Brein&Muscle dag: Theft at the morgue escape room

*Let op: Spoiler alert!*

In deze blog staan spoilers over een Brein & Muscle dag. Wil jij je tijdens de B&M dagen liever laten verassen? Dan kun je deze blog beter overslaan en één van onze andere blogs lezen!

De afgelopen Brein en Muscle (B&M) dag hebben we in groepjes een escape room gedaan. Ik heb met enige regelmaat de term escape room voorbij horen komen, maar zelf had ik nog nooit deel genomen aan zo’n escape room. Gelukkig hebben we daar een gezegde voor; ‘voor alles een eerste keer’!

Wat is een escape room?

Voor wie het niet kent, een escape room houdt in dat je jezelf samen met een paar andere mensen vrijwillig laat opsluiten. De naam ‘escape room’ verraadt het doel al: binnen een bepaalde tijd ontsnappen uit de kamer waar je jezelf net in hebt laten opsluiten. Wij kregen 60 minuten de tijd om uit de kamer te ontsnappen. Maar uit die kamer ontsnap je niet zomaar, daarvoor moet je verschillende puzzels en raadsels oplossen. Als je een puzzel of raadsel oplost krijg je een aanwijzing, die leidt tot een andere puzzel of raadsel om op te lossen. Elke oplossing zorgt er (gelukkig) voor dat je een stapje dichter bij de ‘sleutel’ komt om de deur van binnenuit te kunnen openen.

Theft at the morgue

Elke escape room heeft zijn eigen thema en verhaal. Wij lieten ons opsluiten in een mortuarium en kregen als missie mee om de gestolen organen terug te vinden voor de heer Lodewijk Ever terug zou komen. En oh ja, als we nog iemand tegen kwamen in het mortuarium of we diegene dan gewoon met rust wilde laten. Dat is een lekker begin…

De uitdaging

Een van de belangrijkste voorwaarden om te ontsnappen uit een escape room is samenwerken. Bij de B&M dagen wisselen we elke drie maanden van groep, dus het is niet zo dat je iedereen even goed kent. Dat maakte het voor ons dus een stukje uitdagender om samen te werken. Want wie neemt welke teamrol aan? Met 60 minuten de tijd om uit de kamer te ontsnappen is er niet veel tijd om te overleggen wie waar goed in is.

Na heel wat puzzels en raadsels te hebben opgelost is ons groepje ontsnapt uit het mortuarium voordat de heer Lodewijk Ever terug was. Missie geslaagd!

Nabespreking

Maar een B&M dag is natuurlijk niet alleen maar om gezellig uit een kamer te ontsnappen. Het gaat er uit eindelijk om, wat heb je ervan geleerd? Hoe ging de samenwerking? Zijn de verschillende kwaliteiten van groepsleden voldoende gebruikt? Wat kon er beter? Ben je tevreden met je eigen aandeel tijdens de opdracht?

Al met al was het een leerzame dag. Voor het team waar ik deel van uit maakte was de nabespreking vooral positief. Tijdens de bespreking kwamen we er voornamelijk achter dat iedereen goed tot zijn recht kwam. Individuele kwaliteiten waren goed benut en we hadden goed als team samengewerkt.

De kritische noot was; het had sneller gekund. Onze conclusie was dat als we in dezelfde samenstelling nogmaals een escape room zouden doen, ons dat zeker zou lukken. Challenge accepted!

escape-room

;