Interview met Annelotte Mensink – Informatiemanagement

De eerste weken als young professional bij een opdrachtgever: “Alles is nieuw, veel en interessant”

Annelotte Mensink (23) is half februari via Breinstein begonnen aan haar opdracht als young professional Informatiemanagement bij Parnassia Groep. In dit interview vertelt ze hoe de eerste weken haar zijn bevallen. “Er komt ontzettend veel op je af. Je moet niet alleen de organisatie leren kennen en het zorgdomein ontdekken, maar ook het vakgebied informatiemanagement is nieuw voor mij. In het begin was ik kapot als ik uit mijn werk kwam, maar inmiddels krijg ik er vooral energie van.”

Annelotte heeft Bestuurskunde gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, gevolgd door de master Publiek Management. Omdat ze na het behalen van haar diploma nog niet precies wist wat ze wilde, besloot ze voor een traineeship te gaan. “Zo kan ik werken en leren combineren en verschillende dingen uitproberen. Het viel mij tijdens mijn oriëntatietocht op dat traineeships vaak heel algemeen zijn. Zo zijn er veel traineeships ‘overheid’. Maar ik wilde juist iets specifiekers, omdat mijn studie ook al vrij algemeen was.”

Op een banenmarkt van haar studievereniging kwam zij in aanraking met Breinstein. Ze hoorde meer over het traineeship Informatiemanagement en was meteen enthousiast. “Eerst wist ik niet eens wat informatiemanagement precies inhield, maar ik had al snel door dat het wel eens iets voor mij zou kunnen zijn.” Ze besloot te solliciteren en werd aangenomen. Zij vindt het vooral prettig dat ze een kijkje kan nemen in meerdere keukens. “Ik heb nooit goed geweten wat ik precies wilde en wat bij mij past, dus dit is een uitgelezen kans om dat te gaan ontdekken.”

Affiniteit met GGZ
Ze mocht al snel op gesprek bij Parnassia Groep in Den Haag. De geestelijke gezondheidszorg is nieuw voor haar, maar ze wilde wel graag aan de slag bij een semioverheidsinstantie, waar zij haar maatschappelijke rol kon pakken. “Ik had mij afstudeerstage al bij de Gemeente Rotterdam gedaan en had ook al bij Werkgeversorganisatie Duivenvoorde stage gelopen, dus mijn voorkeur ging dit keer uit naar iets anders dan een gemeente.” Dat het de geestelijke gezondheidszorg werd vond ze prettig, omdat ze bij het maken van haar studiekeuze al twijfelde tussen bestuurskunde en psychologie. “Ik heb altijd affiniteit met de GGZ gehad.”

Het sollicitatiegesprek bij Parnassia Groep verliep goed en ze kon aan de slag als trainee informatieanalist. Omdat de eerstvolgende klas pas in mei van dit jaar start, moet Annelotte nog wachten op de eerste lesdag bij Breinstein. “Ik kijk ernaar uit om mijn klasgenoten te ontmoeten en ook met de theorie aan de slag te gaan. De opleiding wordt verzorgd door gerenommeerde partijen. Ik heb hier al heel wat termen voorbij horen komen die straks aan bod komen tijdens de lesdagen. Ik had het liefst tegelijkertijd gestart met lessen volgen en werken, maar het is niet anders. Het voordeel is wel dat als de lessen straks beginnen ik hier al helemaal gewend ben en de theorie meteen in de praktijk kan gaan brengen. Ik weet inmiddels bij wie ik moet zijn voor elk onderwerp en zal snel kunnen schakelen.”

