‘Een cyber security specialist is onmisbaar in het huidige digitale tijdperk’

Iemand die gespecialiseerd is in cyber security is onmisbaar in het huidige digitale tijdperk, waar alles zich razendsnel ontwikkelt en dreigingen steeds complexer worden. Nu vraag je je misschien af: wat doet een cyber security specialist?

Een cyber security specialist is verantwoordelijk voor het implementeren van beveiligingssoftware. Zodoende stelt hij/ zij een plan op om ervoor te zorgen dat een computernetwerk niet kan worden binnengedrongen door niet-geautoriseerde personen. Bovendien geeft hij ook advies over de beveiliging van informatiesystemen die nog gebouwd moeten worden.

Het evalueren van informatiebeveiligingsrisico’s, bedreigingen, gevolgen en passende actie ondernemen valt ook onder het takenpakket van deze specialist. Hij moet hier beveiligingskwetsbaarheden identificeren en verhelpen. Aangezien alles in het huidige digitale tijdperk zich snel ontwikkelt moet een cyber security specialist deze ontwikkelingen monitoren, zodat hij/zij continue de efficiëntie en effectiviteit van de informatiebeveiligingsprocessen kan waarborgen.

De specialist zorgt er niet enkel voor dat zwakke plekken in een systeem worden verholpen, gebruikers zorgen zelf ook vaak voor zwakke plekken. Het is dus belangrijk dat hij ook een Veiligheidsprotocol opstelt, zodat gebruikers zich bewust worden van hun werkgedrag en computergebruik ter voorkoming van bijvoorbeeld het per ongeluk binnenhalen van virussen via het internet. Bovendien kan een cyber security specialist ook trainingen en opleidingen verstrekken op het gebied van informatiebeveiliging.

;