Terug van vakantie? Back to reality!

vakantie

De vakantieperiode zit erop, je hebt zon, zee en strand achter je gelaten en je collega’s en een volle mailbox staan op je te wachten. Maar hoe ga je na een paar weken rust weer met nieuwe energie aan de slag? Vijf tips om vol energie en productief aan de slag te gaan:

Overgangsdagen

Plan tussen thuiskomst en werken een paar overgangsdagen. Op deze manier kun je acclimatiseren en wennen aan het ‘ritme’ van thuis. Probeer daarnaast toch ook het vakantiegevoel vast te houden door bijvoorbeeld de televisie nog even uit te laten of elke avond een stuk te fietsen als je dit op vakantie ook deed.

Stappenplan

Maak een stappenplan voor de ideeën die je tijdens vakantie hebt opgedaan. Tijdens een periode van rust komen vaak de beste ideeën in je op. Het is verstandig deze ideeën bij terugkeer op de werkvloer om te zetten in concrete doelen. Dit gaat het beste door middel van het maken van een stappenplan. Hierdoor heb je voordat alle drukte begint, op een rijtje kunnen zetten wat je de komende periode op werkgebied zou willen bereiken.

Ga naar buiten

Heb je pauze en zit je al een tijdje op je billen? Kom vooral in beweging en ga bijvoorbeeld een stukje lopen. Dit geldt overigens niet alleen voor na je vakantie. Op deze manier stap je werkelijk even uit de werkomgeving en wordt je focus ergens anders naar geleid.
Teruggekomen bij je bureau zal je merken dat je met meer concentratie en energie je werkzaamheden oppakt.
Loop je samen met andere collega’s? Dan leer je deze collega’s ook nog eens op een andere manier kennen!

3 in 1
Beweging, concentratie & socializen

Begin je werkweek op woensdag of donderdag

Je eerste werkweek kun je het beste beginnen op woensdag of donderdag. Vaak zijn maandag en dinsdag de drukste dagen van de week, waarop ook meestal de overleggen gepland staan. Als je de eerste week begint op woensdag of donderdag geeft dit je de tijd om twee of drie dagen rustig je mail en andere spoedgevallen af te handelen. Zo kun je op maandag of dinsdag goed voorbereid deelnemen aan de overleggen en met een frisse start beginnen aan je nieuwe werkweek!

Doe rustig aan!

Na een afwezigheid van twee á drie weken lukt het niemand om zijn of haar werk na de eerste werkdag alweer compleet op orde te hebben. Doe dus vooral rustig aan! Dit betekent niet dat je op je lauweren moet rusten, maar je in de eerste paar werken al overwerken geeft niet het beste resultaat.

Meer tips om productief te werken, vind je hier!

Kom jij ook net terug van vakantie? Hoe pak jij je eerste werkweek aan? Laat een reactie achter onder deze blog met je eigen tips!

;