Lean2Succes-docent Pieter van Sligtenhorst: ‘Wij leren je slimmer te werken in plaats van harder’

Lean2Succes verzorgt voor de young professionals van Breinstein twee trainingen: Lean en Scrum, waarbij je na afloop de titels Lean Green Belt en Scrum Master kan behalen. Docent Pieter van Sligtenhorst vertelt je meer over het programma.

Kan je wat meer vertellen over jezelf?

“Ik ben trainer bij Lean2Succes en ben daarnaast actief als klantgerichte Lean-consultant. Opgeleid als bedrijfskundig informaticus en Lean Black Belt heb ik onder meer gewerkt bij SNS REAAL, de NS en ABN AMRO. Ik ontwikkel en verzorg al jaren met veel plezier verschillende Lean-trainingen, ook die voor Breinstein. Ik help de prestaties van hun young professionals te verbeteren én die van hun organisatie. Het belangrijkste vind ik dat ze het leuk hebben tijdens de training. Ik probeer vanaf de eerste minuut een ontspannen sfeer te creëren. Als je een prettige trainingservaring hebt, ben je namelijk eerder geneigd om het geleerde toe te passen in de praktijk.”

Waarom Lean2Succes?

“Wij geloven dat het overal beter en leuker kan, voor zowel klanten als medewerkers. Wij realiseren direct impact in organisaties: we verhogen het werkplezier, de klanttevredenheid én de resultaten in organisaties. Dit doen we met behulp van Lean. Lean2Succes levert maatwerk, is persoonlijk betrokken bij organisaties en medewerkers en we werken nauw samen met collega’s uit ons vakgebied, omdat wij geloven dat we samen meer waarde bieden. Al onze trainers zijn parttime docent en parttime consultant, waardoor ze continue waardevolle ervaring opdoen in de praktijk die ze verwerken in het lesmateriaal. Zo heb ik onder meer managementteams gecoacht, besturingsmechanismen geïmplementeerd, processen ontworpen en cultuurveranderingen begeleid. Tot slot bieden wij levenslange garantie op onze trainingen: je kunt altijd bij ons aankloppen als je ergens tegenaan loopt.”

Wat is Lean precies?

“Lean is een filosofie waarbij het leveren van waarde aan de klanten centraal staat en verspilling wordt geminimaliseerd. Het heeft zich de afgelopen decennia bewezen als de methode om processen klantgerichter en efficiënter te maken, en is geschikt voor elk type organisatie. Lean geeft medewerkers verantwoordelijkheid en stelt ze in staat zelfstandig continu te verbeteren. Procesverbeteringen, daar draait het om. Hier is vaak een cultuuromslag voor nodig.”

Kan je een concreet voorbeeld geven?

“Een oud-cursist van Breinstein heeft met zijn praktijkopdracht een enorme tijd- en dus kostenbesparing voor zijn opdrachtgever kunnen realiseren. Hij heeft bepaalde werkprocessen op verschillende afdelingen in kaart gebracht – zoals het scannen en printen van bepaalde PDF’s. Hij is met alle betrokkenen op verschillende afdelingen gaan praten en vroeg ze: doe je wat met dat document, zo ja wat, waarom doe je het zo, et cetera. Uiteindelijk bleek dat er veel minder geprint en gescand hoefde te worden. Zo heeft hij op jaarbasis in z’n eentje 1250 uren weten te besparen door het proces anders in te richten. Hoe gaaf is dat?”

Hoe zien de trainingsdagen er precies uit?

“De Lean-training bestaat uit 6 trainingsdagen, Scrum uit 1 dag. We maken veel gebruik van simulaties en games en je kunt de theorie meestal direct toepassen bij je opdrachtgever. We gebruiken ook vaak de flip-over en plakken van alles op de muur: het is één grote kermis, haha. De eerste 3 trainingsdagen van Lean ga je voor de Yellow Belt, de laatste 3 dagen werk je aan de Green Belt. Je doet voor beide belts een theorie-examen en een praktijkopdracht.”

Wat is het belangrijkste dat je ze mee wilt geven?

“Dat je door slimmer te werken minder hard hoeft te werken en meer tijd overhoudt voor de leuke, creatieve dingen. Daar kan niemand toch op tegen zijn? Verder adviseer ik ze om te stoppen met klagen bij de koffieautomaat over dingen die niet goed gaan. Kijk naar wat er wel kan en wat je er zelf aan kunt veranderen om dingen beter te maken. Ik leer ze hoe ze meer invloed krijgen op hun werk.”

Wat vind je van het niveau van de young professionals?

“Je merkt dat ze heel erg gewend zijn om dingen snel op te pikken. Het studeren zit er nog wel een beetje in. Ze zijn jong en gretig en de meesten zijn communicatief sterk. Je merkt wel dat ze nog weinig werkervaring hebben, dus wij geven ze vaak extra veel voorbeelden uit de praktijk, om het wat tastbaarder te maken. Herkenning volgt later in hun carrière. Zo van: ‘Oh wacht, daar zei de trainer toen dit en dit over’.”

Hoe boost het programma de carrière van jonge, digitale talenten?

“Ze kunnen voor Lean twee internationaal erkende certificaten halen: Yellow en Green Belt, geaccrediteerd door de universiteit van Cardiff. Die certificaten kent iedere werkgever en zijn overal toepasbaar, in welke branche je ook werkt. Je kunt daarna eventueel zelf nog gaan voor de Black Belt (2 trainingsdagen en afsluitend examen), die vooral gaat over verandermanagement en leiderschap. Ik merk dat best veel (oud)-Breinsteiners dat doen. Na de training voor Scrum kan je gaan voor je Scrum Master. Ook dat is een veelgevraagde titel.”

;

Klaar voor de volgende stap?

Leren en werken zonder studiekosten en mét salaris. In een vakgebied dat toekomst heeft. Waar organisaties staan te springen om jouw digitale talent. Ben jij klaar voor de volgende stap? Let’s bring IT on!

Meer informatie