Interview Bas Contant – Parnassia Groep

“Wij kunnen niet zonder partners als Breinstein bij het aantrekken en opleiden van jong digitaal talent”- Bas Contant (Manager Informatiemanagement bij Parnassia Groep)

De GGZ-zorg staat voor veel complexe uitdagingen, ook op het gebied van digitalisering. Volgens Bas Contant, Manager Informatiemanagement bij Parnassia Groep, is de inzet van young professionals hierbij essentieel. Om aansluiting te houden bij dit segment van de arbeidsmarkt kan de grootste GGZ-instelling van Nederland niet zonder partners als Breinstein.

Digitalisering speelt een cruciale rol bij het oplossen van een aantal belangrijke knelpunten in de zorg. Dat geldt ook voor de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Hierbij is verse aanwas van jong digitaal talent een must. Maar hoe verbind je die Digital Natives aan je organisatie nu er sprake is van een recordkrapte aan personeel? Bas Contant, Manager Informatiemanagement bij Parnassia Groep, schakelde de hulp van Breinstein in voor de werving & selectie, opleiding & ontwikkeling en de begeleiding van young professionals. Zij werken aan opdrachten op het gebied van onder meer informatieanalyse, serviceportfolio op het gebied van robotisering en servicemanagement. Daarnaast is er op het hoofdkantoor nog een young professional van Breinstein werkzaam op de Cyber Security-afdeling.

Bas, kan jij vertellen waarom Parnassia Groep behoefte heeft aan young professionals op het gebied van digitalisering?
“Allereerst omdat we – net als veel andere organisaties – een flink aantal vacatures hebben op dat vlak. De arbeidsmarkt is op z’n zachtst gezegd behoorlijk uitdagend. Wij zijn een grote GGZ-instelling met zo’n 13.500 medewerkers, verspreid over ruim 500 teams. Jaarlijks helpen we zo’n 180.000 cliënten. En daarbij is ICT een onmisbare schakel. Op mijn afdeling Informatiemanagement werken zo’n 30 professionals. Ik streef naar zo veel mogelijk diversiteit binnen mijn team. In ons vakgebied hebben wij met het oog op de professionalisering baat bij een gezonde mix van ervaren senior professionals en vers bloed. Dit zorgt ervoor dat Parnassia Groep de noodzakelijke stappen in een snel veranderende wereld kan maken. In de digitale transformatie is het fijn om iets de ene keer te voeden vanuit ervaring, omdat er patronen worden herkend, en de andere keer juist vanuit nieuwe energie, omdat het soms anders moet. Ik ben dus continu op zoek naar vers bloed en was op zoek naar een structurele oplossing.”

Hoe ben je uiteindelijk uitgekomen bij Breinstein?
“Het is een strategische keuze om niet alles zelf te willen doen maar juist gebruik te maken van elkaars kracht. Wij kunnen simpelweg niet zonder een partner als Breinstein. Pieter Goossen, de CIO van Parnassia Groep, kent de Sales Directeur van Breinstein, Derek van Ginkel. We hebben ze benaderd en ik kreeg contact met Joey Tang, de vestigingsmanager van het kantoor in Rotterdam, de regio waar Parnassia Groep onder valt. Wij hebben zelf niet de expertise in huis om voldoende jong digitaal talent te werven, selecteren en opleiden en Breinstein kan dat als geen ander. Wij hebben op onze beurt interessante opdrachten voor jong talent. Ik ben een expert in mijn vakgebied en ik denk dat ik vanuit managementperspectief redelijk kan inschatten of mensen goed bij onze organisatie passen. Met elkaar voeren we het gesprek over een optimale aansluiting. Samen zorgen we ervoor dat 1 +1 meer dan 2 is.”

Hoe bevalt de samenwerking met Breinstein tot nu toe?
“Heel goed. Ik ben erg te spreken over de kandidaten die zij voor ons hebben geselecteerd. Ook de opleidings- en ontwikkelprogramma’s zitten goed in elkaar. Er wordt samengewerkt met gerenommeerde universiteiten en opleiders en iedere young professional krijgt een eigen field coach toegewezen. De roots van Breinstein liggen bij de samenwerking met Rick Maes, hoogleraar Informatiemanagement. Ik heb zelf bij Rick op de Academie voor Informatiemanagement de leergang Strategische Informatiemanagement gevolgd. Anna Snel, die een aantal modules van de traineeships verzorgt met VUCA Academy, ken ik ook persoonlijk. De aanpak van Breinstein spreekt mij enorm aan.”

Wat kan je tot nu toe zeggen over de kwaliteit  van de young professionals die bij jou rondlopen?
“Het is nog een beetje vroeg, want ze zitten er nog niet zo lang. Maar ik zie in ieder geval blije gezichten. In de gesprekken en de contactmomenten die ik tot nu toe met ze heb gehad zie ik mensen die voortvarend aan de slag gaan en dilemma’s adresseren op een gezonde manier. Dat geeft de burger moed. Momenteel hebben we drie young professionals van Breinstein in huis – twee voor Informatiemanagement en één voor Cyber Security. Ik heb nu iemand op informatieanalyse en op serviceportfolio zitten. Onlangs heb ik nog een aanvraag gedaan voor nog een young professional op het gebied van servicemanagement. Wat mij betreft houdt het hier niet op. Ik zie het liefst een continue aanwas van jong talent.”

