Data Scientist bij de Gemeente

Werken als data scientist bij de gemeente. Zodra je kan programmeren, statistiek beheerst en dashboards kan maken, lijkt het alsof je alle vaardigheden hebt om bij een gemeente als data scientist aan de slag te gaan. Maar dan kom je aan op je eerste werkdag en blijkt het toch anders dan verwacht. Zeker als je vers vanuit de universiteit komt. Er zijn een aantal dingen waar je geheid tegenaan gaat lopen waar je van tevoren niet aan had gedacht. Ik heb dit eigenhandig ervaren in mijn tijd als data scientist bij gemeente Velsen en ben er in de loop van de tijd achter gekomen hoe ik deze problemen kon oplossen. Ik geloof in het leren van andermans ervaringen. Deze blog zal ik dan ook wijden aan mijn persoonlijke ervaringen bij de gemeente    

Onvoorziene drempels

Ik kwam aan bij gemeente Velsen en had precies de gedachte dat als ik de hard skills had, ik makkelijk kon beginnen als data scientist bij een gemeente. Gemeente Velsen is een middelgrote gemeente en heeft een datateam van een paar mensen, in dit geval vier. Ik had twee collega’s die onderzoek en statistiek op zich namen en één gegevensregisseur (data engineer) die alle gegevens binnen de gemeente in kaart bracht en ordende voor gebruikOp datagebied liggen er bij gemeentes enorm veel kansen: er is veel data beschikbaar en er kan veel vooruitgang worden geboekt. Zo ook bij de gemeente Velsen. Op elke afdeling lagen er bergen aan data, die veelal nog ongebruikt waren. En zo denk je, mooi team, veel data, ik kan zo aan de slag. Maar ook in mijn weg naar resultaten boeken, lagen veel onvoorziene drempels op de weg 

Een gehele server compleet veilig 

Het eerste waar ik tegenaan liep, is dat er geen server was waar ik zowel veilig als vrij op kon werken. Om te werken als data scientist, heb je een server nodig waar je veilig op kan werken, maar moet je ook programma’s kunnen installeren wanneer nodig. Dit lijken logische dingen om te hebben, maar is voor elk bedrijf vaak moeilijker dan gedacht. Wil je namelijk een gehele server compleet veilig hebben? Dan moet het niet mogelijk zijn om vrij programma’s en bestanden te installeren en downloaden. Dit spreekt elkaar natuurlijk tegen en kan problemen veroorzaken, zeker bij kleinere onervarene bedrijvenZo ook bij gemeente Velsen, waar ook nog eens met persoonlijke gegevens wordt gewerkt en een veilige server nog belangrijker is

De goede oplossing hiervoor heeft dan ook even geduurd. Ik heb heel veel tijd moet steken in rondvragen, aandringen en mogelijkheden bespreken voor dit probleem. Gelukkig is, na lang volhouden, een oplossing gevonden en werd een speciale remote desktop binnen de veilige citrix server geïnstalleerd. Op deze manier werk je binnen een veilige citrix omgeving, maar is het toch mogelijk om vrij programma’s te installeren. Mijn tip en ervaring hierin, verwacht niet dat een gehele werkomgeving al voor je klaar staat. Wees assertief, ga op onderzoek uit, en gun jezelf tijd om hier werkuren in te steken.  

Geen concreet project

Fijn, er is een omgeving waarin je je werk kan verrichten. Maar toen kwam ik aan bij een volgend probleem: er was geen concreet project waar ik aan kon beginnen. Bij mijn sollicitatie werd veel gepraat over de grote hoeveelheid aan data en mogelijkheden die hierbij horen, waar ik ook erg enthousiast van werd. Maar binnen de gemeente hebben in de praktijk weinig tot geen mensen ervaring met het werken met data. Hierdoor had niemand een project klaar staan of ideeën hoe ik überhaupt kon beginnen. Als beginnend trainee is dit dan ook best wel lastig. Over tijd heb ik geleerd dat ik daarom assertief en creatief moest zijn. Als ik een leuk project wilde, moest ik daarvoor ook mijn best doen.

Dit betekende elke afdeling bezoeken en vragen naar hun precieze werkzaamheden en daaruit bedenken hoe data hierbij kan helpen. Om vervolgens de tijd te krijgen om zelf echt met zo’n project aan de slag te gaan, maar ook te zorgen dat collega’s tijd vrij mogen maken voor een dergelijk project, is weer een volgende uitdaging. Hierbij heb ik geleerd dat het niet alleen belangrijk is te leren welke personen je het beste kan aanspreken en welke collegaje kunnen helpen, maar vooral ook leidinggevenden en bestuurders aan je kant krijgen. Want ik kan nageven, als er geen leidinggevende of bestuurder verantwoordelijkheid voor je project neemtis het heel moeilijk collega’s mee te krijgen. 

Samenwerken met andere gemeenten

Het grootste element waar ik tegenaan liep, is dat je vaak alleen werkt. Ik werkte bijvoorbeeld in een datateam van vier mensen, maar geen van allen hadden enig idee hoe data science in elkaar steekt. Hierdoor kon ik ook niemand om advies vragen en kon mijn werk niet worden gedubbelcheckt. Ik heb daarom heel veel contact gezocht met andere gemeenten. Veel data scientisten die bij andere gemeenten zitten, werken ook alleen en staan daarom heel erg open voor samenwerking. Bovendien is het voordeel aan een samenwerking tussen gemeenten, dat vrijwel alle gemeenten met dezelfde vraagstukken zitten. Zo heb ik op een gegeven moment aan een landelijk voorspelmodel gewerkt voor de Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO) met negen andere gemeenten (https://vng.nl/nieuws/den-haag-deelt-wmo-voorspelmodel-voor-landelijk-gebruik). Zo bundel je de krachten, werk je niet alleen, en kan je enorm veel leren van elkaar!  

Uiteindelijk denk ik dat bij de gemeente als data scientist werken erg leuk is, maar dat je wel tegen een stootje moet kunnen. Zeker als je weet wat je te wachten staat, kan je een enorme hulp zijn om een gemeente meer datagedreven te laten werken. Met een beetje assertiviteit en doorzettingsvermogenkan je je tijd heel leuk maken en enorm veel leren!  

;