Opleiding tot Data Analist? Dit zijn de 5 beste opleidingen

Wil je Data Analist worden? Een goed idee, want er is steeds meer vraag naar. Een slimme zet dus als jij je als professional wilt ontwikkelen. Benieuwd naar de werkzaamheden en het salaris van een Data Analist? In dit blog leggen we je alles uit over het werken als Data Analist 2023.

Wat is een Data Analist?

Data Analisten worden nog wel eens verward met Informatieanalisten. Daarom leggen we je eerst kort uit wat het verschil is:

Een Informatieanalist analyseert doorgaans de bedrijfsprocessen en informatiestromen binnen een organisatie.

Een Data Analist zet data om naar informatie, die vervolgens geanalyseerd kan worden. De workflow gaat dus eigenlijk van de Data Analist naar de Informatieanalist.

In sommige gevallen neem je ook taken van de Informatieanalist op je. Als de twee rollen zijn gescheiden, beperk je je enkel tot het verwerken van data tot informatie. Je geeft er context aan en vermeldt wat de data betekent.

Een Data Analist beheert grote stromen aan gegevens. Denk aan cijfers, onderzoeksresultaten, enquêtes, gegevens van het bedrijf en veel meer. Als Data Analist ben je vaardig in het begrijpen van deze gegevens, zodat je ze overzichtelijk, helder, en snel aan anderen kunt uitleggen en presenteren. Kort gezegd maak je nadat je de data hebt verwerkt, de gegevens begrijpelijk voor anderen. Een Data Analist combineert technisch werk met sociale vaardigheden. Heb je namelijk informatie verkregen uit data, dan moet je deze helder en duidelijk kunnen presenteren.

De werkzaamheden van een Data Analist zijn onder andere:

 • Het onderwerpen en onderhouden van datasystemen en databases;
 • Het oplossen van codefouten en andere problemen;
 • Datamining en gegevens organiseren in leesbare formaten;
 • Big data presenteren met behulp van statische hulpmiddelen;
 • Belangrijke trends en patronen herkennen en hier voorspellende analyses van maken;
 • Rapporteren aan het management: trends, patronen en voorspellingen aan de hand van relevante gegevens;
 • Kansen identificeren voor procesverbeteringen;
 • Systeemwijzigingen aanbevelen en een beleid voor gegevensbeheer ontwikkelen.
 • Nauw samenwerken met data scientists, informatieanalisten, database specialisten, bedrijfsanalisten, database marketeers, programmeurs en natuurlijk je leidinggevenden;
 • Analyseprocessen documenteren en belanghebbenden inzicht geven.

Waar kun je aan de slag als Data Analist?

Het beroep van Data Analist is breed en de baankans is groot. Je kunt bij verschillende organisaties terecht, want je werkt met een algemene taal, namelijk data. Je opdrachtgevers en organisaties komen dan ook uit verschillende branches. Denk aan retailorganisaties en organisaties binnen de financiële sector, overheidsinstellingen, en alles daaraan gerelateerd.

Om het tastbaar te maken, hebben we hier een paar voorbeelden van projecten waar je aan de slag kunt als Data Analist.

Data Analist bij de overheid

Het doel van de overheid is haar burgers zo goed mogelijk van dienst zijn, zowel op landelijk als op lokaal niveau. Een wens van een gemeente is bijvoorbeeld om inzicht te krijgen in de gegevens van volgend jaar.

Een case kan zijn: Een gemeente wil een voorspelling van welke inwoners het komende jaar in de bijstand terechtkomen. Daarnaast willen ze weten wat de achtergrond van deze mensen is, en welke interventies wenselijk zijn. Zo kan de gemeente hier goed op anticiperen en de juiste hulp bieden.

Het is de taak van de Data Analist om data te verzamelen bij de verschillende afdelingen, deze te combineren, en voorspellingen te maken met geavanceerde statistische methodes. Vervolgens doe je praktische aanbevelingen.

Een andere case kan het duurzamer en efficiënter maken van logistiek binnen een stad zijn. Denk aan het optimaliseren van verkeersstromen, het beter beschikbaar maken van informatie naar de burger toe, en het efficiënter ophalen van afval.

