Werken voor het rijk; wat houdt dat in?

De Rijksoverheid is een breed begrip. Bijna iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar het geven van een exacte definitie blijkt vaak lastig. Via Breinstein is het goed mogelijk om een van je opdrachten uit te voeren binnen het rijk, met andere woorden, je gaat werken voor het rijk. Maar waar kom je dan terecht? Dat is geen eenduidig antwoord. De rijksoverheid is namelijk een verzamelnaam voor de twaalf ministeries, vele uitvoerende diensten, inspecties en Hoge colleges van de staat. Bekende rijksinstanties zijn bijvoorbeeld de belastingdienst en Rijkswaterstaat. Maar ook de Kamer van Koophandel, de Kansspelautoriteit en het Centraal Bureau voor statistiek vallen onder koepel van de rijksoverheid.  

Soorten opdrachten

Net zoals vele andere organisaties heeft het rijk ook veel opdrachten op het gebied van Informatiebeleid en strategie, Data-analyse, security en informatiearchitectuur en infrastructuur.  Zo kun je als informatieadviseur meedenken aan strategieën om de informatiestromen zo efficiënt mogelijk in te richten of ben je als functioneel beheerder verantwoordelijk voor het beheren van de informatiesystemen.  

Bij de start van het traineeship klinken zulke opdrachten als werken voor het rijk wellicht groot en spannend. Gelukkig is het (bijna altijd) zo dat je het nooit alleen hoeft te doen. Vaak komen trainees terecht in een projectgroep of team. Uiteraard draag je verantwoordelijkheden voor jouw taken maar kun je altijd om advies vragen bij collega’s of medetrainees.  

Waarom de rijksoverheid?

Het traineeship informatie- en verandermanagement richt zich op het snijvlak tussen de business, IT en medewerkers binnen (semi)overheidsinstanties. Hier valt het rijk natuurlijk niet bij weg te denken! Ook binnen de overheid vinden er steeds meer (technologische) ontwikkelingen en veranderingen plaats, hetgeen waar jij als trainee expert in wordt. Deze dynamische omgeving leidt ertoe dat jij jezelf als trainee kan ontwikkelen en daarbij je steentje bijdraagt bij veranderingstrajecten binnen de overheid.  

;