Productiever door te flexwerken

flexwerken

Lange dagen op kantoor achter je computer, alleen lukt het je niet om je to-do list af te maken doordat je productiviteit daalt en je wordt afgeleid door collega’s. Hier hebben we allemaal (wel eens) last van, alleen hoe ga je hiermee om? Waarschijnlijk heb je al eens gehoord van de term ‘het nieuwe werken’, ook wel flexwerken genoemd. Voor mij was dit DE oplossing, en wellicht ook voor jou!

Het nieuwe werken

Het nieuwe werken is een manier waarbij je als medewerker plaats- en tijdsonafhankelijk kan werken, oftewel: je hebt geen vaste werkplek en geen vaste werktijden. Uit onderzoek is gebleken dat flexwerken een positief effect heeft op het werkplezier van de medewerker. Een voorwaarde is wel dat de ICT-faciliteiten zich hiervoor lenen, want zonder extern inloggen wordt het wel lastig om je werk uit te voeren.

Mijn ervaring met flexwerken

Zelf heb ik bovenstaande ook ervaren. Aan het begin van mijn allereerste opdracht zat ik hele dagen op kantoor, achter mijn computer, in een niet heel vrolijk kantoor. Mijn collega’s waren uiteraard leuk, maar de ruimte gaf geen positieve vibe. Ik voelde me niet altijd even productief; negen uur achter elkaar focussen en presteren, naar mijn mening is niemand daartoe in staat. Hier wilde ik verandering in brengen omdat ik mijn tijd zo goed mogelijk wil benutten.

Wat werkt voor jou?

Het is belangrijk om van jezelf te weten op welke manier je goed werkt en hoe jij je kan focussen. Voor mij is dat door vroeg te beginnen, eind van de middag te sporten en daarna weer verder te werken. Maar het kan ook zijn dat jij liever wat later begint omdat je géén ochtendmens bent en ’s avonds juist fanatiek door kan gaan. Iedereen is daarin anders.

De eerste stap

Het is echter spannend om dit aan te kaarten, zeker wanneer bijna niemand op de afdeling volgens ‘het nieuwe werken-principe’ werkt. Door een duwtje in de rug van mijn fieldcoach ben ik met mijn teamleider gaan praten, die mijn initiatief alleen maar toejuichte. Vanaf dat moment voelde ik de ruimte om mijn uren flexibel in te delen en te werken op de plekken waar ik wilde werken. Door het flexibel indelen van mijn tijd en werkplek, kon ik productiever zijn en kreeg ik meer gedaan dan wanneer ik hele dagen op kantoor zat. Daarnaast begon ik mijn werk steeds leuker te vinden, omdat ik meer autonomie ervoer in mijn werk.

Gewoon gaan flexwerken!

Mocht je in een organisatie of op een afdeling werken waar flexwerken niet gebruikelijk is, dan zullen er collega’s zijn die raar opkijken. Zo heb ik opmerkingen gekregen als “oh, je gaat ‘thuis werken’”. In het begin vond ik het lastig om hiermee om te gaan, maar uit ervaring kan ik je adviseren om je hier niets van aan te trekken! Wanneer andere werktijden en werkplekken voor jou beter werken, laat je dan niet tegenhouden door een oordeel van een ander. Je bent taakverantwoordelijk dus zolang jij je opdracht naar tevredenheid van de opdrachtgever uitvoert, dan doe je het goed!

;