Klantcase Breinstein en Parnassia Groep

Parnassia Groep heeft – zoals elke organisatie in een digitale transformatie – baat bij een gezonde mix van ervaren senior professionals en vers bloed. Alleen zo kan de grootste GGZ-instelling van ons land de noodzakelijke stappen maken in een snel veranderende wereld. In dit artikel lees je hoe Breinstein Parnassia Groep helpt met het werven, selecteren en klaarstomen van jong digitaal talent.

Digitalisering speelt een cruciale rol bij het oplossen van een aantal belangrijke knelpunten in de zorg. Dat geldt ook voor de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Hierbij is verse aanwas van jong digitaal talent een must, stelt Bas Contant, Manager Informatiemanagement bij Parnassia Groep. Maar hoe verbind je die Digital Natives aan je organisatie nu het gebrek aan personeel naar recordhoogte is gestegen? Net als veel andere organisaties heeft Parnassia Groep op dit moment een flink aantal ICT-vacatures in een op z’n zachtst gezegd behoorlijk uitdagende arbeidsmarkt. “Om aansluiting te houden bij dit segment van de arbeidsmarkt kunnen wij niet zonder partners als Breinstein”, vertelt Contant.

De Manager Informatiemanagement schakelde begin dit jaar de hulp in van Breinstein voor de werving & selectie, opleiding en coaching van young professionals. “Wij hebben zelf niet die expertise in huis en Breinstein kan dat als geen ander. Wij hebben op onze beurt interessante opdrachten voor jong talent. Ik ben een expert in mijn vakgebied en ik denk dat ik vanuit managementperspectief redelijk kan inschatten of mensen goed bij onze organisatie passen. Met elkaar voeren we het gesprek over een optimale aansluiting.”

Op dit moment werken er twee young professionals van het traineeship Informatiemanagement aan opdrachten op het gebied van informatieanalyse en het serviceportfolio bij robotisering en servicemanagement. Daarnaast is er op het hoofdkantoor in Den Haag nog een young professional van Breinstein werkzaam op de Cyber Security-afdeling. De young professionals van Breinstein opereren naar volle tevredenheid, want de aanvraag voor een vierde young professional is al ingediend. Contant sluit niet uit dat er in de toekomst ook young professionals van de traineeships Duurzaamheid & Innovatie en Data Analytics worden ingeschakeld.

Strategisch partnerschap
Breinstein is blij met klanten zoals Parnassia Groep, die niet alleen ad-hoc extra handjes zoeken, maar een strategisch partnerschap willen afsluiten voor de inzet van jong digitaal talent. “Parnassia Groep snapt heel goed dat young professionals hebben gekozen voor een traineeship zodat ze een kijkje kunnen nemen in verschillende keukens. Als ze willen blijven na afloop van het traineeship: graag! Zo niet, dan willen ze graag meteen weer een ander jong talent”, vertelt Joey Tang, vestigingsmanager van Breinstein in Rotterdam.

Bij de grootste GGZ-instelling van Nederland werken zo’n 13.500 professionals, verspreid over ruim 500 teams. Jaarlijks helpt de zorginstelling zo’n 180.000 cliënten. Op de afdeling Informatiemanagement werken zo’n 30 professionals. Volgens Tang wil Parnassia Groep niet alleen de gaten opvullen, maar vooral werken aan het future proof maken van de organisatie. “De young professionals van Breinstein helpen organisaties bij de digitale transformatie. Ze zetten verandering in gang door met een frisse blik tegen zaken aan te kijken. Ze durven kritische vragen te stellen en zijn niet bang om tegen dingen aan te schoppen. Transformaties vergen een lange adem en wij zorgen voor een voortdurende aanvoer van jong talent, dat op hun beurt weer leert van de kennis en ervaring van oudere medewerkers binnen de organisatie.”

