Wat kan ik worden met een universitaire bachelor Taalwetenschappen?

Ben jij nieuwsgierig naar hoe kennis van taal in technologie gebruikt wordt en hoe mensen met een taalstoornis geholpen kunnen worden? Hoe mensen taal leren en hoe talen verschillen tussen sprekers en regio’s? Kortom: is taal voor jou niet vanzelfsprekend en wil je weten hoe het ‘werkt’? Dan is de bachelor Taalwetenschappen echt jouw ideale studie. 

Maar wat houdt Taalwetenschappen nu precies in? Wat leer je tijdens je studie en welke functies kun je na afronden van je bachelor gaan vervullen? En welke mogelijkheden zijn er als je wilt doorleren of ervaring wilt opdoen? In deze blog praten we je bij. 

Wat houdt Taalwetenschappen in?

Als taalwetenschapper kun jij op een wetenschappelijke manier naar taal kijken. Je weet wetenschappelijke vragen te stellen en antwoorden te achterhalen. Niet omdat het leuk is, maar omdat je inzicht wilt in één van de meest complexe aspecten van het dagelijks leven. Je bestudeert welke processen in onze hersenen plaatsvinden, bestudeert hoe talen in elkaar zitten én waarom iedere taal blijft veranderen. In dit veelzijdige werkveld komen psychologie, kunstmatige intelligentie (computermodellen), logica en antropologie bij elkaar.

Kun jij logisch denken en ben je niet bang voor een beetje wiskunde? Heb je daarnaast een aangeboren goed gevoel voor taal, dan is een carrière als taalwetenschapper echt iets voor jou!

Wat leer je tijdens je bachelor Taalwetenschappen?

Taalwetenschapper is dus een vak met veel afwisseling en mogelijkheden. En dat zie je ook in de universitaire bachelor-opleiding terug. In het bachelorprogramma staan namelijk vier thema’s centraal: Meertaligheid en de Samenleving, Taal en Gezondheid, Taal en Technologie en Taal en Cognitie.

Praktisch leer je:

Tijdens de studie Taalwetenschap bestudeer je hoe mensen een taal leren en gaat op zoek naar de patronen die in iedere taal ter wereld gelijk zijn. Daarnaast volg je ook colleges over dodencultuur en gebarentaal en hoe onze hersenen werken bij het gebruik van taal. Jouw brede blik op taal koppel je ook aan technologie: zo leer je bijvoorbeeld hoe je taal automatisch kunt analyseren in grote databestanden. Je specialiseert je in één van de volgende thema’s:

  • Meertaligheid en de Samenleving
    Bij deze specialisatie duik je in onderwerpen als gebarentaal, het leren van een tweede taal, variaties in taal, taalbeschrijving en taalgebruik in sociale media.
  • Taal en Cognitie
    In dit thema staan onderwerpen als het verwerven van moedertaal, gebarentaal, neurolinguïstiek en psycholinguïstiek centraal.
  • Taal en Technologie
    Ben jij geïnteresseerd in spraakherkenning, het ontwikkelen van zoekmachines die enorme databestanden filteren of het ontwikkelen van programma’s die kunnen helpen bij het leren van een nieuwe taal of oplossingen bieden voor communicatieve beperkingen? Dan is het thema Taal en Technologie de juiste keuze voor jou!
  • Taal en Gezondheid
    Binnen het thema Taal & Gezondheid houd je je bezig met verschillende taal- en spraakstoornissen en verdiep je je tevens op het ontwikkelen van passende therapieën voor deze stoornissen.

Spreekt het thema Taal en Technologie je het meeste aan? Dan heeft Breinstein een super post-bachelor Traineeship Informatiemanagement, die focust op de ins en outs van informatiestromen én hoe je die vertaalt naar praktische informatie.

Welke functies kun je uitvoeren na jouw bachelor Taalwetenschappen?

Je wilt natuurlijk weten welke beroepen je kunt uitvoeren als je jouw studie tot taalwetenschapper hebt afgerond. We geven je enkele voorbeelden van beroepen die taalwetenschappers uitvoeren:

Communicatietrainer tweedetaalonderwijs

Wil jij anderstaligen helpen om Nederlands te leren spreken, lezen en schrijven? Dan is dit echt een baan voor jou! Je komt in aanraking met mensen met verschillende achtergronden die de Nederlandse taal op verschillende niveaus machtig zijn.

