Doe Het Niet Zelf Brein & Muscle sessie

*Let op: Spoiler alert!*

In deze blog staan spoilers over een Brein & Muscle dag. Wil jij je tijdens de B&M dagen liever laten verassen? Dan kun je deze blog beter overslaan en één van onze andere blogs lezen!

Onze Brein & Muscle sessie stond helemaal in het teken van Doe Het Niet Zelf. Nu denk je misschien meteen aan het programma ‘Help, mijn man is klusser!’ Maar Doe Het Niet Zelf is een non-profit stichting die sociale ondernemers bij elkaar brengt om elkaar met raad en daad te helpen.

Allereerst gaven de initiatiefnemers van Doe Het Niet Zelf, Angstbuddies, MOE, Kappa Helpt en Theehuis de Mazen pitches over hun projectidee en vertelden zij over de achtergrond van hun plannen. Ik vind het heel bijzonder dat alle initiatiefnemers zelf enorm persoonlijk betrokken zijn bij hun projectideeën en dat ze vaak ook vanuit hun eigen ervaringen of leefomgeving een initiatief willen opzetten.

Mantelzorgers Onder Elkaar

Zoals bijvoorbeeld stichting MOE (Mantelzorgers Onder Elkaar), een initiatief van Micky Biddlecombe. Zij wil mantelzorgers samenbrengen en meer bewustwording kweken voor mantelzorg in Nederland. Micky is zelf al jarenlang mantelzorger en ze weet ontzettend goed wat voor impact dat heeft op mensen en hun omgeving. Micky vertelde over hoe zij zichzelf door de vele jaren als mantelzorger heeft geworsteld. Haar verhaal greep mij erg aan. De uitdaging met haar initiatief MOE zit hem in het feit dat zij bijvoorbeeld moeite heeft om mantelzorg onder de aandacht te brengen bij huisartsen en specialisten in het ziekenhuis.

Angstbuddies

Ook kregen we een goede indruk van Doe Het Niet Zelf en de plannen van de andere sociale initiatiefnemers, powered by Stroom NederlandStichting Angstbuddies wil mensen verbinden en hen helpen met het overwinnen van hun angst, zonder ze in een hokje te duwen. Initiatiefnemers Anne Spruijt en Peter Bakkum zoeken naar een oplossing voor de registratie. Hoe organiseert Angstbuddies dat alle deelnemers van de meetUPs hun voortgang op een makkelijke en toegankelijke manier kunnen vastleggen?

Goodwill om te helpen

De verschillende initiatiefnemers hadden elk hun persoonlijke verhaal, waardoor er bij onze groep van vijftien trainees onmiddellijk veel goodwill ontstond om ze verder te helpen. We gingen in subgroepen aan de slag met ideeën, bij toerbeurt een half uur per initiatief. Ook konden we hier nog wat vragen kwijt: waar loop je zelf het meest tegenaan? Wat is je grootste uitdaging op dit moment? Wat kunnen jullie niet zelf? Wat zie je zelf als ideale situatie voor jouw plan?

Duwtje in de goede richting

Het was heel leuk om te merken dat je niet eens met hele ingewikkelde tips en adviezen hoeft te komen om een duwtje in de goede richting te geven. We kwamen als trainees met ideeën om scholen aan te schrijven en te kijken of studenten kunnen helpen, bijvoorbeeld als afstudeerproject. Of om samen te werken met andere stichtingen. Of om een activiteitenprogramma te publiceren, zodat het voor buitenstaanders meteen duidelijk is waar je voor staat en gaat.

Niets is te gek

Het leuke is ook dat de initiatiefnemers erg open staan voor inspirerende ideeën. Niets was te gek! “Misschien kunnen jullie voor Angstbuddies gebruik maken van avatars? Die dan elke keer als mensen naar jullie meetUPs toekomen een beetje evolueren en de next step laten zien die zij maken.” Dat niets te gek was, creëerde veel ruimte om je ideeën de vrije loop te geven. Ik denk dat dat ook de momenten zijn waarop juist de mooiste plannen ontstaan!

Verbondenheid met de maatschappij

Alle verhalen zullen me zeker tot lang na deze dag bijblijven. Ze geven mij ook een gevoel van meer verbondenheid met de maatschappij, doordat deze sociale initiatieven allemaal voortkomen uit eigen ervaringen van maatschappelijk betrokken personen. Dat maakte het een heel persoonlijke en bijzondere Doe Het Niet Zelf Brein & Muscle dag. Ik hoop dat deze vijf sociale initiatieven veel profijt van onze adviezen hebben en wens ze heel veel succes in de toekomst!

Benieuwd naar andere Brein & Muscle dagen? Neem hier eens een kijkje!

;