Ervaring versus nieuwe energie
“In de digitale transformatie is het fijn om iets de ene keer te voeden vanuit ervaring, omdat er patronen worden herkend, en de andere keer vanuit nieuwe energie, omdat het soms anders kan en moet”, vult Contant aan. De young professionals die hij begeleidt werken samen in een divers team dat graag kennis deelt. “In combinatie met het opleidings- en ontwikkelprogramma van Breinstein zorgen we er samen voor dat 1 + 1 meer dan 2 is.” Investeren in de volgende generatie is voor Parnassia Groep een must. “Daarnaast moedig ik iedereen die hier werkt – of dit nou 1 maand of 10 jaar is – aan om nooit op die apenrots te gaan zitten kijken wat er gebeurt. We moeten onszelf continu de vraag stellen of we nog wel met de juiste dingen bezig zijn en meebewegen met nieuwe ontwikkelingen”, vertelt de Manager Informatiemanagement.

De kwaliteit van het opleidingsprogramma is voor Parnassia Groep een belangrijke reden om in zee te gaan met Breinstein. “Er wordt samengewerkt met gerenommeerde universiteiten en opleiders. De roots van Breinstein liggen bij de samenwerking met Rick Maes, hoogleraar Informatiemanagement. Ik heb zelf bij Rick op de Academie voor Informatiemanagement de leergang Strategische Informatiemanagement gevolgd. Anna Snel, die een aantal modules van het traineeship verzorgt met VUCA Academy, ken ik ook persoonlijk. Die aanpak spreekt mij heel erg aan”, vertelt Contant.

Enthousiast en leergierig
Contant is erg te spreken over de kandidaten die de recruiters van Breinstein voor Parnassia Groep hebben geselecteerd. “In de gesprekken en de contactmomenten die ik tot nu toe met ze heb gehad, zie ik mensen die voortvarend aan de slag gaan en dilemma’s adresseren op een gezonde manier. Het is altijd leuk om jonge, enthousiaste en leergierige mensen toe te voegen aan het team. Ik merk dat het team dit ook leuk vindt. De young professionals worden heel goed opgenomen in de gelederen. Mijn teamleden halen er zelf ook een stimulans uit om met nieuwe mensen samen te werken. Op mijn afdeling werken professionals met behoorlijk wat kennis en ervaring en een aantal van hen is heel goed in staat om dit over te dragen aan jong talent.” Zelf vindt hij dit een van de leukste aspecten van zijn baan.

Toegang tot toonaangevende organisaties
Een van die nieuwe talenten binnen Parnassia Groep is Wesley Scheffer (29). Hij miste in zijn studie Bedrijfskunde de link met IT. Daarom koos hij aansluitend voor het traineeship Informatiemanagement van Breinstein. “Je volgt een interessant opleidingsprogramma, wordt goed begeleid door een field coach en gaat aan de slag met interessante opdrachten op het gebied van digitalisering bij toonaangevende organisaties waar je normaal niet zomaar binnenkomt als starter”, vertelt Wesley.

Zijn eerste opdracht was bij de gemeente Almere en per 1 maart 2023 werd hij aangenomen als junior service-portfoliomanager en servicemanager bij Parnassia Groep. “Tijdens mijn sollicitatiegesprek voelde ik meteen een klik. Ik zit hier nog maar een paar weken, maar tot nu toe bevalt het uitstekend.” Wesley loopt mee met zijn collega Dax, die serviceportfoliomanager is. “We zijn aan het uitzoeken welke taken ik van hem kan overnemen. We zitten nog in de aftastende fase, maar ik verwacht dat ik veel voor mijn collega’s kan betekenen.”

De young professional gaat zich in ieder geval bezighouden met het leveranciersmanagement rondom het robotiseringstraject van Parnassia Groep. “Ik denk dat mijn kwaliteiten hier goed bij aansluiten: ik ben secuur, sociaal, geduldig en een doorzetter. Het robotiseringstraject spreekt mij aan, omdat ik het heel interessant vind om te zien hoe je processen kunt automatiseren en repeterende taken kunt robotiseren. Zo kunnen er bijvoorbeeld automatisch brieven worden verstuurd aan cliënten doordat systemen en data worden gekoppeld en processen worden geautomatiseerd. Op de controle na komt hier geen mens meer aan te pas. De werkdruk in de GGZ is enorm, dus het is prettig als je mee kunt denken over oplossingen om het personeel te ontlasten. Zo houden de GGZ-professionals meer tijd over voor zaken die echt waarde toevoegen en waar ze passie voor hebben.”

