Groentje bij de provincie

provincie-blog-han

Maandagochtend 1 mei 2017, 6:45. De wekker gaat. Mijn eerste dag bij de provincie. Wat kan ik verwachten? Hoe zijn de mensen die er werken? Wat gaat mijn werk precies inhouden? En wat verwachten ze precies van mij? Ondanks dat ik een studie heb gedaan en het gevoel heb dat ik door mijn twee stages al wat ervaring heb, merk ik dat ik het spannend vind om mijn eerste echte werkdag te hebben.

Om 9:00 werd ik verwacht. Een acceptabele tijd. Tijdens het sollicitatiegesprek was naar voren gekomen dat ze graag aan de slag wilden met de digitale vaardigheden van de medewerkers bij de provincie. Zo gaven ze bijvoorbeeld een workshop Sneltoetsen. Mijn eerste gedachte was, die gebruikt toch iedereen?! Mijn tweede gedachte was, wat mooi dat ze zo’n workshop geven als daar behoefte aan is!

Goed, de eerste dag(en) hebben we vooral besproken wat de verwachte resultaten waren van het digitale vaardigheden project. Het project moest eigenlijk vanaf de grond opgebouwd worden. Er waren drie workshops die al een aantal keer gegeven waren, maar daar omheen was niets georganiseerd. De vraag kwam dus op, hoe komen we erachter waar medewerkers van de provincie tegen aanlopen?

Huiskamerbezoekje

Al gauw kwam ik erachter dat medewerkers van de provincie van koffie houden. Dus moet je in de huiskamers aanwezig zijn om erachter te komen waar de medewerkers tegenaan lopen als het gaat om digitale vaardigheden. Zo gezegd, zo gedaan. 4 keer per week, een uur per keer, kletsen met de medewerkers over digitale vaardigheden in een van de verschillende huiskamers.

Digitale vaardigheden bij de provincie

Tijdens deze huiskamermomenten werd mijn vraag “Hoe zit het eigenlijk met de gemiddelde digitale vaardigheid van de provincieambtenaar?” algauw beantwoord. Nu weet ik dat de term gemiddeld altijd lastig te beschrijven is, want er zijn altijd uitschieters naar boven en naar beneden. Maar eerlijk gezegd was het gemiddelde in mijn ogen niet erg hoog. Met een opleiding digitale media en communicatie op zak, weet ik ook wel dat ik niet helemaal de maatstaf ben als het gaat om digitale vaardigheden, maar een aantal keren heb ik toch met verbazing geluisterd naar de vragen waar medewerkers mee kwamen.

Wat mij vooral opviel is dat de medewerkers geen idee hebben dat alles te vinden is op het internet. Google is mijn grote vriend als ik iets niet weet, maar dat geldt blijkbaar niet voor iedereen. Nog een voorbeeld is het aantal mensen dat niet weet hoe ze hun mobiele telefoon moeten beveiligen. Wat toch echt gevaren met zich meebrengt, als het gaat over informatiebeveiliging.

In mijn volgende blog ga ik verder in op informatiebeveiliging en wat mijn visie daarop is.

;