‘Breinstein was een geweldige springplank voor mijn carrière’

Erik BakkerVan meester tot Adviseur Informatiemanagement

Erik Bakker had na zijn Lerarenopleiding Basisonderwijs (PABO) al snel door dat hij niet de rest van zijn leven voor de klas wilde staan. Maar wat dan? Digitalisering was een rode draad in zijn leven. Toen hij bij Basicly – dat zich richt op digitalisering van lesmateriaal – geen zich had op een vaste aanstelling, besloot hij het roer om te gooien. Breinstein stoomde hem met een traineeship klaar voor een carrière in Informatiemanagement. “Dankzij hen weet ik dat ik uitermate geschikt ben voor deze tak van sport.”

Van meester in het basisonderwijs naar Adviseur Informatiemanagement Bedrijfsvoering bij de Antonius Zorggroep. Het lijkt een onoverbrugbaar traject, maar dat is het niet, bewees Erik Bakker uit Groningen. Hij wilde als kind al meester worden, dus de PABO leek een logische studiekeuze na zijn middelbare school in 2009. Eerst studeerde hij aan de Stenden Hogeschool, maar na een jaar stapte hij over naar de Hanzehogeschool in Groningen. Toch begonnen tijdens zijn studie al de twijfels: had hij wel de juiste keuze gemaakt? Daarom besloot hij na het behalen van zijn diploma niet voor de klas te gaan staan, maar als onderwijsontwikkelaar aan de slag te gaan bij Basicly. Dat bedrijf ontwikkelt digitaal lesmateriaal om zo digitale geletterdheid een vaste plek in het onderwijs te geven.

Na een aantal tijdelijke contracten bleek dat een vast contract er niet in zat. “Ik wilde niet meer voor de klas staan en besloot op zoek te gaan naar iets anders. Ik kwam Breinstein online op het spoor en leerde meer over hun traineeship voor Informatiemanagement. Ik herkende meteen de raakvlakken met wat ik al had gedaan binnen het onderwijs en zag deze switch wel zitten.” Zijn enthousiasme werd verder aangewakkerd na een aantal gesprekken met recruiter Anouk Booten. Hij besloot ervoor te gaan.

Hoe kwam het dat je nog nooit van Breinstein gehoord had?
“In 2018 waren ze nog niet zo bekend als nu. Bovendien hadden ze destijds nog niet zo veel voet aan de grond in Groningen en Friesland. Inmiddels kom je ze overal tegen: online, maar ook op tv en op de radio hoor ik regelmatig spotjes voorbijkomen.”

Waarom koos je voor hun traineeship Informatiemanagement en niet voor de andere opties: Data Analytics of Cybersecurity?
“Informatiemanagement ligt mij het meest. Het is meer de zachte kant van ICT. Je moet wel affiniteit hebben met digitale middelen, maar je hoeft ook weer geen hardcore-ICT’er te zijn.

Je moet natuurlijk wel de basis leren begrijpen, maar het managen van functionele ICT-vraagstukken is erg fundamenteel in dit werk. Dan heb je het meer over proces-skills. Daarnaast moet je beschikken over goede soft skills. Je verbindt mensen met elkaar en probeert ze in beweging te krijgen. Je bent dus vooral een verandermanager. Dat spreekt mij enorm aan.”

Hoe zag het traineeship er bij jou uit?
“Je werkt en leert tegelijkertijd. Die processen gaan simultaan. Ik moest als een van de weinigen even wachten voordat ik was gematcht aan een opdrachtgever, maar dat had te maken met mijn locatie en wat interne wisselingen. Ik ben eerst gaan praten bij een overkoepelende onderwijsorganisatie, maar dat voelde niet helemaal als de ideale match. Heel kort hierna mocht ik op gesprek komen bij ROC Friese Poort in Sneek. Ze zochten daar op de afdeling Informatiemanagement een applicatiebeheerder. Eenmaal in gesprek klikte het direct. Aanvankelijk zou het maar voor een maand of vijf, zes zijn, maar uiteindelijk heb ik en bijna twee jaar gezeten. De opdracht werd keer op keer verlengd. Voor die tijd heb ik allerlei interne klussen gedaan bij Breinstein. Dat was leuk, maar het voelde heerlijk dat ik de theorie die ik leerde eindelijk in de praktijk kon gaan brengen bij een externe opdrachtgever.”

Hoe luidde je opdracht bij ROC Friese Poort?
“ROC Friese Poort verzorgt voor zo’n 15.000 studenten beroepsonderwijs. Het heeft vestigingen in Dokkum, Drachten, Emmeloord, Leeuwarden, Sneek en Urk. Ik was de enige applicatiebeheerder voor de vestiging in Sneek. Ik moest het nieuwe leerlingenvolgsysteem zo goed mogelijk inrichten en was daarnaast verantwoordelijk voor het beheer en de advisering eromheen. Vooral de integratie met andere applicaties was een pittige uitdaging.”