Contact met andere young professionals
Wesley vindt het leuk dat er bij Parnassia Groep meerdere young professionals van Breinstein zitten. “Zo maak ik regelmatig een lunchwandeling met Annelotte, die hier een paar weken eerder is gestart.” Annelotte Mensink (23) is half februari begonnen aan haar opdracht als young professional Informatiemanagement bij Parnassia Groep. In de eerste weken kwam er ontzettend veel op haar af. “Je moet niet alleen de organisatie leren kennen en het zorgdomein ontdekken, maar ook het vakgebied informatiemanagement is nieuw voor mij. In het begin was ik kapot als ik uit mijn werk kwam, maar inmiddels krijg ik er vooral energie van”, vertelt Annelotte.

Annelotte heeft Bestuurskunde gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, gevolgd door de master Publiek Management. Omdat ze na het behalen van haar diploma nog niet precies wist wat ze wilde, besloot ze voor een traineeship te gaan. “Zo kan ik werken en leren combineren en verschillende dingen uitproberen. Ik heb nooit goed geweten wat ik precies wilde en wat goed bij mij past, dus dit is een uitgelezen kans om dat te gaan ontdekken.”

Affiniteit met GGZ
Ze mocht al snel op gesprek bij Parnassia Groep, waar ze aan de slag ging als trainee informatieanalist. De geestelijke gezondheidszorg is nieuw voor haar. Ze wilde graag aan de slag bij een semioverheidsinstantie, waar zij haar maatschappelijke rol kon pakken. “Ik had mij afstudeerstage al bij de Gemeente Rotterdam gedaan en had ook al bij Werkgeversorganisatie Duivenvoorde stage gelopen, dus mijn voorkeur ging dit keer uit naar iets anders dan een gemeente.” Dat het de geestelijke gezondheidszorg werd vond ze prettig, omdat ze bij het maken van haar studiekeuze al twijfelde tussen bestuurskunde en psychologie. “Ik heb altijd affiniteit met de GGZ gehad.”

Annelotte werd naar eigen zeggen vanaf dag één met open armen ontvangen door haar collega’s. Ze wordt door verschillende mensen begeleid. Zo heeft ze een eigen buddy, houdt afdelingshoofd Bas Contant de grote lijnen in de gaten en heeft ze intensief contact met informatiemanager Sterrin, met wie ze samen een team vormt. “Sterrin houdt zich bezig met zorgsystemen en ik ga haar zo veel mogelijk ondersteunen. Tot nu toe heb ik mij vooral gericht op het elektronisch cliëntsysteem. Het is de bedoeling dat daar steeds meer zorgsystemen bij komen. Maar we doen het stap-voor-stap, omdat alles nieuw is voor mij en deze wereld behoorlijk complex in elkaar zit.” In het begin voelde Annelotte zich wel eens overweldigd door alle nieuwe informatie die op haar afkwam. “Inmiddels weet ik beter waar ik mij op moet focussen en begrijp ik steeds beter hoe de boel hier in elkaar steekt. Hier helpt Sterrin mij ook heel goed bij.”

Jongste op de afdeling
Iedere week heeft ze een overleg met alle informatieanalisten bij Parnassia Groep en daarnaast schuift ze regelmatig aan bij de overleggen die Sterrin heeft ingepland met verschillende personen binnen de organisatie. “In het begin zei ze: ‘Ga er maar bijzitten en luister maar gewoon, zo leer je de organisatie het snelst kennen’. En als ik iets niet snap kan ik het altijd vragen.” Deze week heeft Annelotte meegeschreven aan een rapport over het elektronische cliëntendossier. “Het scheelt dat ik vanuit mijn studie gewend ben om rapporten te schrijven. Dat viel mijn begeleiders meteen op.”

Zij merkt dat haar collega’s open staan voor de inbreng van jong talent. “Ik ben de jongste op de afdeling, maar ze behandelen mij niet zo. Ze zijn erg benieuwd naar hoe wij als young professionals tegen dingen aankijken. Als je ergens al langer werkt, zit je soms een beetje vast in het systeem en zie je dingen op een gegeven moment niet meer zo goed. Wij komen binnen met een frisse blik en durven kritische vragen te stellen. Dat kan heel verhelderend zijn.”

