Business intelligence tools

De term ‘Business Intelligence’ (BI) verwijst naar technologieën, toepassingen en werkwijzen voor het verzamelen, integreren, analyseren en presenteren van bedrijfsinformatie. Het doel van business intelligence is om zakelijke beslissingen beter te ondersteunen.

Wat zijn ‘business intelligence tools’?

Organisaties en bedrijven kunnen profiteren van business intelligence tools (BI-tools) om complexe (big) data te begrijpen. Met behulp van een BI-tool kan big data verzameld worden, geanalyseerd en geconverteerd naar begrijpelijke rapporten die bedrijven waardevolle inzichten kunnen bieden.

Waarom business intelligence tools?

BI-tools hebben veel voordelen. Bijvoorbeeld: een BI-tool verhoogt de productiviteit. Met een BI-tool is het mogelijk om al het verkeer op een netwerk te volgen om erachter te komen hoeveel tijd werknemers uitgeven aan activiteiten die niets te maken hebben met werk. Verder helpt een BI-tool bij de efficiëntie van het bedrijf. Met snelle toegang tot interne gegevens kunt u uw tijd efficiënter gebruiken om interne informatie te analyseren en beslissingen te nemen. Men kan inzicht krijgen in verkooptrends en kijken welke een positieve (of negatieve) invloed heeft op het bedrijf. Daarnaast kunnen BI-tools bedrijven helpen om waardevolle inzichten te verkrijgen om groei te bewerkstelligen, urgente problemen op te lossen, marketinggegevens sneller bijeen te brengen, een real-time beeld van de organisatie te bieden en met behulp van voorspellende analyses en prognoses kan men rekening houden met toekomstige resultaten.

Voorbeelden van business intelligence tools

Volgens de website van software-advies, is dit de top 10 business intelligence tools voor 2018:

1. Dundas BI
2. Sisense
3. Yellowfin
4. Domo
5. Style Intelligence
6. Tellius
7. Grow BI-dashboard
8. BOARD
9. Looker
10. Chartio

Naast deze BI-tools zijn er natuurlijk veel meer. Een aantal BI-tools die ook bekend zijn, zijn: QlikView, Cognos van IBM en Power BI van Microsoft.

Welke business intelligence tool past het beste bij jouw bedrijf?

Belangrijk om te weten is dat er geen ‘one size fits all’ bestaat. De fundamentele fout die veel bedrijven maken, is ervan uitgaan dat er één business intelligence product is, dat geschikt is voor iedereen; als gevolg daarvan baseren ze hun selectie op een uitgebreide checklist met functies in plaats van op echte zakelijke behoeften. Rick Sherman bedacht een aantal vragen die je moet stellen voordat je een BI-tool aanschaft:

1. Data Bronnen

Zullen de zakelijke gebruikers een vooraf gedefinieerde set gegevens gebruiken, zoals van een specifieke bedrijfsapplicatie of datawarehouse, of zullen zij bepalen welke gegevens zij nodig hebben terwijl ze doorgaan met hun analyse?

2. Prestatie maatregelen

Zijn de key performance indicators van jouw bedrijf al gedefinieerd, of moeten deze door medewerkers gecreëerd worden?

3. Terugkerende versus eenmalige analyse

Hebben de zakelijke gebruikers een terugkerende momentopname van de operationele prestaties nodig op een dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse basis, of zal de analyse slechts eenmaal worden uitgevoerd?

4. Visuele analyse

Visuele analyse is een van de belangrijkste aspecten om jouw bedrijf zo goed mogelijk te laten draaien. Als men niet kan begrijpen waarover het gaat, heb je niks aan een BI-tool. Daarom is het heel belangrijk om jouw verhaal zo goed mogelijk over te laten komen.

5. Gebruik van spreadsheets

Worden spreadsheets op grote schaal gebruikt voor analyse? Worden de spreadsheets gebruikt om gegevens uit verschillende bronnen te integreren of geavanceerde bedrijfsregels of berekeningen uit te voeren?

6. Zakelijke kennis van gegevens

Zijn jouw zakelijke gebruikers bekend met de gegevens, weten zij hoe verschillende gegevensbronnen met elkaar verbonden zijn en begrijpen zij gegevens afwijkingen zoals kwaliteitsproblemen en gaten die mogelijk voor komen in de data?

7. Business analytische vaardigheden

In hoeverre zijn jouw zakelijke gebruikers analytisch en in hoeverre begrijpen zij het belang van data en gegevens? De meest geavanceerde gebruikers zullen zeer bekwaam zijn in verschillende analysetechnieken en mogelijk zelfs in statistieken, terwijl anderen helemaal niks van data begrijpen en die mogelijk ondersteuning nodig hebben van degene die meer ervaring hebben.

Bereid jouw keuze voor een business intelligence tools goed voor

Wanneer je een BI-tool selecteert, moet je deze vragen eerst kritisch beantwoorden. Maak een lijst met BI-tools die mogelijk geschikt zijn voor jouw bedrijf. Duik niet rechtstreeks in één BI-tool, maar doe je onderzoek, test indien mogelijk de proefperiode van je top 3 BI-tools voordat je er een aanschaft. En neem vooral je eindgebruikers mee in het proces, omdat zij degene zijn die het achteraf moeten gaan gebruiken.

;