Interview met Campus Recruiter Laura Vonk: ‘Ik kan hier mijn enthousiasme de vrije loop laten’

Laura Vonk (26), Campus Recruiter, ging na haar master Beleid, Communicatie en Organisatie (VU) aan de slag als Young Professional voor Breinstein. Zij deed het traineeship Informatiemanagement. Na twee opdrachten ontdekte ze dat haar hart toch meer lag bij mensen en communicatie dan bij informatiemanagement en ICT. “Ik had al diverse sollicitaties lopen toen Breinstein vroeg of ik intern voor ze aan de slag wilde. Uiteindelijk mocht ik hier campus recruitment opzetten. Ik heb geen seconde spijt gehad. Mijn werk is onwijs divers.”

Hoe zag leven eruit voordat je bij Breinstein terecht kwam?
“Na mijn studie Bedrijfskunde aan de Hogeschool van Amsterdam deed ik de pre-master Sociologie en Organisatiewetenschappen, gevolgd door de master Beleid, Communicatie en Organisatie aan de VU. Tijdens mijn studie werkte ik 7 jaar bij de Albert Heijn, waar ik mij opwerkte tot Teamleider Verkoopafhandeling. Daarnaast was ik een tijdje student-assistent bij de HvA.”

Wat heb je gedaan in de tijd dat je Young Professional was bij Breinstein?
“Ik koos voor het traineeship Informatiemanagement, dat toen nog 1,5 jaar duurde. Ik deed mijn opdracht bij de gemeente Wassenaar en Voorschoten, waar ik projectleider ICT was. Nadat ik het traineeship had afgerond ben ik nog een half jaar via Breinstein aan de slag gegaan als professional bij de Radboud Universiteit als projectmedewerker communicatie en adoptie Microsoft 365. Op een gegeven moment kwam ik erachter dat mijn hart meer bij mensen lag dan bij ICT en heb ik aangegeven dat ik op zoek was naar een nieuwe baan.”

Hoe komt het dat je uiteindelijk toch bij Breinstein bent gebleven?
“Omdat Ivo, een van de directeuren, mij belde met de vraag of ik intern voor ze aan de slag wilde. Ik had al wat sollicitaties lopen, dus ik zei: dan moet je wel met een interessant tegenaanbod komen. We zijn gaan praten en ik heb aangeven waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Toen kwamen we uiteindelijk uit bij een nieuwe functie voor Breinstein: Campus Recruiter. Een ideale functie voor mij, omdat ik veel vrijheid kreeg en dingen mocht opzetten en invullen zoals ik dat zelf wilde. Ik kon mij bezighouden met verschillende aspecten: strategie, doelgroepen, netwerken, trainingen opzetten, de evenementen-business en marketing. Mijn werk is echt onwijs divers. En dat is prettig voor iemand die snel uitgekeken is op dingen.”

Wat is er zo leuk aan Breinstein?
“Het is een jonge, dynamische organisatie met veel gezellige sociale activiteiten. Vrienden van mij zeggen wel eens: het lijkt wel of je aan je tweede studententijd bent begonnen, je bent zo veel op stap met je collega’s. Dat is ook zo: borrels, sportieve activiteiten, festivals bezoeken. Het voelt soms meer alsof ik met mijn vrienden op stap ben dan met mijn collega’s. Ik kan hier met heel veel mensen lachen, gieren, brullen op de werkvloer. Ondanks dat het een commercieel bedrijf is, is iedereen hier heel behulpzaam. Niemand zit elkaar vliegen af te vangen.”

Wat is typisch Laura?
“Ik ben enthousiast, sociaal en empathisch. Soms ben ik iets te nadrukkelijk aanwezig. Laatst was ik op vakantie en toen dachten mijn collega’s: ‘wat is het hier lekker rustig’, haha. Ik heb veel prikkels nodig en moet constant uitgedaagd worden.”

Wat vind je zo leuk aan je functie als Campus Recruiter?
“Ik heb een passie voor studenten die aan het begin van hun loopbaan staan en zet mij graag in om de kloof tussen theorie en praktijk te verkleinen. Dit doe ik door mijn eigen praktijkervaring als Young Professional bij Breinstein te delen met studenten, maar ook met docenten, opleidingsdirecteuren en career officers van verschillende opleiders. Ik ben altijd aan het onderzoeken wat ik kan betekenen voor hogescholen en universiteiten. Ik ben veel te vinden op LinkedIn om nieuwe contacten te leggen, voer Teams-gesprekken en kom veel over de vloer bij hogescholen en universiteiten. Verder hou ik praatjes voor studenten of zorg dat andere Young Professionals, bij voorkeur alumni, dat doen. Ook help ik bij het opzetten van trainingen door onze Young Professionals, bezoek en organiseer ik evenementen, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Die afwisseling maakt het zo leuk.”

Wat is je fijnste arbeidsvoorwaarde?
“Ik kan heel veel opnoemen, maar ik denk toch mijn leaseauto. We go way back. Toen ik als YP ver moest reizen naar mijn opdrachtgever kreeg ik mijn allereerste auto ooit: een Kia Picanto. Inmiddels mag ik al lang een andere auto uitzoeken, maar ik wil deze nog niet inleveren. Ik ben er te erg aan verknocht, haha.”

Zou je Breinstein als werkgever aanraden aan anderen?
“Zeker! Ik zie Breinstein als een hele fijne werkgever. Ik kan mijn enthousiasme hier de vrije loop laten en voel me gewaardeerd en gesteund, krijg veel vrijheid en mogelijkheden om mijzelf te ontwikkelen en er is veel lol. Je moet wel van flexibiliteit en afwisseling houden en je moet wel van openheid en gezelligheid houden. Werk en privé lopen hier best wel door elkaar heen.”

Wat vind je het minder leuk aan je baan?
“Dat alle hogescholen en universiteiten in de zomer zes weken dicht gaan. Dan kan ik als campus recruiter niemand bereiken en zit ik weken achter elkaar op kantoor achter mijn laptop te broeden op nieuwe plannen. Het liefst ga ik erop uit. Hoe drukker ik het heb, hoe beter! En het was in het begin ook best spannend dat ik alles nog moest ontdekken en uitvogelen. Ik dacht soms: waar moet ik beginnen?”

Waar ben je het meest trots op?
“Dat er een half jaar geleden nog niks stond op het gebied van campus recruitment en als je dan ziet wat er inmiddels is gerealiseerd…. Ik heb al 20 evenementen gepland staan en heb inmiddels een behoorlijk netwerk met interessante contacten. Voorlopig wil ik dit graag verder uitbouwen. Ik zit hier goed op mijn plek. Ooit zie ik mijzelf dit werk ook wel aan de andere kant doen, dus bij een hogeschool of universiteit. Ik wil namelijk graag zo veel mogelijk maatschappelijk bezig zijn. Gelukkig is daar binnen Breinstein ook veel aandacht voor.”

;