Interview met accountmanager Rik Vleugel: ‘Attent zijn zit in ons DNA’

Rik Vleugel was de eerste medewerker van Trainee.nl, dat nu verder gaat onder de naam Breinstein. Directeur Ivo Weel vroeg hem om samen met hem een team op te tuigen voor het vakgebied Data Analytics – en later ook voor Cyber Security. Als accountmanager Data Analytics doet hij ‘zijn stinkende best’ om aansprekende werkgevers met interessante opdrachten te vinden voor young professionals. “We doen er alles aan om je carrière een vliegende start te geven.”

Rik deed een studie Commerciële Economie aan de Hogeschool InHolland en werkte de afgelopen jaren onder meer bij H&S Adviesgroep, als helpdesk-medewerker bij Woonwaard, als accountmanager binnendienst bij Robidus en in verschillende functies bij Brunel. Na een aantal jaar binnen een IT-afdeling te hebben gewerkt, miste hij het klantcontact. Hij besloot om naar een nieuwe baan uit te kijken.


Hoe kwam je in aanraking met Breinstein?
“In eerste instantie ging het om Trainee.nl. Ik zag op LinkedIn dat een oude bekende – Ivo Weel – iets nieuws op wilde zetten en dat hij versterking zocht. Toen ik merkte dat hij mijn profiel had bekeken, heb ik hem meteen gebeld. We zijn gaan praten en hij vroeg of ik samen met hem de club op wilde zetten. De volgende dag was ik de eerste medewerker van Trainee.nl.”

Waarom heb je ja gezegd?
“Ik vond het een heel leuke uitdaging. Ik had altijd al het idee dat ik ooit voor mezelf wilde beginnen en nu kon ik ervaring opdoen met het opzetten van iets. En dat ook nog eens vanuit een veilig dienstverband. De klik met Ivo was er altijd al en Chantal kende ik nog van toen ik ooit – op aanraden van Ivo – gesolliciteerd had bij Monday, waar zij toen nog zat.”

Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar?
“We hebben als organisatie grote stappen gezet en gaan vanaf nu onder één naam verder. Breinstein is een sterk merk en ik sta volledig achter de keuze, al doet het best een beetje pijn om afstand te moeten nemen van de oude naam. Voor mij als accountmanager heeft de corona-uitbraak enorme gevolgen gehad. Ik ben 100% extravert en het leukste aan mijn werk vind ik het koffiedrinken met de klant. Ik geniet van het naar mensen toegaan, rondkijken op de werkvloer, gevoel krijgen bij de organisatiecultuur en de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Dat lukt veel minder goed vanachter een beeldscherm. Ik mis dat echt, net als het borrelen met collega’s. Zodra het kan, trek ik het land weer in! De kwaliteit van een salesgesprek is honderd keer beter in real life dan digitaal.”

Waar bestaan je werkzaamheden zoal uit?
“Zorgen dat ik leuke opdrachten vind voor onze young professionals en klanten verder helpen met digitale vraagstukken met behulp van onze Digital Natives. Normaal gesproken zit ik de helft van de tijd bij mijn klanten, de andere helft ben ik potentiële klanten aan het bellen op kantoor. Dat is nu door corona anders. New business ontwikkelen zou in mijn ogen minstens de helft van mijn tijd op moeten slokken.”

Waar ben je het meest trots op?
“Het team dat we hebben samengesteld en de groei die we hebben gerealiseerd. In een jaar tijd gingen we van 0 naar 40 gedetacheerden, weer een jaar later waren het er al 70. En wat ook veel voldoening geeft, is klanten die zo tevreden zijn over onze talenten dat ze vaker bij ons terugkomen. Zo heb ik een klant die al 11 young professionals via ons heeft ingehuurd.”

Wat is er zo leuk aan Breinstein?
“Het is een leuke, jonge club mensen. De werksfeer is top, iedereen is gedreven. Er wordt hard gewerkt, maar ook hard gelachen. Wat ik typisch Breinstein vind, is het saamhorigheidsgevoel. Verbinding behoort niet voor niets tot onze kernwaarden. Attent zijn zit in ons DNA. Dat past heel erg bij mij. Gisteren speelden we bijvoorbeeld een quiz via Kahoot! met 44 vragen over het thema ‘ken je collega’s’ en ik had ze bijna allemaal goed. ”

Wat vind je de leukste arbeidsvoorwaarde?
“De vrije dag op je verjaardag. Ik nam nooit de moeite om vrij te nemen als ik jarig was, maar nu je ertoe ‘gedwongen’ wordt, merk ik dat het eigenlijk heel erg fijn is. Daarnaast is de sport-challenge te gek. Ik had laatst nog 40 euro gewonnen die ik kon besteden aan een nieuw sportshirtje of -schoenen.”

Welke kernwaarde van Breinstein spreekt jou het meest aan?
“Ik denk ondernemerschap. Ooit wil ik dus een eigen bedrijf beginnen, maar in mijn huidige rol kan ik ook al veel ondernemerschapsvaardigheden kwijt. Het is leuk om nieuwe dingen te proberen, veel verantwoordelijkheid te krijgen en het maximale eruit te halen.”

Hoe zie jij je toekomst bij Breinstein?
“Rooskleurig. Ik denk dat er de komende tijd een grote behoefte zal blijven bestaan bij organisaties aan jong, digitaal talent. En ik schat ons flexibel genoeg in om te blijven meebewegen met ontwikkelingen in de markt. Als er vraag is naar een nieuw vakgebied binnen de IT, dan springen we daarop in. We werken samen met gerenommeerde opleiders, hebben interessante opdrachtgevers in ons netwerk en young professionals weten ons steeds beter te vinden. Wij zullen altijd onze stinkende best doen om jong talent aan interessante opdrachten te helpen, zodat we een vliegende start kunnen geven aan hun carrière.”

;