Wat vond je het leukste aan je opdracht?
“Het manoeuvreren tussen wat je voor een organisatie – in dit geval het ROC – kunt doen en dat vertalen naar innovatieve oplossingen. Ik zie mezelf als spelverdeler tussen wat ICT kan en wat de organisatie graag wil. Dat ik een achtergrond had als docent, kwam hier goed van pas. Ik kende de context.”

Waarom ben je er na afloop van je traineeship niet gebleven?
“Mijn opdracht zou verlengd worden, maar formatieplaatsen zijn een lastig punt in het publieke domein. Het leek er uiteindelijk op dat ik toch niet kon blijven, dus toen ben ik naar andere opdrachten gaan kijken. Op mijn laatste werkdag op het ROC kreeg ik te horen dat ik toch een contract kon krijgen, maar ik heb het aanbod geweigerd. Ik was namelijk al ver in gesprek over een andere leuke opdracht.”

Waar ben je toen gaan werken?
“Ik wilde graag eens kijken binnen een andere branche – ik ben tenslotte niet getrouwd met het onderwijs. Het werd uiteindelijk de zorg, bij de Antonius Zorggroep in Sneek. Toevallig pal tegenover mijn vorige opdrachtgever; ik kijk vanuit mijn werkkamer zo naar het logo van ROC Friese Poort. Ik ging hier een jaar geleden aan de slag als Adviseur Informatiemanagement Bedrijfsvoering. Het eerste jaar nog gedetacheerd als young professional via Breinstein, inmiddels sta ik op de loonlijst bij Antonius.
Ik houd me daar bezig met de informatievoorziening. Het is een streekziekenhuis en de middelen zijn beperkt, dus de uitdaging is om met dat gegeven toch slimme ICT-oplossingen te selecteren en implementeren. We zijn geen early adopters, maar smart followers. We werken veel samen met zorginstellingen in de regio, maar ook veel met ICT-leveranciers. Ik merk dat ik enorm gegroeid ben in mijn rol. Ik kan me nu ook bezighouden met strategie en met projectmanagement.”

Wat is er zo leuk aan het vakgebied Informatiemanagement?
“Wat ik eerder al zei: spelverdeler zijn. Je moet stevig in je schoenen staan, affiniteit met digitale middelen hebben, je moet het leuk vinden om het werk van iedereen makkelijker en leuker te maken en de razendsnelle ontwikkelingen goed kunnen bijbenen. Je moet mensen weten te enthousiasmeren en veranderprocessen aanjagen. Als je dat allemaal kunt, gedij je hier goed.”

Hoe heeft het traineeship van Breinstein bijgedragen aan je carrière?
“Ik heb door het programma zowel inhoudelijk als op persoonlijke vlak enorme sprongen gemaakt. Je volgt trainingen en haalt diploma’s en certificaten waar je echt iets aan hebt op de werkvloer. Het meest heb ik gehad aan Scrum en Effectief Communiceren. Ik heb ook een heleboel nieuwe andere vaardigheden opgedaan, zoals adviesvaardigheden, waar ik nu de vruchten van pluk.

Als je bij Breinstein blijft na je traineeship, krijg je als young professional een opleidingsbudget van 3000 euro per jaar. Zo heb ik de Master-module Enterprise Architecture kunnen volgen aan de University of Applied Science in Utrecht. Zo heb ik de juiste bagage om de volgende stappen te maken in mijn carrière. Dat je als trainee meteen een vast contract krijgt bij Breinstein is ook heel prettig. Dat stukje zekerheid is op die leeftijd heel fijn.
Ik ben dankzij Breinstein in een totaal ander vak en uiteindelijk ook in een heel andere branche terechtgekomen. Ik had nooit gedacht dat ik zo goed zou gedijen in een bedrijfssetting. Ik zie Breinstein als een geweldige springplank. Zij zagen het in mij en gaven me een zetje in de goede richting. Daar ben ik ze onwijs dankbaar voor.

Hoe zie jij de toekomst?
“Voorlopig zit ik hier nog wel een tijdje. Ik ben hier nog lang niet uitgeleerd en wil me graag eerst nog verder ontwikkelen en professionaliseren. Ik zie mezelf over een jaar of drie, vier wel dichter bij huis gaan werken, maar ik heb nog geen flauw idee wat ik wil gaan doen. Wie weet wordt het dan wel weer een heel andere branche – alles is mogelijk.”

Wil jij als digitaal talent verder als informatiemanager, of kick je op veranderingstrajecten en innovaties, maar voel je je nog niet helemaal klaar om aan het werk te gaan? Met ons traineeship Informatiemanagement geef je je technologische én soft skills een boost en ga je meteen betaald aan de slag bij toporganisaties met een uitdagende opdracht. Geef je carrière bij ons een kickstart!

;