AMS-docent Barry Derksen: ‘Ik train de new cyberkids on the block’

De Antwerp Management School (onderdeel van University of Antwerp) ontwikkelde speciaal voor Breinstein een programma op post-masterniveau op het gebied van Information Security Management. Prof. dr. Barry Derksen vertelt je meer over de unieke opleiding voor jong Cyber Security-talent.

Bij het traineeship Cyber Security leg je de basis voor Information Security Management met een pittige maar super interessante post-masteropleiding van de Antwerp Management School. Overigens volg je die gewoon bij ons op kantoor in Utrecht, dus je hoeft er – op het afstuderen na – niet voor naar België. Het programma is speciaal ontwikkeld voor Breinstein en sluit aan bij de behoeftes van onze opdrachtgevers. 

Waarom AMS?

“De Antwerp Management School (AMS) is onderdeel van de Universiteit Antwerpen, die al meer dan 25 jaar toegepast IT-onderzoek doet. De managementschool staat internationaal hoog aangeschreven en scoort goed in de ranglijsten van The Financial Times en Eduniversal voor haar programma’s voor Information Systems Management. De programma’s zijn op maat gemaakt en zijn een uitstekende introductie en voortzetting in het vak Cyber Security. De lessen zijn interactief en draaien om het meteen toepassen van de lessen in de praktijk.”

Wat is jouw rol binnen de opleiding?

“Ik verzorg de trainingsdagen samen met prof. dr. Yuri Bobbert en ben betrokken bij het vormgeven van de opleiding. Daarnaast maken wij gebruik van verschillende docenten met enorm veel praktijkkennis.”

Kan je wat meer over jezelf vertellen?

“Ik ben professor in IT-management en innovatie en ik verzorg colleges op het gebied van Agile Cyber Security, IT Risk & Control, Trends in IT, IT governance & management en soft skills in de IT. Samen met prof. dr. Yuri Bobbert en prof. dr. Hans Mulder werk ik onder meer aan het onderdeel ‘Agile Secure Lifecycle Management’ binnen de post-master Cyber Security Management aan de Antwerp Management School. Ik ben naast docent ook ondernemer, onder meer bij i-InC.nl en BITTI en ik ben momenteel ingehuurd door ICS als CISO. Daarnaast ben ik onderzoeker en bestuurslid bij onder meer Secure Software Alliance en ISACA en ben ik vader van 3 zonen.”

Hoe ziet het programma eruit?

“Het programma duurt twee jaar en heeft in totaal 20 lesdagen, die bestaan uit elk een literatuurgedeelte en een case bij de eigen opdrachtgever. Zo wordt de theorie meteen in de praktijk gebracht. Op het programma staat onder meer Cyber Security Risico’s, Risk Management, Legal & Privacy Issues, Security Architecture, Agile Cyber Security en hoe implementeer en beheer je een Information Security Managementsysteem. De eindopdracht voer je uit in een groepje van 3 of 4 studenten bij een van de opdrachtgevers. Het afgelopen jaar waren dat bijvoorbeeld Transavia, de Gemeente Schiedam en Lentiz. Daarnaast staan er een aantal bedrijfsbezoeken op het programma, bijvoorbeeld naar het SOC van KPN, en is er ook oog voor het belang van soft skills binnen het vakgebied.”

Wat vind je van het niveau van de studenten?

“Ik ben enorm onder de indruk van de gedrevenheid en de intelligentie van de young professionals. Het is een behoorlijk pittig programma, maar daar slaan zij zich bewonderenswaardig goed doorheen. Ik ben de nieuwe helden aan het opleiden: de New Cyberkids on the Block. Inmiddels heb ik er bij ICS al meerdere onder mijn hoede gehad en zijn er al een paar aangenomen. Dat zegt genoeg: we zijn enorm over ze te spreken.” 

Hoe boost het programma de carrière van young professionals?

“Dit programma geeft je een vliegende start voor je carrière in Cyber Security. Je krijgt les van docenten die hun sporen hebben verdiend binnen het vakgebied. Je profiteert van hun kennis en kunde en ze brengen hun uitgebreide netwerk in. Je hebt daarnaast de mogelijkheid om toonaangevende internationaal erkende titels te halen op het gebied van Cyber Security. Zo geef je je cv een enorme boost.”

Krijg je na afloop een certificaat?

Als je het programma succesvol hebt afgerond ontvang je een certificaat op post-masterniveau. Bovendien kies je voor welk van de drie certificeringstrajecten je gaat: CISM, CISA of CRISC. Als je slaagt krijg je een internationaal erkende titel. Eventueel kan je daarna ook nog kiezen voor het meer technische traject dat je de CISSP-titel bezorgt. De praktijkervaring, de masterclasses en de certificering vormen een kick-start van je carrière in Cyber Security. Het programma sluit ook aan op de executive master van Antwerp Management School en biedt daarmee mogelijkheden voor een (extra) mastertitel. Je kunt zelfs doorzetten naar de doctoral school van AMS voor een executive PhD (een dr-titel).”

Wat is verder nog belangrijk om te weten?

“Cyber Security af willen dwingen is niet realistisch. Dichttimmeren als een Fort Knox werkt ook niet. Je moet als security officer voortdurend verbinding zoeken met alle stakeholders en de balans weten te vinden tussen business en veiligheid. Het gaat om ‘the biggest security bang for a buck’. Goede soft skills zijn dus essentieel om je werk goed uit te kunnen voeren.”

;

Klaar voor de volgende stap?

Leren en werken zonder studiekosten en mét salaris. In een vakgebied dat toekomst heeft. Waar organisaties staan te springen om jouw digitale talent. Ben jij klaar voor de volgende stap? Let’s bring IT on!

Meer informatie