Data Analist in de marketing

Ook binnen de marketingsector kan een Data Analist veel betekenen voor bijvoorbeeld webshops en retailorganisaties. Zo kan een Data Analist meten wanneer een aanbiedingsmail moet worden verstuurd om optimale conversie te halen. Dit doe je door historische gegevens te combineren met actuele gegevens van bijvoorbeeld Weeronline, Facebook Analytics, Google Analytics en betalingsgegevens.

Met al deze data bereken je op welk tijdstip en naar welk persoon, welke korting wordt verstuurd. En dankzij jouw goede communicatieve vaardigheden geef je jouw idee draagkracht binnen de organisatie.

Data analyses binnen de luchtvaart

De luchtvaart is een grote en competitieve sector. Er is veel data en kennis in deze business, en deze kan per vlucht worden ingezet om processen te verbeteren. De kennis van een Data Analist komt hier dan ook goed van pas.

Zo kan een Data Analist berekenen hoeveel etenswaren er aan boord van een vlucht meegenomen moeten worden om de efficiëntie van het in- en uitladen te vergroten. Dit doe je op basis van de demografische gegevens van passagiers, predictive modelling en machine learning.

Data Analist in de financiële sector

Ook in de financiële sector liggen goede kansen als Data Analist. Bijvoorbeeld als je voor een verzekeringsmaatschappij aan de slag gaat. Door data goed uit te pluizen kun je anticiperen op fraude. Wie gaat er mogelijk fraude plegen, wat zijn de risicoprofielen en om hoeveel mensen gaat het?

Door middel van data mining, process mining en predictive modelling kun je hierop antwoord geven, en innovatieve ideeën en praktische oplossingen voor de organisatie voorstellen. Je tweede taak is deze uitkomsten helder te presenteren en bij voorkeur zelfs visueel te maken.

Wat verdient een Data Analist?

Een beginnend Data Analist verdient rond de € 2800 per maand. Afhankelijk van de organisatie loopt dit op tot in de € 3500 per maand. In sommige gevallen en sectoren is dit zelfs € 4000 of € 5000 per maand.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een opleiding tot Data Analist?

Een opleiding kiezen is een belangrijke stap in je leven. Het geeft je richting, of zorgt er juist voor dat je de hele boel kunt omgooien en eindelijk voor je passie kiest. Daarnaast is het vaak ook gewoon een grote investering qua tijd en geld.

Er zijn veel goede opleidingen tot Data Analist om uit te kiezen. Kijk naar je persoonlijke voorkeuren en je eigen situatie, en let verder kritisch op:

 • Is het programma actueel? Wordt er gebruik gemaakt van praktijkvoorbeelden?
 • Kun je stage lopen of werkervaring opdoen?
 • Welke titel behaal je?
 • Wat zijn de kosten?
 • Wie zijn je docenten?
 • Wat zeggen oud-studenten?

Klaar om te kiezen? Dit zijn de 5 beste opleidingen tot Data Analist voor 2021:

1.   Big Data Analist aan de The Hague Graduate School

Soort opleiding: Post-hbo
Duur: 6 maanden
Locatie: Den Haag/online

Voor deze post-hbo-opleiding heb je een hbo-werk -en denkniveau nodig. Daarnaast is twee jaar ervaring een pré. Je aanmelding wordt beoordeeld tijdens een intake.

Na het afronden van deze opleiding ontvang je een post-hbo-diploma van The Hague Graduate School.

Het programma bestaat onder andere uit:

 • Introductie Big Data
 • Business Analytics
 • Business Intelligence (BI)
 • Operations management, datavisualisatie, data governance, machine learning

Programmadirecteur Big Data Analist: “Ik geloof vast en zeker dat wij met deze opleiding in een behoefte van het beroepenveld voorzien. Waarom anders zouden oud-cursisten hun collega’s verwijzen naar deze opleiding…?!”

2.   Traineeship Data Analytics van Breinstein

Soort opleiding: Traineeship
Duur: 2 jaar
Locatie: mogelijk in heel Nederland!

