Wat kun je worden met een bachelor opleiding Criminologie?

Of je nu het nieuws op de voet volgt of maar mondjesmaat iets meekrijgt van de waan van de dag, om criminaliteit kun je haast niet heen. En met de huidige (technische) ontwikkelingen veranderen ook de mogelijkheden en de werkwijzen van criminelen. Denk maar eens aan hackers, die grote bedrijven moeiteloos plat leggen met hun DDos-aanvallen. Maar ook meer traditionele vormen van misdaad, zoals diefstal of fraude beïnvloeden ons dagelijks leven. Dit maakt dat er voldoende werk is voor afgestudeerde criminologen.

Maar wat leer je nu tijdens een bacheloropleiding Criminologie? Welke functies kun je na het afronden van je studie vervullen? En wat kun je doen om ervaring op te doen? In dit artikel komt het allemaal aan bod.

Wat houdt de opleiding criminologie in?

Als criminoloog houd je je bezig met de verschillende criminaliteitsvormen: van diefstal, fraude, moord en doodslag, tot (internationaal) terrorisme, witteboordencriminaliteit en het relatief jonge vakgebied ‘cybercrime’. Daarnaast leer je alles over criminaliteitstheorieën. Je maakt gebruik van casuïstiek en jurisprudentie en leert zowel juridische als sociaalwetenschappelijke theorieën in de praktijk te brengen. Hierbij leer je situaties vanuit verschillende perspectieven te bekijken.

Waar kan ik criminologie studeren?

Criminologie kan je op verschillende niveaus studeren. Op hbo-niveau heb je de mogelijkheid om criminologie als (bij)vak of minor te volgen, bijvoorbeeld als onderdeel van je hbo-bacheloropleiding Rechten of Politiekunde. Daarnaast is het mogelijk om bij verschillende beroepsopleiders een verkort programma te volgen waarmee je een certificaat Criminologie behaalt.

Wil je wel een vierjarige voltijd hbo-opleiding volgen die veel raakvlakken heeft met de opleiding criminologie en heb je interesse in ICT, dan is de hbo-opleiding Cyber Security misschien wel de perfecte match. Heb je al een bachelordiploma op zak? Dan kan je bij Breinstein direct instromen bij de praktische Traineeship Cyber Security.

Aan verschillende universiteiten is het mogelijk om een voltijd bacheloropleiding criminologie te volgen.

Op de volgende universiteiten kun je criminologie studeren:

  • Criminologie (BSc) Universiteit van Leiden
  • Criminologie (BSc) Universiteit van Amsterdam
  • Criminologie (BSc) Vrije Universiteit Leiden

Mogelijke vervolgstudies op wo-niveau

Heb je al een bachelordiploma op wo- of hbo-niveau, bijvoorbeeld een bachelor Rechtsgeleerdheid of Politiekunde en wil je nog doorstuderen? Dan zijn er verschillende doorstudeermogelijkheden, zoals een wo-master Criminologie of een master Rechtsgeleerdheid. Maar wo-masters als MSC Forensische Criminologie en MSc Criminaliteit en rechtshandhaving sluiten perfect aan.

Let wel op: ben je in het bezit van een hbo-diploma, dan moet je voorafgaand aan het volgen van een wo-master vaak nog wel een schakeljaar doorlopen.

Wat kan ik worden na mijn bacheloropleiding Criminologie?

Zoals we al vertelden, is criminologie een multidisciplinaire opleiding op het snijvlak van juridische en sociale wetenschap. Dit betekent dat je met een bachelor of een hbo-certificaat Criminologie veel kanten uit kunt. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij juridische organisaties, ministeries of in het bedrijfsleven. Veel voorkomende banen zijn die van beleidsmedewerker, bijvoorbeeld bij de politie, bij justitie maar ook bij slachtofferhulp of de reclassering werken criminologen.

Ook in het bedrijfsleven kunnen afgestudeerde criminologen of cyber security experts terecht, want ook hier zijn steeds vaker criminologie banen te vinden. Bijvoorbeeld bij banken, verzekeringsmaatschappijen of in de beveiligingsbranche. Hierbij ligt steeds vaker de focus op cybercriminaliteit.

Dit maakt dat veel young professionals of starters op de arbeidsmarkt doorstromen richting Cyber Security. Lijkt jou dit ook interessant en ben je een kei op het vlak van ICT en bezit je een analytische geest, dan sluit de Breinstein Traineeship Cyber Security perfect aan op jouw vaardigheden en wensen. Als cyber securityspecialist help je organisaties zich te beschermen tegen DDos- en virussen-aanvallen, ransomware en/of hackers. Jij bent het aanspreekpunt rondom cybercrime.

Het Traineeship Cyber Security gaat verder waar jouw vooropleiding stopt. Het geeft jou als digitaal talent de kans om die broodnodige werkervaring op te doen. Dit doe je tijdens een tweejarig traject, waarin je een uitdagende opdracht uitvoert bij een van onze topwerkgevers. Ondertussen werk je actief aan zowel je soft als hard skills en krijg je begeleiding van een ervaren fieldcoach.

Mooi meegenomen: als trainee van Breinstein ontvang je direct een mooi startsalaris op minimaal hbo-niveau gedurende je gehele traineeship

Interesse in ons Traineeship Cyber Security?

Meer weten over de inhoud van het traineeship Cyber Security, het traject, en de mogelijkheden? Kijk dan hier. Of ga direct naar de openstaande vacatures voor Cyber Security Expert.

Liever persoonlijk advies? Dat kan natuurlijk ook! Neem contact met ons op per e-mail of telefoon. Onze adviseurs gaan graag met jou in gesprek om te kijken welk vervolgtraject perfect bij jou past.

;