Marketing- of communicatiemedewerker

Wil jij bedrijven helpen zichzelf op de kaart te zetten? Als marketing- of communicatiemedewerker ontwikkel je tactische en operationele marketingcommunicatieplannen en helpt deze ten uitvoer te brengen. 

Docent Nederlands in het voortgezet onderwijs

Wil jij jouw kennis graag overbrengen en zou je het liefst voor de klas staan? Goed nieuws: na het afronden van je studie Taalwetenschappen is er voor jou een plaats in het onderwijs beschikbaar. Of je nu het liefst werkt met Vmbo-leerlingen of je beter op je plek bent in het VWO: scholen staan om jou te trappelen!

Binnen welke sectoren kun je met een opleiding Taalwetenschappen werken?

Taalwetenschappers zijn er in veel verschillende soorten en maten. Veel taalwetenschappers kiezen voor een carrière in het onderwijs of bedrijfsleven, maar dat zijn zeker niet je enige opties.

Enkele andere passende sectoren zijn:

  1. Gezondheidszorg: als taalwetenschapper kun je je bezighouden met het uitvoeren van onderzoek, het opzetten van therapieën of het ontwikkelen van technologische hulpmiddelen voor mensen met een taal- of spraakhandicap.
  2. Politie: dankzij jouw kennis van taal en technologie ben je in trek bij het ontwikkelen of beoordelen van spraakanalyse.
  3. Overheid: je kunt helpen bij het oplossen van maatschappelijke kwesties die spelen in de multiculturele samenleving. Daarnaast kun je je ook inzetten om ervoor te zorgen dat een spreektaal of dialect behouden blijft. Dat kan op Europees niveau, maar ook landelijk en zelfs regionaal. Aan jou de keus.
  4. Onderzoek: taalwetenschappelijk onderzoek is erg relevant in onze maatschappij. Het is dan ook helemaal niet gek om na je studie te solliciteren naar een aanstelling op een universiteit voor onderzoek en dan een proefschrift te schrijven. 

Welke vervolgopleidingen zijn er na de universitaire bachelor Taalwetenschappen?

Heb je je opleiding afgerond, maar wil je nog verder studeren? Dan kun je ervoor kiezen de kennis die je opdeed tijdens je studie Taalwetenschappen te verbreden of te verdiepen. 

Mogelijkheden daarvoor zijn:

  • Master Nederlands als Tweede Taal: Docent en Expert
  • Master Linguistics and Communication Sciences 
  • Cognitive Neuroscience (selectieve onderzoeksmaster)
  • Traineeship Informatiemanagement van Breinstein

ICT speelt een steeds grotere rol in organisaties. Tijdens je studie Taalwetenschappen heb je dan ook al veel geleerd over informatiemanagement. Als dit jouw interesse heeft, kun je tijdens een Traineeship Informatiemanagement nog verder de diepte in gaan. Inhoudelijk verbeter je je technische kennis en skills. Op persoonlijk vlak ga je ook de diepte in en werk je aan je softskills.

Dit is de perfecte vervolgopleiding als je theorie en praktijk met elkaar wilt verbinden. Want tijdens je tweejarige Traineeship ga jij direct betaald aan de slag bij een topwerkgever met een opdracht waar je echt je tanden in kunt zetten.

Het traject bestaat uit:

√ Informatiemanagement & Design Thinking van Anna Snel van de VUCA Academy

De inhoudelijke basis van Informatiemanagement.

√ Sociaal Organisatorische Bedrijfskunde bij de Radboud Universiteit

Met een erkend certificaat op post-master niveau.

√ Persoonlijk ontwikkelprogramma

Waarin je onder begeleiding van een field coach op persoonlijk vlak het beste uit jezelf leert halen.

√ Lean, Agile, Scrum, ITIL en BISL

Je leert alles over deze bekende projectmanagement-methodieken

Interesse in ons traineeship Informatiemanagement?

Ons Traineeship Informatiemanagement sluit perfect aan bij bepaalde aspecten van je universitaire bachelor Taalwetenschappen. Wil je meer weten over het traject en de mogelijkheden, kijk dan hier.

Of neem direct contact met ons op via e-mail of telefoon. Onze gedreven adviseurs gaan graag met jou in gesprek om te kijken welk vervolgtraject het beste bij jou past.

;