Tijdens dit traineeship van Breinstein volg je de Business Analytics & Data Science opleiding op post-master niveau. De studie wordt verzorgd door docenten van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Tijdens deze studie leer je onder andere:

 • Business Analytics & Data Science;
 • Machine learning, data mining en proces mining technieken;
 • Hoe je een data-gedreven business model maakt.

Samen met jou vinden wij de perfecte organisatie om ervaring op te doen. Als trainee ga jij vervolgens het gesprek aan met je collega’s om te kijken waar je een bijdrage kunt leveren om data optimaal te benutten.

Je leert zo alle ins en outs van Business Analytics en Data Science. Hiermee kun je direct na je traineeship aan de slag als Data Analist.

Je analyseert de grote hoeveelheden data van je organisatie en zoekt hierin naar de pareltjes – waardevolle informatie die je kunt omzetten naar iets concreets om de organisatie vooruit te helpen. Na deze tweejarige opleiding kun je meteen zelfstandig verder werken als professional. Want ondertussen heb je gewoon al twee jaar ervaring in het werkveld opgedaan! Nieuwsgierig? Lees hier alles over het traineeship Data Analytics.

3.   Big Data & Analytics aan de Hogeschool Utrecht

Soort opleiding: Post-bachelor
Duur: 9 maanden
Locatie: Utrecht

Met deze leergang stort je je op vraagstukken uit het veld van Big Data & Analytics. Tijdens deze studie worden drie mastermodules behandeld:

 • Business Analytics Management
 • Data Science for Business 

Met de derde mastermodule ga je dieper in op één onderwerp. Daarvoor kun je kiezen uit: 

 • Digital Strategy & Organisation
 • Information Management
 • Business Process Management
 • Enterprise Architecture
 • Digital Ethics

Om toe te treden heb je minimaal een hbo-diploma én twee jaar relevante werkervaring nodig. Heb je wel de werkervaring, maar geen hbo-diploma? Dan toetsen ze je werk- en denkniveau vooraf tijdens een intake.

Nadat je de leerlijn succesvol hebt afgerond, ontvang je het certificaat Big Data & Analytics van Hogeschool Utrecht.

4.   Big Data aan de Hogeschool van Amsterdam

Soort opleiding: Cursus
Duur: 5 maanden
Locatie: Amsterdam

Deze cursus is voor bestaande Data Analisten die als Data Scientist aan de slag willen. Tijdens deze studie ga je dieper in op ICT-toepassingen, modellering en practica in statistiek, analyse en wiskunde. Als Data Scientist werk je nog meer met modellen om taken te automatiseren en voorspellingen te doen op basis van data.

Om toegelaten te worden voor dit programma heb je minimaal een mbo-4-diploma, havo-diploma, of een vwo-diploma nodig. Daarnaast word je uitgenodigd voor een intake waarin ze naar je capaciteiten kijken, en naar de bruikbaarheid van de cursus voor jou.

Na het afronden van de cursus, ontvang je het hbo-certificaat Big Data van de Hogeschool van Amsterdam.

5.   Big Data Business Analist aan Hogeschool Inholland

Soort opleiding: Post-hbo
Duur: 9 maanden
Locatie: Diemen en Rotterdam

Om toegelaten te worden tot deze post-hbo heb je minimaal een afgeronde hbo-opleiding nodig. Werkervaring is niet nodig.

Na het afronden van de opleiding ontvang je een post-hbo diploma tot Big Data Business Analist van Inholland Academy.

De post-hbo van de hogeschool Inholland behandelt verschillende modules:

 • Big Data Essentials
 • Big Data Analyse
 • Databases en Datawarehouses
 • Datavisualisatie
 • Privacy, Ethiek en Big Data
 • Change Management en Big Data

Oud student: “Het bleek een feest om ondergedompeld te worden in een nieuwe materie.”

Gaat jouw hart sneller kloppen van al deze opleidingen? Zie je jezelf wel in big data duiken om het daarna te organiseren en presenteren? Neem dan contact met ons op voor meer informatie over alle mogelijkheden. We helpen je graag!

;