De toekomst van Artificial Intelligence

In dit digitale tijdperk waarin we een toename hebben in datavolumes, geavanceerde algoritmen, verbeteringen in rekenkracht en opslag, krijgen we vaak de term Artificial Intelligence te horen. In deze blog geef ik een uitleg over wat Artificial Intelligence (AI) precies inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn. Ook zal ik de vraag beantwoorden of mensen zich zorgen moeten maken over AI.

Wat is Artificial Intelligence?

AI wordt vaker wel dan niet afgebeeld als robots met mensachtige kenmerken. Een echt AI-systeem is echter een systeem dat op zichzelf kan leren. Enkele bekende voorbeelden van AI die je in je dagelijkse leven gebruikt, zijn: Siri, Alexa, Tesla’s zelfrijdende auto’s, Amazon en Netflix.

Siri

Siri is de persoonlijke assistent van Apple. Stel Siri een vraag en zij (of hij) zal je helpen bij het vinden van informatie, het geven van een routebeschrijving, voegt gebeurtenissen toe aan jouw agenda of helpt zelfs bij het verzenden van berichten. Siri maakt gebruik van machine learning-technologie om ‘slimmer te worden’ en om onze natuurlijke taalvragen en -verzoeken beter te kunnen voorspellen en begrijpen.

Alexa

Alexa is in staat om vanuit overal in de kamer verzoeken te interpreteren. Dit heeft Alexa een revolutionair product gemaakt. Alexa kan helpen bij het zoeken naar informatie op het web, winkelen, afspraken plannen, alarmen instellen enz. Bovendien helpt Alexa ons bij onze “smart home” en is het een aanwinst voor degenen die mogelijk een beperkte mobiliteit hebben.

Tesla’s zelfrijdende auto’s

De zelfrijdende auto’s van Tesla hebben voorspellende mogelijkheden en zelfrijdende functies. Deze voertuigen worden alleen maar slimmer dankzij hun ‘over-the-air’ updates.

Amazon

Artificial Intelligence van Amazon bestaat al een tijdje. Door hun AI-systeem heeft Amazon enorm veel geld verdiend. Elk jaar worden Amazon’s algoritmen verfijnd. Op een slimme manier kan op basis van het onlinegedrag, voorspeld worden wat men wil kopen. Deze data is erg waardevol.

Netflix

Netflix biedt zeer nauwkeurige voorspellende technologie op basis van filmgeschiedenis. Netflix analyseert miljarden records om films te suggereren die je misschien leuk vindt op basis van je eerdere reacties en keuzes van films.

Voor- en nadelen van Artificial Intelligence

Een groot voordeel van AI is het vermogen om fouten te verminderen en om grotere nauwkeurigheid te bereiken. Daarnaast is AI een dagelijks onderdeel van ons leven geworden, waarbij het ons leven makkelijker heeft gemaakt. Bijvoorbeeld: gezichtsherkenning bij het plaatsen van een foto op Facebook, GPS in de auto en spellingfouten controleren. Bovendien wordt AI in grote bedrijven en corporaties gebruikt. AI wordt veel gebruikt in financiële en bankinstellingen om gegevens te organiseren en beheren of om fraude te detecteren. Nog een groot voordeel van AI is het gebruik ervan op het medisch gebied. Artsen kunnen patiënten beoordelen en hun gezondheidsrisico’s bepalen met behulp van kunstmatige machine-intelligentie. Daarnaast kan Artificial Intelligence artsen informeren over bijwerkingen van medicijnen. Een recent artikel van Dave Gershgorn stelde zelfs dat Google de medische uitkomsten van ziekenhuispatiënten kan voorspellen.

Nadelen van Artificial Intelligence

Ondanks de verschillende grote voordelen van AI, zijn er ook enkele nadelen. Bijvoorbeeld het feit dat het extreem duur is. Het oprichten van AI is erg kostbaar, omdat het zeer complexe machines zijn. Ook hun reparatie en onderhoud zijn erg kostbaar. Daarnaast zijn er nog twijfels over de ethische kant van AI. Men veronderstelt dat intelligentie een geschenk van nature is; de grote vraag blijft of menselijke intelligentie mag worden gerepliceerd. Machines hebben en tonen geen emoties of morele waarden. Ze voeren uit wat geprogrammeerd is en kunnen niet beoordelen of ze iets niet goed of fout maken. Ongewenste consequenties zijn bijvoorbeeld iemand die de machine programmeert met slechte bedoelingen.

Moeten we ons zorgen maken?

Het is duidelijk dat Artificial Intelligence zich snel vordert en het zal alleen maar blijven groeien. Moeten we ons zorgen maken? Volgens Lee Walker kunnen we in 2018 een verduidelijking verwachten van het gebruik van AI in netwerken. Welke taken kan AI uitvoeren? Kan AI zich zonder menselijke interventie herstellen? Machines leren van patronen, maar voordat we dit aan machines leren, moeten we eerst de menselijke gedragspatronen begrijpen. Hoe lost een mens een netwerkprobleem op? Hoe kan een mens diep graven om de oorzaak te achterhalen? Het netwerk is een complex web van interconnectiviteit. AI zal zijn plaats hebben bij het helpen van navigeren, maar zal de mens niet vervangen. AI zal ons helpen bij het vermogen om taken efficiënter te voltooien en bedrijven beter te laten draaien.

;