Wat is een traineeship en wat kun je ermee? Breinstein zocht het voor je uit.

Als je studeert of misschien net bent afgestudeerd, dan heb je de term traineeship vast wel eens voorbij zien komen. Het valt moeilijk te missen, want veel bedrijven en organisaties bieden traineeships aan. Maar, wat is het nu precies? En misschien nog wel belangrijker: wat heb je eraan? In deze blog vertellen we je alle ins en outs van deze toffe vervolgstap voor na je studie. Daarnaast geven we je ook wat voorbeelden van de breed georiënteerde traineeships die je bij Breinstein kunt volgen.

Wat is een traineeship?

Kort gezegd is het een (starters)functie bij een werkgever, waarbij je werken en leren combineert. Zo’n functie kun je starten als je op hbo- of wo-niveau een opleiding (bachelor of master) hebt afgerond. 

Traineeships kunnen enkele maanden tot twee jaar duren. In deze periode word je binnen een organisatie opgeleid tot een bepaalde functie of specialisme. Hierna kun je vaak doorstromen binnen dit werkveld. Zo heb je al één van de voordelen van een traineeship te pakken.

Wat is het verschil tussen een stage, vervolgopleiding en een traineeship?

Door alle verschillende termen zien sommige starters door de bomen het bos niet meer. Want wat is nu het verschil tussen een stage, een vervolgopleiding en een traineeship?

Zoals je hierboven al las, is een traineeship in de meeste gevallen een functie die je start ná het voltooien van een opleiding op hbo- of wo-niveau. Het is dus geen vervolgopleiding. Het gaat verder waar jouw bachelor- of masteropleiding ophoudt.

Omdat je een traineeship mag zien als je eerste echte baan, is het meer te vergelijken met een werkervaringsplek dan met een vervolgopleiding. De focus ligt op kennis in de praktijk brengen. Zo kan je ervoor kiezen om na een bacheloropleiding door te studeren met een (theoretische) master. Of je kiest ervoor om alvast je kennis in de praktijk te brengen met een traineeship.

Ook is het iets anders dan een stageplek, want een stage die doe je tijdens je opleiding en maakt vaak onderdeel uit van het curriculum. Daarnaast mag je bij een traineeship ook rekenen op een aardig startsalaris en dat is dus ruim meer dan een eventuele stagevergoeding.

De overeenkomst tussen een stageplek en een traineeship is dat het werken met leren combineert, maar een traineeship is al wel echt een startersfunctie. Je bent dan niet meer de stagiair die de koffie mag halen of kopietjes moet maken 😉

Wat zijn de voordelen van een traineeship?

Na jaren in de schoolbanken is het tijd om je vleugels uit te slaan. Het is tijd voor die eerste baan, maar waar moet je beginnen? Voor veel pas-afgestudeerden is de stap tussen studeren en werken vaak groot. Dan is het perfect om te starten met een traineeship en zodoende meteen die overal gevraagde werkervaring op te doen. Dat is voor velen de belangrijkste reden om een traineeship te doen. Maar er zijn nog veel meer voordelen, we sommen zie hieronder voor je op.

De voordelen:

  • Je ontvangt een passend startsalaris
  • Je combineert leren en werken
  • Je doet relevante werkervaring op
  • Je groeit makkelijker door naar een volgende functie
  • Je bouwt een professioneel netwerk op en
  • Je maakt kennis met een bedrijf of organisatie van binnenuit
  • Je krijgt persoonlijke begeleiding van een externe coach of een coach in het werkveld
  • Je werkt aan je persoonlijke ontwikkelingen

Voordelen genoeg! Natuurlijk is het wel verstandig een traineeship te kiezen die past bij jouw vooropleiding én bij de wensen die je hebt voor het vervolg van je carrière.

Een traineeship bij Breinstein = betaald praktijkervaring opdoen

Nu je weet hoeveel voordelen er zijn om na je studie een traineeship te doen, wil je vast ook wel weten wat voor verschillende traineeships er zijn. Bij Breinstein hebben we vier verschillende traineeships, die focussen op verschillende werkvelden.

Alle vier zijn heel breed van opzet én hebben alle perks van de ‘Breinstein academy’. Hierbij focus je je op jouw persoonlijke ontwikkeling en krijg je begeleiding van een passende fieldcoach.

De traineeships van Breinstein:

En voor alle traineeships van Breinstein geldt dat je een vast contract krijgt én kunt rekenen op een mooi startsalaris op minimaal hbo-niveau, vanaf de eerste maand!

Na een traineeship van Breinstein is het: ready, set go! Zo stap jij vol vertrouwen de arbeidsmarkt op.

Heb je interesse?

Meer weten over de inhoud, het traject en de mogelijkheden? Kijk dan hier.

Of neem contact met ons op via e-mail of telefoon. Onze adviseurs weten alles van de Breinstein-trajecten en gaan graag met jou in gesprek om te kijken welk vervolgtraject jou het beste past.

;