Jouw inloggegevens in de handen van hackers

Ik stond vanochtend in de lift met een collega die worstelde met ongewenste inlogactiviteiten op zijn Google account. Heel erg vervelend. Vooral als je bedenkt welke gegevens we allemaal heen en weer sturen. Ik ben zelf net verhuisd en je wordt dan met je neus op de feiten gedrukt. Evides, Ziggo of Eneco opzeggen, maar wat is mijn gebruikersnaam ook alweer? Gmail search: Aha! Inloggen… wachtwoord vergeten. Resetlink naar Gmail verzenden? Het is dus vrij ingrijpend als je gekraakt wordt. Helaas kan dit iedereen overkomen.

De headlines liegen er ook niet om

‘LizardSquad plaatst 13.000  inloggegevens gratis op Ghostbin’
‘1.2 miljard inloggegevens gestolen vanuit Russische Hackfabriek CyberVor’
‘Yahoo, 3 miljard accountgegevens gestolen’
‘Dropbox, Myspace, Adobe, Linkedin, adult friend finder: meer dan 1 miljard gehackte accounts’

Zie jij door de bits, de bytes nog? Of ben je bij LizardSquad al afgehaakt omdat je dacht dat dit bericht over de games van je jongste neefje gaat?

Helaas hebben de LizardSquads van deze wereld een sterke invloed op onze samenleving. Achter deze namen schuilen professioneel uitgeruste callcenters, gericht op social engineering. Compleet met malafide aandeelhouders en vergaderingen over gecoördineerde aanvallen. Serious business dus, die hackfabrieken met een wereldwijde omzet die in 2014 de 2 miljard dollar ruimschoots aantikte.

Ben je benieuwd of jij, onbewust en ongewild, een bijdrage hebt geleverd aan de jaaromzet van de LizardSquad? Ga dan naar de onderstaande website en check welke mailadressen voorkomen in de database van gehackte online diensten.

https://haveibeenpwned.com/

Wat te doen om jouw inloggegevens te beveiligen?

Heb je bovenstaande test uitgevoerd en sta je toch in de database? Schrik dan niet, leer ervan en voer de onderstaande stappen uit om jouw informatie goed te beveiligen:

 1. Gebruik dit wachtwoord en alle varianten en afgeleiden ervan nooit meer
  Zoals je ziet is dit wachtwoord en het gekoppelde e-mailaccount in handen gevallen van hackers en doorverkocht of gratis online gepubliceerd.

  2. Wachtwoord vergeten? Klik op de link in de mail en we sturen je een nieuwe….
  Back-up account gehackt? Mailbox gebruikt als geheugensteun voor wachtwoorden? Wijzig alle gelinkte wachtwoorden.

  3. Wijzig je wachtwoorden, recycle ze niet. 1 uniek account = 1 uniek wachtwoord
  Recyclen is het oude wachtwoord iets aanpassen, bijvoorbeeld: JanSmitzomer2017, JanSmitwinter2017, qwerty1/2/3/4/5. Het wachtwoord geheel wijzigen is veel veiliger.

  4. Zorg dat je wachtwoorden uniek en sterk zijn
  Kies bij voorkeur een wachtwoord dat eruit ziet als de tekstballon van Lambik wanneer Jerommeke een piano op zijn voet laat vallen. Of laat je kat over je toetsenbord lopen totdat je wachtwoord minimaal aan de onderstaande eisen voldoet:
  – Geen woorden uit het woorden/(straat)namenboek
  – Minimaal 8 karakters lang
  – Minimaal 1 cijfer, hoofdletter & leesteken

#Ofkies41w8woordz1ndielkkrlangi$MaaRRRtogmakkelijk1$omteonthoudeN,winter2017

Lambik

 

;