Blockchain: wat je echt moet weten!

De wereld om ons heen verandert. Nieuwe technologieën vliegen je om de oren. En toch zijn sommige technologische systemen, die door bijvoorbeeld de overheid of banken gebruikt worden, erg verouderd. Tijd voor verandering! De komst van blockchain zou onze samenleving drastisch kunnen veranderen. Denk jij nu: huh blockchain? Wat is dat? In deze blog leg ik je zo beknopt mogelijk uit wat blockchain is, waar het vandaan komt, hoe het werkt en welke voordelen en mogelijkheden deze technologie biedt.

Wat is blockchain?

Blockchain is een technologie die een soort grote, wereldwijde en open database faciliteert. Open in de zin van open source software; iedereen kan inzien hoe de software is gebouwd en in elkaar zit. En openlijk toegankelijk; iedereen kan de database in kijken en de transacties zien. Het is een netwerk met een gezamenlijke openbare database. Het lijkt wel een beetje op een spreadsheet in Google Drive. Iedereen kan het inzien en dingen aanpassen. Er is echter één fundamenteel verschil: in blockchain kun je geen dingen wijzigen, alleen toevoegen.

Hoe is het ontstaan?

De oorsprong van blockchain ligt in bitcoin. Blockchain is de software achter bitcoin, het is de technologie die transacties met ‘crypto currencies’, zoals bitcoin, faciliteert. Daarom wordt blockchain ook vaak in één adem met bitcoin genoemd. Bitcoin werd op de markt gebracht in 2009 en is een virtuele munt waarmee je transacties voltooit. Het stelt ons in staat om zonder tussenpersoon, dus bijvoorbeeld zonder bank of een notaris, iets over te dragen. Dit kan geld zijn, maar bijvoorbeeld ook een huis of een auto.

Om dit wat duidelijker te maken; handel is door de jaren heen behoorlijk ingewikkeld geworden. Iedereen handelt met iedereen, wereldwijd. Deze handel wordt vastgelegd in boekhoudingen. Deze boekhoudingen zijn vaak besloten, we delen ze niet met elkaar, en staan dus op zichzelf. Daarom gebruiken we tussenpersonen die we vertrouwen om transacties goed te keuren en mogelijk te maken. Deze tussenpersonen kunnen banken zijn, overheden, notarissen en ook geld zelf. Blockchain stelt een netwerk in staat om een gezamenlijke openbare boekhouding bij te houden, zonder tussenpersonen.

Hoe werkt het?

Blockchain staat dus niet onder een centrale autoriteit. Nu denk je misschien: maar is dat dan wel veilig en niet fraude gevoelig? Het antwoord is ja, het is heel erg veilig. Blockchain is volledig te vertrouwen, en ook nog eens helemaal in te zien. Dit werkt ongeveer zo; in het netwerk van de blockchain heeft iedereen een kopie van de database in zijn of haar bezit. Aan de hand van ingewikkelde wiskunde principes moet vervolgens elke transactie worden goedgekeurd. Elke transactie zit in een ‘blok’. Dit blok heeft een, ook aan de hand van een ingewikkelde formule, uniek identificatie nummer. Als er dan een nieuw blok wordt geopend, verwijst dat identificatie nummer terug naar het vorige blok. Zo krijg je dus een ketting van blokken (en daar komt de naam vandaan). Als je achteraf in transacties gaat lopen rommelen en wijzigingen aanbrengen, veranderen de nummers en kloppen de verwijzingen niet meer. Hierdoor wordt de ketting van blokken verbroken en wordt de wijziging automatisch door het netwerk afgewezen.

Voordelen en mogelijkheden

Blockchain biedt veel voordelen; zo gaan transacties net zo snel als het verzenden van een email. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer te wachten tot je bank de transactie oppakt na het weekend. En je hebt geen last van een aantal dagen verwerkingstijd als geld wordt overgemaakt vanaf de andere kant van de wereld. Daarnaast is blockchain goedkoper, je hebt immers geen tussenpersoon meer nodig. Ook is het heel veilig en bestrijd het fraude.

Blockchain is een baanbrekende internet technologie die wel eens net zo veel verandering tot stand kan brengen als het internet zelf. En de mogelijkheden zijn eindeloos. Blockchain kan niet alleen worden gebruikt om valuta over te brengen, maar ook bijvoorbeeld auteursrechten, eigendommen of domeinnamen. De overheid zou het o.a. kunnen gebruiken als database en zo zouden bijvoorbeeld paspoorten en diploma’s versleuteld kunnen worden. Of het stemmen kan veiliger worden gemaakt. In blockchain kun je namelijk niks vervalsen.

Kortom, deze technologie heeft de potentie om onze samenleving te veranderen. Echter staat blockchain nog in de kinderschoenen en ben ik erg benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen!

 

Ben je benieuwd wat de blockchainrevolutie nog meer kan betekenen voor de overheid? Lees de blog van onze trainee Simone den Hartog.

;