Singularity

singularity

Singularity?

Hoe ver zijn we eigenlijk verwijderd van de Singularity? Als we Ray Kurzweil mogen geloven duurt dat niet zo lang meer. Ray is de directeur van het ontwikkelingsbedrijf van Google. Een man die aan het hoofd van de technologietafel zit en bezig is om de toekomst tot werkelijkheid te maken. Ray zit dus vrij diep in de innovatieve techniek. Helaas voor Ray zit hij ook vrij diep in de jaren. De 70er is van mening dat zijn taken op aarde nog lang niet voldaan zijn en hij vindt sterfelijkheid een onlogisch concept. Volgens zijn voorspellingen, gestaafd op de wet van Moore, is het binnen 30 jaar tijd mogelijk om je bewustzijn te uploaden in een computer. Redelijk Sci-Fi als je het mij vraagt, maar Ray Kurzweil gelooft hier zo sterk in, dat hij per dag meer dan 150 voedingssupplementen neemt om te garanderen dat hij lang genoeg leeft om mee te doen in de eerste oorlogen tussen Homo Applelus en Homo Windows. Mocht hij vroegtijdig dood gaan, dan heeft hij alvast een dealtje gesloten met de Alcor Life Extension Foundation om zijn lichaam in te laten vriezen zodat hij in de toekomst gereboot kan worden.

Artificial Intelligence

Ray is slechts een van de grote denkers die erkent dat singularity eraan komt. Maar voordat het zo ver is, moeten we de morele afweging nog maken of we Artificial Intelligence echt willen. De ontwikkeling van dermate krachtige netwerken en systemen heeft fikse consequenties. Onlangs heeft een grote groep wetenschappers en techneuten een brandbrief aan de VN geadresseerd om de gevaren van gemilitariseerde Artificial Intelligence te onderstrepen. Elon Musk (oprichter van de semi autonoom rijdende Tesla) onderschrijft hierin dat hij een internationale wapenrace vreest. Een terechte opmerking want het zal niet lang meer duren voordat James Cameron de Russische staat aan moet klagen voor copyright infringement wegens deze ontwikkelingen. Gelukkig werkt de PR-machine van de VS iets soepeler en heeft DARPA geen video’s online staan met bewapende robots. Het is dus logisch dat deze brandbrief door zoveel vooraanstaande denkers is ondertekent.

Hebben wij een keuze?

Maar in hoeverre is deze keuze al voor ons gemaakt? Je kunt jezelf bijvoorbeeld afvragen wat Captcha nou eigenlijk van ons wil als het vraagt om te bewijzen dat jij geen robot bent. Aangezien deze data gebruikt wordt voor herkenningssoftware van robots. Dit soort Orwelliaanse vicieuze cirkels worden zelf vervullende profetieën die deze morele vraagstukken voor ons beantwoorden.

 

Singularity_robot

 

;