Hoe ga je om met weerstand?

Hoe ga je om met weerstand?

Het is niet fijn om voor iemand anders te moeten veranderen. Terwijl we zelf soms willen dat iemand voor ons verandert. Weerstand kan oplopen tot een conflict, wat zorgt voor een onprettige werksfeer en dat kan weer leiden tot stress. Aan je eigen gevoel kun je vaak al merken of er sprake is van weerstand. Doe iets met dit gevoel, anders is de kans groot dat je je gaat irriteren aan de situatie of aan collega’s.

Twee belangrijke niveaus van communicatie

Het inhoudelijke niveau is puur wat iemand zegt, de informatie. Dit niveau is er alleen als iemand iets zegt. Uit het relationele niveau blijkt indirect hoe iemand een relatie ziet, de context. Dit is op te merken uit de woordkeus, houding en het stemgeluid. Dit niveau is altijd aanwezig. *Let op de signalen van de ander en speel hier op in door middel van motiverende en activerende vragen (zie: tips).*

Fight en Flight weerstand

Er zijn twee types weerstand: fight en flight. De fight modus is makkelijk te herkennen: iemand trekt een plan of persoon in de groep in twijfel of geeft aan dat hij iets niet leuk vindt. De flight modus is lastiger op te merken: er wordt ‘ja’ gezegd en vervolgens ‘nee’ gedaan of een onderwerp is moeilijker bespreekbaar te maken met diegene.

Hoe voorkom je weerstand?

Door vertrouwen te winnen en personen te betrekken die het aangaat. Hierbij zijn duidelijke afspraken, rolverdeling, gezamenlijke doelen en beoogde resultaten belangrijk. Geef daarnaast je grenzen aan en beloof niets dat je niet kan waarmaken. Tot slot helpt het om je kwetsbaar op te stellen, fouten toe te geven en aandacht hebben voor de voorkeuren van de ander.

En wat is de belangrijkste onderligger van weerstand? Angst. Begrip is hierbij de sleutel. Probeer je in te leven in de angst of kwetsbaarheid van de ander.

Tips

  • Betrek de ander in het formuleren van je doelen en voorkeuren.
    “Eigenlijk kan ik niet verder zonder deze informatie van jou, wanneer komt het jou goed uit om ernaar te kijken?”
  • Stel je eerlijk en belonend op en denk mee.
    “Zal ik het je op een later tijdstip vragen?”
  • Benoem je gevoel en vraag door met motiverende/activerende vragen en vraag door tot je het echt begrijpt (relationele niveau). “Ik merk dat dit je wat doet, wat is er aan de hand?” of “Ik voel een bepaalde spanning, merk jij dat ook? Hoe komt dat denk je en hoe wil jij het oplossen?”

Heb jij nog goede tips voor omgaan met weerstand? Zet het in de comments!

 

Wil je naast deze blog meer tips om om te leren gaan met weerstand? Tijdens het traineeship volg je naast vele trainingen, ook de workshop Omgaan met Weerstand!

;