De weg naar meest innovatieve gemeente van Nederland

Hoe wij bezig zijn om de meest innovatieve gemeente van Nederland te worden

In maart ben ik gestart met mijn traineeship Business Analytics & Data Science bij trainee.nl. Mijn eerste opdrachtgever is de Gemeente Alkmaar, de gemeente waar ik zelf ook in woon. In het begin wist ik niet zo goed wat ik ervan moest verwachten, verder dan de publieksbalie was ik niet eerder geweest – en in de maanden erna zou blijken dat ‘gemeente-land’ veel meer omvat dan ik van tevoren dacht.

Ik kwam terecht op de unit Informatisering & Automatisering en werd lid van Team Data. Een klein team vol met ambitieuze mensen, die gepassioneerd zijn over allerlei soorten data (denk aan geografisch, bevolking, IoT) en dat willen inzetten om de organisatie en bewoners te ondersteunen. En die mensen heeft de organisatie hard nodig, want het streven van de Gemeente Alkmaar is om in 2021 de ‘meest innovatieve 100.000+ gemeente van heel Nederland’ te zijn.

“If we have data, let’s look at data. If all we have are opinions, let’s go with mine.” Jim Barksdale.

Ik schoof aan op een tijdelijke locatie – het stadskantoor werd verbouwd – en maakte daar kennis met de rol van Team Data binnen de gemeente. De eerste missie was om ‘data awareness’ te vergroten, oftewel andere afdelingen binnen de organisatie overtuigen van de meerwaarde van data. De manier van werken was namelijk lang op basis van ervaring, en als er al dataspecialisten waren dan werkten zij vaak onafhankelijk in aparte teams. Om data-gedreven te kunnen gaan sturen, was er dus een cultuurverandering nodig, een proces dat nogal eens stuit op weerstand. Op het moment dat ik bij het team kwam viel ik met mijn neus in de boter: er was net een nieuwe cloud-oplossing aangeschaft. Deze omgeving moest nog worden ingericht voor gebruik. Lichtelijk overdonderd door termen als Data Warehouse, Data Lakes en APIs begonnen we gezamenlijk aan het pad der mogelijkheden – because believe me, everything is possible in the cloud.

Projecten!

Ondersteund door de colleges vanuit trainee.nl en vakkundige collega’s maakte ik mij de techniek steeds meer eigen en begonnen mensen binnen de organisatie ons steeds beter te vinden. Het begon met een project over schoolprofielen – om scholen te kunnen informeren over de achtergrond van hun leerlingen. Op die manier zouden de betrokken partijen bijvoorbeeld arrangementen (die kunnen worden ingezet ter ondersteuning van leerlingen) meer kunnen laten aansluiten op de leerlingenpopulatie van een school. Deze pilot loopt nog steeds.

Niet veel later begon een ander project binnen het sociaal domein, waarin zorgaanvragen werden geanalyseerd. Het uiteindelijke doel is om huisartsen gerichter te kunnen informeren over diensten die de gemeente te bieden heeft, maar tijdens het proces werd duidelijk dat de ruwe data in de databases te vervuild raakten, wat betrouwbare analyses onmogelijk maakte. Hierdoor zijn we genoodzaakt eerst andere stappen te nemen, namelijk het opschonen van de data en tegelijkertijd ook een verandering in het werkproces om dit probleem structureel op te lossen.

Tussendoor is het ook een kwestie van je weg zoeken binnen zo’n grote organisatie. Er zijn verschillende belangen die behartigd moeten worden, verschillende afdelingen en partner-organisaties waar mee wordt samengewerkt, en als je het over data hebt dan kun je ook niet om de AVG heen. Allerlei zaken waar wij als Team Data rekening mee houden, wat het werk veel gevarieerder maakt dan ik van tevoren dacht.

Een nieuwe manier van werken

In mei was het verbouwde stadskantoor klaar en kwamen alle afdelingen weer samen op één werkplek. Richting een nieuwe manier van werken zijn alle bureaus flexplekken geworden met beeldschermen die je aansluit op je laptop. De beeldschermen in de vergaderruimten dienen meerdere doelen, onder andere voor presentaties of als whiteboard waar je met meerdere mensen gelijktijdig op kunt werken – aan het eind van de vergadering krijgt iedereen een e-mail met de aantekeningen die op het scherm gemaakt zijn.

Inmiddels ben ik 8 maanden verder en een dosis ervaring en leuke contacten rijker. Iedere dag zijn we bezig om de nieuwe technologieën optimaal te benutten en bij te dragen aan die cultuurverandering, van oud naar nieuw. We zijn recent een nieuw project gestart waarbij we rapporten bouwen die we kunnen weergeven op die beeldschermen die door het gebouw heen hangen. De onderwerpen worden bepaald op basis van het coalitieakkoord. De verwachting is dat op die manier Team Data nog zichtbaarder wordt, informatieproducten bij gaan dragen aan data-gedreven sturing en dat dat uiteindelijk weer bijdraagt aan dat ambitieuze doel om in 2021 de meest innovatieve 100.000+ gemeente te zijn van Nederland.

;