting informatiemanagement en verandermanagement. Hierdoor kun jij straks werken bij de overheid.

Wat houdt werken bij de overheid in?

Overheidsbedrijven werken iets anders dan gewone bedrijven. Overheidsinstanties hebben niet als doel om veel winst te maken, maar ambtenaren dragen bij aan de ontwikkeling van de maatschappij. Als jij bij de overheid werkt, draag jij hier dus ook aan bij.

De digitalisering zorgt ook bij de overheid voor grote veranderingen. Daarnaast is er natuurlijk ook ‘Het Nieuwe Werken’. Veel ambtenaren zijn al ruim 25 jaar in dienst en dus erg gewend aan hun manier van werken. Omdat hierin veel verandert, ben jij als trainee de frisse wind in deze organisaties. Jij ondersteunt deze collega’s en laat ze zien hoe te werken in een digitale omgeving. Als jong persoon ben jij namelijk niet anders gewend dan de ontwikkelingen op digitaal gebied.

Benieuwd waarom werken bij de overheid zo cool is? Lees de blog van Lisanne!

Ben je enthousiast geworden en wil jij ook voor de overheid werken? Bekijk onze traineeships!

;