Wat kan ik worden na de hbo-opleiding Communicatie & Multimedia Design?

Ben jij niet van social media af te slaan en ben jij er altijd als eerste bij met een nieuwe hype of challenge? Ben je creatief met beeld en/of tekst? Dan spreekt de hbo-opleiding Communicatie & Multimedia Design jou vast aan.

De hbo-opleiding Communicatie en Multimedia Design is al jaren populair onder studenten. Met de opkomst van verschillende social media is dat helemaal niet zo gek. De meeste van deze sociale netwerken draaien namelijk om een gelikte (en gelikete!) combinatie van (bewegend) beeld en tekst in een sociale setting. 

Van het social mediabeleid van jouw gemeente tot de communicatiestrategie van gave start-ups of het bouwen van je eigen website: als afgestudeerd CMD’er behoort dit tot jouw speel-, ehm… werkterrein.

Benieuwd wat de studie Communicatie & Multimedia Design, afgekort CMD, inhoudt? En welke functies je kunt vervullen na het volgen van de hbo-opleiding CMD of welke vervolgopleidingen er mogelijk zijn?

Lees dan snel verder, want in dit artikel krijg je antwoord op al jouw vragen.

Wat houdt Communicatie & Multimedia Design in?

Zoals de naam al doet vermoeden, ga je tijdens je studie Communicatie & Multimedia Design

(CMD) aan de slag met zowel communicatie, als digitale media en natuurlijk vormgeving.

Je leert welke technieken er schuilgaan achter jouw favoriete sociale medium, maar ook hoe je deze vormgeeft. En als we het hebben over vormgeven, dan hebben we het niet alleen over een mooi plaatje, maar ook over gebruiksvriendelijkheid. Zo leer je websites bouwen waarop de bezoekers gemakkelijk en snel de informatie vinden die ze zoeken.

Wat leer je bij de opleiding Communicatie & Multimedia Design?

Zoals bij de meeste opleidingen begin je met een brede basis. Die bestaat bij CMD uit alle aspecten van communicatie, met vakken als: communicatiesystemen, communicatietheorieën, vormgeving en informatiearchitectuur.

Dit klinkt misschien heel theoretisch, maar de meeste opleiders zorgen voor veel afwisseling met passende praktijkopdrachten, bijvoorbeeld met ‘echte gebruikers’. Je mag bijvoorbeeld kijken hoe proefpersonen jouw multimediaproduct toepassen. Zo zie je direct waar je nog verbeteringen kunt aanbrengen

Praktisch ga je aan de slag met:

 • Creatief ontwerpen:
  • Audio
  • Filmisch vormgeven
  • Animatie
  • Beeldtaal
 • Marketing en managementmethoden voor multimedia:
  • E-business
  • Organisatiestructuren
  • Projectmanagement
 • Digitale techniek

Daarnaast heeft de opleiding CMD diverse stagemomenten. De vierjarige opleiding sluit je af met een afstudeeropdracht.

Welke functies kan ik vervullen na de hbo-opleiding Communicatie & Multimedia Design?

Of je nu in de startblokken staat voor de hbo-opleiding Communicatie & Multimedia Design of dat je al bijna afstudeert, het is altijd verstandig om vooruit te denken en te kijken naar je mogelijkheden. 

Hieronder vind je enkele beroepen die aansluiten bij de hbo-opleiding CMD.

Multimedia-ontwerper

Foto, video, infographics of animatie, jij weet er alles van. Iedere boodschap van jouw organisatie en elke bedrijfsuiting steek jij in het juiste jasje.

Websitebouwer

Lekker creatief en technisch bezig zijn? Dan kun je je ei perfect kwijt als websitebouwer. Jij weet de wensen van jouw klant perfect te vangen in een website op maat. 

Business Media Manager

Jouw taak als Business Media Manager? Communicatie in al zijn vormen zo slim mogelijk inzetten. Jij weet jouw doelgroep als geen ander te bereiken.

Contentmanager

Goed met beeld en video, maar ook met tekst? Dan is de rol van contentmanager geschikt voor jou. Samen met marketeers ben jij verantwoordelijk voor de content van websites en apps.

Welke vervolgopleidingen zijn er na hbo Communicatie & Multimedia Design?

Natuurlijk zijn er verschillende mogelijkheden om door te leren na je bacheloropleiding CMD. Door te kiezen voor een van de onderstaande masteropleidingen breid je jouw kennis nog verder uit.

Let op: bij sommige opleidingen moet je nog wel een schakelprogramma volgen voordat je aan de universitaire master kunt beginnen.

Enkele vervolgopleidingen na Communicatie & Multimedia Design zijn:

 • Master Bedrijfscommunicatie en digitale media (Tilburg University)
 • Media Creation and Innovation (Rijksuniversiteit Groningen)
 • Master Communicatiewetenschap

Beroepspraktijk of doorstuderen?

Ben je bang voor het zwarte gat dat ‘het einde van je studie’ heet? Of ben je op zoek naar een manier om de kloof tussen theorie en praktijk te dichten? En wil je met een extra portie zelfvertrouwen de arbeidsmarkt betreden? Dan is een traineeship van Breinstein, the way to go.

Traineeship Informatiemanagement van Breinstein

ICT en het optimaal verwerken van informatie in bijvoorbeeld een website of app, is een belangrijk onderdeel van de opleiding Communicatie & Multimedia Design. Dit maakt dat het Traineeship Informatiemanagement van Breinstein een perfect vervolg op jouw opleiding is.

Tijdens dit traineeship komen zowel technische kennis en vaardigheden aan bod als persoonlijke ontwikkeling. Deze combinatie van hard- en softskills vormen de perfecte kickstart van jouw carrière.


Deze tweejarige opleiding geeft je de broodnodige praktijkervaring, want jij gaat aan de slag bij een van de topwerkgevers waarmee Breinstein samenwerkt. En niet onbelangrijk: tijdens je tweejarige Traineeship krijg je direct een mooi startsalaris op hbo-niveau uitbetaald.

Het traject bestaat uit:

1.  Informatiemanagement & Design Thinking van Anna Snel van de VUCA Academy

De inhoudelijke basis van informatiemanagement.


2.  Sociaal Organisatorische Bedrijfskunde bij de Radboud Universiteit

Met een erkend certificaat op post-master niveau.


3.  Persoonlijk ontwikkelprogramma

Waarin je onder begeleiding van een fieldcoach op persoonlijk vlak het beste uit jezelf leert halen.

4.  Projectmanagement-methodieken

Je leert alles over: Lean, Agile, Scrum, ITIL en BISL.


Interesse in ons Traineeship Informatiemanagement?

Ons Traineeship Informatiemanagement is een goede keuze als je op zoek bent naar een vervolgopleiding die zich richt op de praktijk. Wil je meer weten over het traject en de mogelijkheden, kijk dan hier.

Of neem direct contact met ons op via de website. Onze gedreven adviseurs gaan graag met jou in gesprek om te kijken welk vervolgtraject het beste bij jou past.

;