Hoe is het voor jou om jong talent te mogen begeleiden?
“Dat is een van de leukste kanten van mijn werk. Dat je je kennis op het gebied van informatiemanagementvraagstukken kunt overdragen en dat je jonge talentvolle mensen ziet groeien en ontwikkelen en verder ziet komen in hun carrière, is heel dankbaar werk. Je kunt young professionals verder helpen door ze worsten voor te houden of door de juiste vragen te stellen, waardoor ze keuzes moeten maken. Dat leidt altijd naar een volgende fase in hun ontwikkeling.”

Hoe reageren de andere teamleden op de komst van de young professionals?
“Het is altijd leuk om jonge, enthousiaste en leergierige mensen toe te voegen aan het team. Ik merk dat het team het ook leuk vindt. De young professionals worden heel erg opgenomen in de gelederen. Mijn teamleden halen er zelf ook een stimulans uit om met nieuwe mensen samen te werken. Dus los van het feit dat het letterlijk extra handjes levert en dat mijn teamleden worden ontlast, willen ze ook graag kennis delen met elkaar. Mensen zijn trots om bij Parnassia Groep te werken en dragen dat ook uit. Het wordt pas echt interessant als wij onze kennis ook structureel in kunnen brengen in de ontwikkeling van nieuwe Breinstein-trainees, want dan kan je ze ook een extra impuls meegeven. Er zitten op mijn afdeling 30 mannen en vrouwen met behoorlijk wat kennis en ervaring en een aantal van hen is heel goed in staat om dit over te dragen aan jong talent.”

Hoe prettig is het dat young professionals met een frisse, kritische blik naar zaken kijken en niet bang zijn om tegen heilige huisjes aan te schoppen?
“Dat is zeker prettig, al is het binnen mijn team zo dat ik iedereen aanmoedig – of je hier nou 1 maand of 10 jaar werkt – om nooit op die apenrots te gaan zitten om te kijken wat er gebeurt. We moeten onszelf continu de vraag stellen of we nog wel met de juiste dingen bezig zijn en meebewegen met nieuwe ontwikkelingen. Ik merk dat mijn team ondanks de complexiteit en de hoeveelheid verschillende partijen die een rol spelen in de GGZ – de zorgverzekeraars, de collega’s in het veld, de gemeentes die om allerlei redenen steeds meer onder druk komen te staan – nog steeds een enorme drive heeft om met de zorgprofessionals binnen deze organisatie veranderingen door te voeren.”

Is het belangrijk voor young professionals dat ze affiniteit hebben met de zorg om goed te kunnen aarden?
“Affiniteit wel, maar ze hoeven niet per se een studie in die richting te hebben gevolgd of ervaring te hebben in die hoek. Ik heb zelf pas na mijn veertigste de overstap gemaakt naar de maatschappelijke kant, na een stevige carrière in het bedrijfsleven. Ik heb bewust afscheid genomen van die wereld, omdat ik graag wilde werken in functies waarmee ik maatschappelijk echt impact kan maken. Eerst heb ik dat gedaan bij de gemeente Den Haag in diverse rollen en een paar jaar geleden ben ik bij Parnassia Groep gaan werken. Het is echt niet allemaal hoezee, hosanna hier, maar het gaat wel echt ergens over. Iedereen die hier werkt wil daar graag z’n steentje aan bijdragen. Dat merk ik ook bij de young professionals van Breinstein. De gekozen kandidaten gaven allemaal tijdens de intakegesprekken aan een persoonlijke ervaring of drijfveer te hebben om aan de slag te willen in de zorg. Maatschappelijke betrokkenheid is heel belangrijk voor deze generatie, heb ik gemerkt.”

Hoe erg is het als de young professionals die bij jullie aan de slag gaan uiteindelijk niet bij jullie in dienst treden?
“Uiteraard zie je het liefst dat iedereen voor Parnassia Groep wil blijven werken, maar je moet ook realistisch zijn. De arbeidsmarkt is oververhit en jong talent wil vaak ook nog een kijkje nemen in een andere keuken. Als dat het geval is ben ik ervan overtuigd dat je op een goede manier afscheid moet nemen van elkaar. Zwaai zo iemand met bloemen en gejuich uit en zeg: ‘wellicht tot een volgende keer’. Als iemand op een positieve manier terugkijkt op zijn tijd bij jouw organisatie, dan levert dat nieuw potentieel op. Ofwel ze doen een goed woordje voor je bij anderen, ofwel ze keren ooit zelf terug. Ik geloof heel erg in ‘what goes around comes around’. Dat kan op twee manieren uitpakken en ik ga liever voor de positieve manier.”

Lees hier de klantcase van Breinstein en Parnassia Groep

;