Verandering is de enige constante

verandering

De mobiele telefoon, e-reader, tablet, smartwatch, laptop, robotstofzuigers, robotgrasmaaiers en dweilrobot. De technologieën zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving en iedere dag komen er wel weer een aantal nieuwe bij. De ene verandering is een succes, de andere een flop.

Technologie van de toekomst

Met de vooruitstrevende technologieën van tegenwoordig verandert de wereld in topsnelheid. Wie had er vijf jaar geleden gedacht dat er tegenwoordig een horloge bestaat waarop je je hartslag kan meten, je saldo kan checken, kan bellen, chatten, boeken lezen, mailen, en jawel: ook nog de tijd op kan zien. Nu nog iets wat voor veel mensen onnodig lijkt, maar wie weet is het in de toekomst onmisbaar. Zo dacht men vroeger ook dat zij een mobiele telefoon écht niet nodig hadden. Als je niet thuis was, dan sprak men toch gewoon wat in op het antwoordapparaat?

Gaan de veranderingen wel zo snel?

Het lijkt wel of de ontwikkelingen sneller en sneller gaan. Maar is dat eigenlijk wel zo? Ook bij eerdere technologische veranderingen waren er altijd wel mensen te vinden die doemscenario’s bedachten over de effecten op de samenleving en economie. Of mensen die dachten dat er snel een wereld zou zijn waarin écht alles mogelijk is. Denk aan uitvindingen als het weefgetouw, de trein of de auto. Ook hier moest iedereen een lange tijd aan wennen. Het is onvermijdelijk dat men de nabije toekomst altijd anders en dramatischer voor stelt dan het ooit in het verleden was.

Verandering is de enige constante 

Hoeveel speculaties er ook zijn, de toekomst blijft een onzeker gegeven waarvan niemand weet hoe het er straks uit gaat zien. Eigenlijk is het enige waar we op kunnen rekenen dat de verandering door zal gaan. We blijven veranderen en er komt altijd een vooruitgang op de huidige situatie zoals we deze gewend zijn. De wereld staat niet stil, en zal ook nooit stil gaan staan.

Achterhaalde toekomstplannen

Wat ik mij dan afvraag is waarom iedereen dan zo bezig is met de toekomst? Veel bedrijven hebben nog steeds een vijf- of zelfs tien- jarenplan, waarbij ik mijzelf afvraag wat daar nog mee bereikt wordt. Er kunnen alleen maar speculaties gedaan worden over welke ontwikkelingen effect zullen hebben op onze samenleving en hoe deze er over vijf jaar uit zal zien. Je weet dus nooit of de plannen die je nu maakt nog wel realistisch zijn over tien jaar. Misschien (en waarschijnlijk) zijn ze dan allang achterhaalt door de nieuwe ontwikkelingen van die tijd.

Door korte termijndoelen te stellen weet je zeker dat de doelen realistisch en haalbaar zijn in de wereld waarin wij nu leven. Je kan ze bijstellen aan de ontwikkelingen die op dat moment spelen, en zo mee bewegen met de kant waar de wereld naartoe gaat. Met korte termijndoelen zijn er ook maar kleinere keuzes nodig. Je hoeft nog niet te beslissen hoe je bedrijf er over vijf of tien jaar uit ziet. Dat staat nog open waardoor je nog alle kanten op kan. Je kan tussentijds blijven evalueren of je nog wel  op het pad zit wat je wilt, en op die manier je doelen bijstellen. Ik denk dat dat de enige manier is om als bedrijf te overleven in een veranderende wereld.

;