Hoe ziet een goed cv er in 2023 uit?

Als je (net) bent afgestudeerd of op zoek bent naar een nieuwe baan, dan kom je het overal tegen: curriculum vitae, een echte tongbreker. Maar wat houdt een curriculum vitae, beter bekend als cv, nu eigenlijk in? En waarom is het zo belangrijk? In deze blog geven we je tips en tricks waar je aan moet denken bij het opstellen van je cv. Zo sleep jij moeiteloos jouw eerste droombaan binnen.

Wat houdt een curriculum vitae in?

Curriculum vitae is een Latijnse term die letterlijk ‘levensloop’ betekent. Deze term gebruiken we nu voor de opsomming van persoonlijke gegevens, opleidingen/diploma’s, werkervaring en andere wetenswaardigheden, die relevant zijn voor jouw potentiële (nieuwe) werkgever.

Waarom is een goed curriculum vitae belangrijk?

Op basis van je cv, en een dijk van een motivatie(brief), die leest als een spannend boek, maakt een werkgever of recruiter de keus om jou wel of niet uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek. Precies, voor die ene baan die jij zo graag wilt hebben! Dat maakt meteen duidelijk hoe belangrijk een goed lees- en scanbaar cv is voor jouw sollicitatieproces.

Hoe kan het cv het beste ingedeeld worden?

Misschien ben je al een poosje op zoek naar een (nieuwe) baan, dan heb je waarschijnlijk wel eens een cv opgesteld. Dan weet je dat een cv bepaalde informatie moet bevatten. Misschien dat je denkt: oh, dat is een simpel gevalletje knippen en plakken. Toch zijn er genoeg kleine en grotere aanpassingen te doen, waardoor jouw cv alle nuttige informatie bevat én je lekker opvalt tussen al die andere sollicitanten.

Je plaatst er in ieder geval de volgende informatie op:

  • Je contactgegevens: je voor- en achternaam, adres, geboortedatum, telefoonnummer en e-mailadres.
  • Een persoonlijk stukje: om van je cv meer te maken dan een kale opsomming van feiten is het goed om ook een persoonlijk stukje op te nemen. Wees niet bang om te laten zien wie je bent. Let op: dit moet natuurlijk geen copy-paste zijn van je motivatie.
  • Je werkervaring: wat heb je gedaan qua werk voordat je op deze topfunctie solliciteerde? Heb je nog geen officiële werkervaring? Denk dan eens aan de evt. stages die je gedaan hebt of vrijwilligerswerk en benoem hier de relevante werkzaamheden van.
  • Je opleidingen: dit spreekt een beetje voor zich, maar noem chronologisch de opleidingen die je hebt gevolgd en geef aan of je een (deel)diploma/certificaat hebt behaald.
  • Je kennis, vaardigheden en hobby’s: heb je naast verschillende opleidingen ook nog andere skills opgedaan? Zeker noemen. Maar houd het relevant en niet te algemeen. Je mag er tegenwoordig wel vanuit gaan dat iedereen om kan gaan met MS Word.
  • Extra’s: een foto is optioneel, maar raden we wel aan. Want een brief met gezicht erbij, dat onthoudt een recruiter toch sneller. Maar vermeld het bijvoorbeeld ook als je in het bezit bent van een rijbewijs.

Welke elementen laten jou eruit springen? Tips & tricks

Nu je de basis van je cv op orde hebt, is het van belang om jouw cv eruit te laten springen. Want hoe zorg je er nu voor dat jouw cv een pareltje wordt tussen al die andere sollicitaties? Oftewel: hoe val je op bij een bedrijf met jouw curriculum vitae?

Hieronder een paar goeie tips & tricks om op te vallen met je cv:

–   Houd je cv up-to-date: controleer eens in de zoveel tijd of alle informatie nog klopt. Ben je ondertussen verhuisd of heb je een cursus gevolgd: aanpassen en toevoegen!

–   Maak een basis-cv: deze tweak je per sollicitatie, je voegt dan ervaring toe en haalt minder relevante informatie weg. Bedenk maar zo: het is niet voor iedere job van belang dat je heel veel hebt met paarden.

–   Maak je cv scanbaar: zorg ervoor dat de opmaak van je cv duidelijk is en dat het geheel makkelijk te scannen is, bijvoorbeeld door gebruik te maken van dikgedrukt woorden en/of tussenkopjes en links.

–   Houd het kort en bondig: gebruik maximaal 2 A4’tjes, ook hierbij is de opmaak van belang. Is je cv te lang, dan heb je kans dat jouw droomwerkgever hem niet helemaal leest, toch jammer als hij of zij zo belangrijke info mist.

–   Wees creatief! Tegenwoordig verstuur je de meeste sollicitaties digitaal: dat betekent dat je ook een voorstelfilmpje mee kunt sturen of maak je cv professioneel op, in een programma als Canva.

–   Vergeet je socials niet! Heb jij social mediakanalen waarop je portfolio-waardige foto’s laat zien? Handig als je solliciteert voor een creatieve functie. Maar ook links naar een online portfolio of blog kunnen heel relevant zijn.

–   Last but not least: laat je cv checken. Want niets zo vervelend als een typfout of andere slordigheid in je cv. En ja dat schrijf je voluit als: curriculum vitae, met kleine letters dus.  De veelgebruikte afkorting is ‘cv’ (ja inderdaad, hetzelfde als je centrale verwarming).

–   Alles klaar? Sla je cv dan op als pdf (zo verspringt je opmaak niet) en geef hem een duidelijke titel, waarin je naam is verwerkt. Wel zo handig voor de ontvanger! Ow en verzend hem vanaf een representatief e-mailadres (dus niet: [email protected])

Gratis cv-templates

Heb je een leuke vacature gevonden waarop je wilt reageren, maar vind je het na deze tips nog steeds lastig om een begin te maken aan jouw cv? Dan hebben we nog een laatste trick voor jou: gebruik een cv-template. Online zijn diverse gratis voorbeelden te vinden en downloaden. Zo’n voorbeeld cv of template geeft je een goede basis om jouw cv op te bouwen. Dus: waar wacht je nog op?

Benieuwd naar het sollicitatieproces van Breinstein? Check het hier!

;