Fijn ontvangen
Ze werd vanaf dag één met open armen ontvangen door haar collega’s bij Parnassia Groep. Ze wordt door verschillende mensen begeleid. Zo heeft ze een eigen buddy, houdt afdelingshoofd Bas Contant de grote lijnen in de gaten en heeft ze intensief contact met informatiemanager Sterrin, met wie ze samen een team vormt. “Ik werk vandaag thuis, maar we hebben zeker al zeven keer met elkaar gebeld”, vertelt ze lachend. Ze heeft geen exacte opdrachtomschrijving gekregen. Het is de bedoeling dat ze Sterrin zo veel mogelijk ondersteunt. “Zij houdt zich bezig met zorgsystemen. Tot nu toe heb ik mij vooral gericht op het elektronisch cliëntsysteem. Het is de bedoeling dat daar steeds meer zorgsystemen bijkomen. Maar we doen het stap-voor-stap, omdat alles nieuw is voor mij en deze wereld behoorlijk complex in elkaar zit.”

In het begin voelde Annelotte zich wel eens overweldigd door alle nieuwe informatie die op haar afkwam. “Inmiddels weet ik beter waar ik mij op moet focussen en begrijp ik steeds beter hoe de boel hier in elkaar steekt. Hier helpt Sterrin mij ook heel goed bij.” Iedere week heeft ze een overleg met alle informatieanalisten bij Parnassia Groep en daarnaast schuift ze regelmatig aan bij de overleggen die Sterrin heeft ingepland met verschillende personen binnen de organisatie. “In het begin zei ze: ‘Ga er maar bijzitten en luister maar gewoon, zo leer je de organisatie het snelst kennen’. En als ik iets niet snap kan ik het altijd vragen.” Deze week heeft Annelotte meegeschreven aan een rapport over het elektronische cliëntendossier. “Het scheelt dat ik vanuit mijn studie gewend ben om rapporten te schrijven. Dat viel mijn begeleiders meteen op.”

Sparren met andere young professionals
Annelotte werkt een á twee keer in de week thuis in Rotterdam, de overige dagen gaat ze naar kantoor. “Parnassia Groep zit pal naast station Hollands Spoor, dus dat is met het OV heel goed te doen.” Het liefst gaat ze zo vaak mogelijk naar kantoor, omdat dat helpt snel wegwijs te worden en gezellig is. Ze voelt zich steeds meer onderdeel van het team. Het is ook prettig dat er nog meer young professionals van Breinstein werken bij Parnassia Groep. Zo trekt ze regelmatig op met Wesley (eveneens young professional Informatiemanagement), die al wat verder in het traject zit bij Breinstein. “Ik vind het prettig om van hem te horen hoe het eraan toegaat tijdens de lesdagen. En ik zit net wat langer bij Parnassia Groep dan Wesley en kan hem al wat meer vertellen over de organisatie. Het is leuk om met hem te sparren.”

Zij merkt dat haar collega’s open staan voor de inbreng van jong talent. “Ik ben de jongste op de afdeling, maar ze behandelen mij niet zo. Ze zijn erg benieuwd naar hoe wij als young professionals tegen dingen aankijken. Als je ergens al langer werkt zit je soms een beetje vast in het systeem en zie je dingen op een gegeven moment niet meer zo goed. Wij komen binnen met een frisse blik en durven kritische vragen te stellen. Dat kan heel verhelderend zijn.”

Over de toekomst
Iedere young professional bij Breinstein krijgt een field coach toegewezen, om te werken aan zijn of haar persoonlijke ontwikkeling. “Ik vind het nog lastig om te zeggen wie ik precies ben en waar ik heen wil. Het lijkt mij prettig om mijzelf beter te leren kennen en te kunnen werken aan mijn sterke en zwakke punten. Ik weet wel dat ik er niet van hou om iets niet te halen. Ik hou heel graag de controle.”

Wat ze na haar opdracht bij Parnassia Groep wil gaan doen, weet ze nog niet. “Het fijne aan een traineeship is dat je niet vast zit aan één organisatie. Ik heb het hier prima naar mijn zin, maar het lijkt mij ook heel fijn om nog verder te kijken en te onderzoeken wat het beste bij mij past. Misschien blijkt dat straks wel de zorg te zijn, wie zal het zeggen? Het belangrijkste is dat ik het leuk heb en dat is hier zeker het geval!”