Wat is een Business Analist en hoe word je er een?

Je bent sociaal, houdt van connecten, analyseren en zakendoen. Daarnaast wil je jouw skills inzetten om bedrijven vooruit te helpen. Dat is precies wat een Business Analist doet. Benieuwd naar de taken, verdiensten en opleidingen die je nodig hebt om Business Analist te worden? Lees snel verder!

Wat is een Business Analist?

Een Business Analist staat centraal binnen een organisatie en heeft daarmee overzicht op alle onderdelen van de organisatie. Vaak heeft hij een brede kennis op verschillende gebieden en beschikt over sociale vaardigheden waarmee hij bruggen kan bouwen tussen afdelingen.

Daarmee is het verschil al gemaakt met andere analisten. Een Business Analist kijkt naar verschillende onderdelen binnen een organisatie waar de verandering wordt doorgevoerd. Dit omdat de veranderingen in de huidige wereld vaak impact hebben op meerdere afdelingen, of zelfs op de gehele organisatie.

De rol van een Business Analist

Een Business Analist is iemand die de rol van ‘schakelaar’ op zich neemt. Hij schakelt in feite tussen verschillende afdelingen, analyseert wat nodig is voor verbetering en vertaalt dit door naar het projectteam/ontwikkelteam. Zo brengt hij business requirements en de oplossing bij elkaar.

De competenties van een Business Analist

De rol van Business Analist vereist competenties op verschillende gebieden. Belangrijke competenties zijn het vermogen om business requirements te identificeren en processen in te richten, en kennis van de business-omgeving.

Dit betekent allemaal niets als deze informatie niet aankomt bij betrokkenen. Dus communicatie is de kern die alles verbindt. De Business Analist moet goed zijn in het verbinden en overtuigen van mensen en als sparringpartner kunnen optreden bij de verschillende casussen waar hij aan werkt.

De werkzaamheden

Werkzaamheden die bij business analyse horen, zijn in verschillende categorieën in te delen:

 1. De eerste is systeem- en procesontwikkeling. Hierbij wordt gekeken naar het verbeteren van het systeem of de implementatie van een nieuw systeem. Tegelijkertijd streeft hij ernaar bedrijfsprocessen te verbeteren.
 1. Ten tweede heb je business improvement. Dit richt zich op het verbeteren van de strategie van een organisatie.

De werkzaamheden die uit beide taken vloeien zijn:

 • Het inventariseren van wensen en de behoeftes.
 • Voorbereidingen op verbeteringen, denk aan bewustheid creëren.
 • Verifiëren en valideren van eisen en behoeftes door onderzoek.
 • Risico’s signaleren en maatregelen toepassen.
 • Analyses formuleren.
 • Bewaken en beheren van eisen.
 • Opstellen van een businesscase met oplossingen en bijbehorende kosten.
 • Sparren met verschillende afdelingen.
 • Analyse communiceren naar projectteam/ontwikkelteam.
 • Veranderingen ondersteunen door bijvoorbeeld trainingen te geven of als klankbord op te treden.

Wat verdient een Business Analist gemiddeld?

Als je als Business Analist aan de slag gaat, zal je beginnen met een startsalaris. Dit salaris ligt rond de
€2900 bruto per maand.

Volgens de Nationale Beroepengids kan een succesvolle Business Analist met de nodige ervaring tot wel €5000 per maand verdienen. Glassdoor noemt €4629 als het gemiddelde salaris van een Business Analist.

Binnen de banken- en verzekeringswereld verdien je als Business Analist vaak het meest. Verder heeft een Business Analist vaak secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een telefoon en laptop van de zaak.

Welke opleiding kun je volgen om Business Analist te worden?

In de meeste vacatures voor Business Analist wordt gevraagd om een hbo- of wo-diploma. Er is niet één opleiding tot Business Analist; je hebt verschillende opties om in dit veld aan de slag te gaan.

Vaak hebben Business Analisten een achtergrond hebt in Bedrijfskundige Informatica, Bedrijfskunde, Business Information Technology en Informatica. Daarnaast zijn er meer specifieke opleidingen die je helpen om een baan te vinden als Business Analist.