Maatschappelijke impact
Max Doorn (28) werkt als young professional Cyber Security bij de GGZ-instelling aan een groot NEN-certificatieproject. Hij is in Nederland geboren en opgegroeid en is deels van Russische komaf. Dat is in tijden van Russische agressie niet altijd gemakkelijk – zeker voor iemand met een passie voor mensenrechten en een master Internationale Betrekkingen, met als specialisatie oorlog. Max verdiepte zich in de oorlog in Oekraïne en het grijpt hem aan. Zijn werk bij Parnassia Groep geeft hem voldoening, waardering én de afleiding die hij nodig heeft. Het is een fijne omgeving waar Max goed en veel kan leren. “Ik wil werkervaring opdoen en het liefst in dienst van een maatschappelijk belang impact hebben. Als Information Security Officer bij Parnassia Groep kan dat.”

Hij werkt in een klein team met een CISO (Chief Information Security Officer), een Information Security Officer en een Privacy Officer. “Mijn collega’s barsten van de vakkennis en werken hier al twintig jaar. Ik kom met een frisse blik van buiten en stel veel vragen. Dat wordt gelukkig gewaardeerd. Ze staan open voor vragen en constructieve kritiek. Daar leer ik veel van. Mijn werk is veelzijdig en gevarieerd. We controleren en corrigeren beleid, we werken aan beveiligingsbewustzijn bij medewerkers, maar ik beheer bijvoorbeeld ook vijf mailboxen. Lange projecten, terugkerende thema’s en dagelijkse dingen door elkaar.”

Cybersecurity is geen IT-feestje
Parnassia Groep werkt aan het verkrijgen van het NEN 75010-certificaat, een eis van onder andere opdrachtgever Gemeente Rotterdam. Dat certificaat draait om het aantoonbaar voldoen aan informatiebeveiligingsvereisten. Max: “Binnen het traject van 9 maanden doorlopen we alle systemen op relevante normen en eisen om te kijken of we eraan voldoen. Is dat niet het geval, dan stellen we verbeteringen voor. Het werk draait veel om communicatie en interactie met de rest van de organisatie, neem bijvoorbeeld de awareness-campagnes. Dat ligt mij wel.”

Als Parnassia Groep niet aan de strenge eisen voldoet, bestaat het risico dat ze aanbestedingen mislopen. Veel zorginstellingen worstelen ermee vanwege een gebrek aan mankracht en resources. “De hele organisatie, van de directie tot de baliemedewerkers, moeten doordrongen zijn van het belang van cybersecurity. Wat wij doen kan door de mensen in de organisatie als vervelend worden ervaren. Ze moeten van ons bijvoorbeeld elke drie maanden hun wachtwoorden veranderen en hun computer vergrendelt zich na tien minuten als er geen activiteit is. Ook moeten ze overal 2-factor identificatie gebruiken. Dat zijn allemaal extra stappen die ze moeten zetten en dat is irritant. Maar het is wel nodig. Alhoewel veiligheid naar mijn idee een illusie is, is het toch belangrijk om na te streven. Cybersecurity is geen IT-feestje, daar moet iedereen aan werken.”

Realistisch blijven
Wat Contant betreft houdt het als de opdrachten van deze drie young professionals zijn afgerond niet op. “Uiteraard zie ik het liefst dat iedereen voor Parnassia Groep wil blijven werken, maar je moet ook realistisch zijn. De arbeidsmarkt is oververhit en jong talent wil vaak nog verder kijken. En als dat het geval is, ben ik ervan overtuigd dat je op een goede manier afscheid moet nemen van elkaar. Ik geloof heel erg in ‘what goes around comes around’.  Zwaai zo iemand met bloemen en gejuich uit en zeg: ‘wellicht tot een volgende keer’. Als iemand op een positieve manier terugkijkt op zijn tijd bij jouw organisatie, dan levert dat nieuw potentieel op. Ofwel ze doen een goed woordje voor je bij anderen, ofwel ze keren ooit zelf terug.” Wat hem betreft houdt het hierna ook niet op met de samenwerking met Breinstein. “Ik zie het liefst een continue aanwas van jong digitaal talent.”

Lees het interview met Bas Contant van Parnassia Groep

Lees het interview met YP Wesley Scheffer

Lees het interview met YP Annelotte Mensink

Lees het interview met YP Max Doorn 

;