Interview met recruiter Melissa: ‘Ik kan bij Breinstein echt mijn persoonlijke ik kwijt in mijn werk en dat is heerlijk’


Melissa Otto is dolblij met haar baan als recruiter bij Breinstein. Op het kantoor in Rotterdam wordt ze gezien als het zonnetje in huis: altijd enthousiast, energiek en in voor alles. Tegelijkertijd merkt ze dat ze als recruiter al een stuk volwassener is geworden. “Je krijgt hier veel kansen, vrijheid en verantwoordelijkheid. Dat zorgt ervoor dat je ontzettend snel groeit.”


Als Melissa zichzelf in twee woorden moet omschrijven, is dit ‘enthousiast’ en ‘gedreven’. “Ik sta altijd open voor nieuwe dingen en wil ervoor zorgen dat iedereen om mij heen zich goed voelt. Als HRM-professional ben ik dan ook de positieve en gestructureerde collega, bij wie je altijd je hart kunt luchten.” Buiten haar interesse in HRM heeft zij een passie voor coaching, leren en ontwikkelen. “Ik vind het belangrijk om te kijken wat er achter de mens zit en hoe ik zo iemand verder kan helpen.” Dat is ook de reden dat ze een minor Human Talent Development deed tijdens haar studie Human Resources Management aan de Rotterdam Business School.

Hoe ben je in aanraking gekomen met Breinstein?
“Ik werd via LinkedIn benaderd door recruiter Nikki toen ik aan het afstuderen was. Ik kende Breinstein niet, maar haar enthousiasme werkte aanstekelijk. En dat enthousiasme groeide alleen maar meer toen ik verder in het sollicitatietraject kwam. Ik dacht al snel: wat een ontzettende leuke club is Breinstein!”

En hoe bevalt het tot nu toe?
“Heel goed. Ik ben enorm fijn ontvangen door het gezellige team in Rotterdam. Inmiddels zitten we er met z’n achten en is het team bijna compleet. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk. Mijn manager Joey geeft mij heel veel vrijheid en vertrouwen, waardoor ik mij altijd prettig en veilig voel. Ik ben echt een gevoelsmens, dus een fijne sfeer is voor mij heel belangrijk. Het voelt hier heel knus, bijna als een familie. Ik kan hier nog heel veel leren over Informatiemanagement maar ook over het recruitment vak. De leukste arbeidsvoorwaarde vind ik de vrije dag op je verjaardag. Dat is toch geweldig? Dit jaar was ik op zaterdag jarig, maar dan krijg je de dag ervoor gewoon vrij. Ze gaan er heel flexibel mee om.”

Waarom ben je aan de slag gegaan als recruiter in het vakgebied Informatiemanagement en niet in Data Analytics, Cyber Security of Duurzaamheid & Innovatie?
“Omdat mijn persoonlijkheid het beste bij de young professionals van Informatiemanagement past. We zijn allebei enthousiast, nieuwsgierig en sociaal vaardig. Dan ontstaat er vanzelf een klik. Ooit wil ik misschien nog wel eens field coach worden bij Breinstein, maar eerst is het handig dat ik meer ervaring opdoe in recruitment. Wie weet wat de toekomst nog brengt, als ik junior-af ben. Ik wil mij sowieso graag verder ontwikkelen.”

Wat vind je zo leuk aan het vakgebied Informatiemanagement?
“Een groot obstakel bij de veranderingen die organisaties doormaken is de kloof tussen IT, business en de medewerkers. Onze young professionals kunnen organisaties als geen ander op sleeptouw nemen bij veranderingen, zij zijn tenslotte digitaal opgegroeid en hebben een frisse blik op zaken. Daarnaast zijn het echte bruggenbouwers die de kloof tussen business & IT kunnen overbruggen. Ze gaan vaak aan de slag in een coachende, sturende, adviserende en/of meewerkende rol binnen digitaliseringstrajecten. Ik zoek mensen die affiniteit hebben met technologie, die uitblinken in soft skills, die op een sinaasappelkistje gaan staan en hun mouwen op willen stropen.”

Hoe ziet jouw gemiddelde werkweek eruit als recruiter?
“Ik richt mij op de werving en selectie van young professionals Informatiemanagement die wij detacheren bij opdrachtgevers. Opdrachtgevers kunnen gemeenten, veiligheidsregio’s, provincies, shared service centers, zorginstellingen en universiteiten zijn, maar ook commerciële bedrijven. Ik ben onder meer verantwoordelijk voor het voeren van intake- en sollicitatiegesprekken, het opstellen en plaatsen van vacatures en het werven van young professionals via onder meer databases, cv-databanken en sociale mediakanalen. Verder verzorg ik sollicitatietrainingen en ben ik verantwoordelijk voor het afnemen en bespreken van assessments. Samen met de accountmanager stel ik in overleg met de young professionals de startdatum vast. Een heel afwisselende baan dus!”

Welke van de kernwaarden van Breinstein past het beste bij jou?
“Ik denk verbinding. Ik ben zelf namelijk altijd op zoek naar verbinding, tussen collega’s, met young professionals, noem maar op. Als we een uitje hebben vind ik het belangrijk dat ook de nieuwe mensen aanhaken, zelfs als ze nog niet officieel zijn begonnen, zodat ze zich snel verbonden voelen met Breinstein. Ik probeer altijd gezelligheid mee te nemen.”

Waar ben je het meest trots op?
“Dat ik mijn eerste klas meteen met acht young professionals heb gevuld in plaats van zes. Dat gaf wel een kick! Ik zit ook in Team Sfeerbeheer en ik vind het leuk om de uitjes van Breinstein te regelen. Mijn team werd eerste tijdens de sportdag van Breinstein. Hoezo competitief? Haha. Het leukste aan mijn werk is young professionals zien groeien tijdens hun opdrachten. Ze maken een enorme ontwikkeling door. Elk persoon is weer anders, dus ik probeer altijd te achterhalen wat iemand drijft. Zo kan ik iedereen zo goed mogelijk bedienen”

Hoe zie jij jouw toekomst?
“Voorlopig heb ik het bij Breinstein heel erg naar mijn zin. Ik ben nog lang niet uitgeleerd en wie weet maak ik intern ooit een volgende stap naar field coach. Ik kijk nooit zo ver vooruit, maar ik denk dat ik hier nog wel even blijf. Ik kan hier echt mijn persoonlijke ‘ik’ kwijt in mijn werk. Het is heerlijk als je op je werk volledig jezelf kunt en mag zijn.”

;