Het Traineeship Data Analytics van Breinstein

Soort opleiding: Traineeship
Duur: 2 jaar
Taal: Nederlands
Locatie: Waar je wilt!

Tijdens dit traineeship volg je een Business Analytics & Data Science opleiding op post-master niveau. De opleiding wordt verzorgd door docenten van de VU van Amsterdam. Tegelijkertijd ga je aan de slag bij een toffe opdrachtgever. Daarbij krijg je vanaf de eerste maand een startsalaris van minimaal €2700 en betaal je geen studiekosten.

Met een traineeship combineer je een baan, een opleiding én een netwerk. Hiermee groei je van starter op de arbeidsmarkt al snel naar professional. Nieuwsgierig? Bekijk onze Data analytics vacatures.

Dit komt onder andere aan bod tijdens deze traineeship:

 • Een introductie in het Business Analytics & Data Science vakgebied.
 • Je ontwikkelt machine learning, data mining en proces mining technieken.
 • Je leert een data-gedreven business model te maken.

Een Bachelorleergang Business Analist aan de Hogeschool Utrecht

Soort opleiding: Bachelorleergang
Duur: 1 jaar
Taal: Nederlands
Locatie: Utrecht

Deze Bachelorleergang is een deeltijdopleiding (twintig uur per week) voor de (young) professional die zich bezighoudt met kwaliteitseisen en afspraken over belangrijke prestatie-indicatoren.

Centraal staat hier de vraag welke dienst of welk product tegen welke voorwaarden wordt geleverd.

Je leert:

 • een business analyse te maken;
 • de behoefte van de business te vertalen naar operationele processen en bruikbare oplossingen;
 • analyses van de bedrijfsvoering te maken;
 • adviseren waar de bedrijfsvoering beter georganiseerd kan worden met IT ondersteuning;
 • de interne organisatie op de IT af te stemmen.

Na afloop ontvang je een certificaat van de Hogeschool Utrecht.

Een Master in Applied Data Science aan de Universiteit van Utrecht

Soort opleiding: Master
Duur: 1 jaar
Taal: Engels
Locatie: Utrecht

Met de master Applied Data Science word je opgeleid tot een data science-professional met uitstekende analytische capaciteiten.

Je kunt deze capaciteiten toepassen op een groot aantal domeinen zoals gezondheidswetenschappen, geowetenschappen, sociale- en gedragswetenschappen en mediastudies.

De opleiding aan de Universiteit van Utrecht wordt in het Engels gegeven. Deze masteropleiding is bedoeld voor studenten met een duidelijke en ambitieuze interesse in Applied Data Science.

De opleiding bouwt voort op kennis van statistiek en programmeren. Dit is dan ook een ​​voorwaarde voor het verplichte vak in het eerste blok en daarmee dus voor de gehele opleiding.

Wat is het verschil tussen een Business Analist en Informatieanalist?

Bij veel organisaties worden de rollen van Business Analist en Informatieanalist nog weleens door elkaar gehaald. Deze twee verschillende functies hebben een overlap, maar er zijn wel degelijk grote verschillen.

De Business Analist richt zich voornamelijk op de analyse van het bedrijfsprobleem en de bedrijfsprocessen. Bij de Informatieanalist ligt de focus van het werk meer op het technische aspect en het realiseren van de oplossing.

Een Informatieanalist heeft meer technische skills nodig, terwijl een Business Analist niet altijd technisch onderlegd hoeft te zijn.

Binnen welke sectoren kun je aan de slag als Business Analist?

De rol van Business Analist wordt steeds belangrijker. Er zijn dan ook veel sectoren die op zoek zijn naar goede Business Analisten. Het is een opleiding waarbij je een grote baangarantie hebt als je de juiste papieren en ervaring hebt.

Je kunt aan de slag gaan in sectoren als:

 • Adviesbureaus (consultancy)
 • Banken
 • IT-bedrijven
 • (Markt)onderzoeksbureaus
 • Overheidsinstanties
 • Techbedrijven

Zie jij jezelf wel je brood verdienen als Business Analist? Een uitdagende, sociale maar ook probleemoplossende rol. Neem dan contact met ons op voor meer informatie over alle mogelijkheden wat betreft een traineeship. We helpen je graag verder!

;