Interview met Recruiter Ellemein Dijkstra: ‘De persoonlijke videoboodschap gaf de doorslag’

Ellemein Dijkstra (24) switchte onlangs van de horeca naar recruitment. Ze ziet heel veel parallellen tussen de vakgebieden. Sinds oktober 2022 werft en selecteert ze young professionals als Recruiter Informatiemanagement voor Breinstein. “Ik heb het hier enorm naar mijn zin. Breinstein is puur. Je krijgt wat je ziet, daar houd ik van.”

Ellemein groeide op in Bolsward en koos voor de studie International Hospitality Management aan de NHL Stenden Hogeschool. Ze deed twee minors in Azië: Marketing & Management in Asia in Thailand en Entrepreneurship in Action op Bali. Toen ze jong was had ze al verschillende baantjes in de horeca en na haar studie ging ze aan de slag als HRM & Marketing Manager bij de Holding Gebroeders Houter op Vlieland, die uit vier horecabedrijven bestaat. “Mijn taak als HR-manager was onder meer het onboarden en offboarden van personeel, werving en selectie en het organiseren van trainingen voor personeel. Daarnaast hield ik alle social media accounts bij voor het bedrijf en ontwierp ik flyers, posters, banners en menukaarten met de programma’s van Creative Adobe Cloud.”

Hoe ben je bij Breinstein terechtgekomen?
“Op een gegeven moment was ik wel een beetje klaar met in de avonden, weekenden en vakanties werken, wat inherent is aan de horeca. Ik wilde mij graag verder ontwikkelen als recruiter en ben online op zoek gegaan naar interessante werkgevers. Al snel kwam ik uit bij Breinstein. Ik werd erg enthousiast van hun website en ik was om toen ik een persoonlijke videoboodschap kreeg van recruiter Anita. Op dat moment had ik verschillende dingen lopen, maar juist die persoonlijke benadering gaf de doorslag.  Ik ben het sollicitatietraject ingegaan en werd steeds enthousiaster. In oktober vorig jaar ben ik gestart als recruiter Informatiemanagement, eerst voor het noorden van Nederland en inmiddels voor de regio Midden-Nederland.”

Hoe bevalt het tot nu toe?
“Heel erg goed. Ik vind de sfeer hier heel aangenaam, ik krijg steeds meer verantwoordelijkheden en mijn collega’s zijn heel erg fijn. Omdat in het begin best veel nieuw voor mij was – een HR-functie in de horeca is wel iets anders dan het recruiten van young professionals op het gebied van digitalisering – hebben ze mij goed op sleeptouw genomen. Ik kon bij iedereen een beetje afkijken en eruit pikken wat ik nodig had. Iedereen werkt hier fijn samen, we werken met z’n allen aan één gezamenlijk doel en iedereen is bereid je verder te helpen. Het is fijn dat er behoorlijk wat parallellen zijn tussen hospitality management en recruitment. Je moet vooral geïnteresseerd zijn in mensen en enthousiast en sociaal zijn.”

Wat wist je van het vakgebied informatiemanagement voordat je begon?
“Niet veel. Achteraf gezien had ik er een verkeerd beeld van, ik dacht dat het vooral heel technisch was, maar het gaat vooral ook over processen en mensen. Het is een heel interessant en dynamisch vakgebied. Ik zoek vooral young professionals die uitblinken in soft skills, die leiderschap tonen en enthousiast zijn. Uiteraard moeten ze ook affiniteit hebben met digitalisering, maar het belangrijkste is dat ze mensen mee weten te krijgen bij verandering. Het leukste aan werken met young professionals is dat ze zo enthousiast zijn en bruisen van de energie. Hun toegevoegde waarde voor de opdrachtgevers van Breinstein is vooral dat ze heel leergierig zijn en altijd in zijn voor iets nieuws. Ze pakken alles op en willen het liefst volle vaart aan de slag.”

Mis je Vlieland niet?
“Een beetje wel. Ik heb er in totaal vier jaar gewoond en het voelt altijd als thuiskomen als ik daar kom. De zee, het strand, de bossen, de frisse lucht… het geeft mij zo’n gevoel van vrijheid! Maar ik kan ook goed opgaan in mensenmassa’s hoor. Een grote stad bezoeken of naar een festival gaan maakt mij ook gelukkig. Ik ga regelmatig terug naar Vlieland om mijn vrienden te bezoeken. Deze zomer ben ik er weer voor minstens tien dagen.”

Hoe zou je jezelf verder omschrijven?
“Positief en energiek, met een passie voor reizen, toerisme en cultureel bewustzijn. Ik ben nieuwsgierig om de wereld en al zijn mogelijkheden te ontdekken. Van de vier kernwaarden van Breinstein – fun, groeimindset, verbinding en ondernemerschap – past groeimindset denk ik het beste bij mij. Ik wil altijd progressie zien bij mezelf. Ik merk dat ik hier ook steeds meer taken naar mezelf toetrek. Zo houd ik mij nu bijvoorbeeld bezig met het ontwikkelen van een contentkalender voor de sociale media van Breinstein.”

Wat vind je de leukste arbeidsvoorwaarde bij Breinstein?
“Naast mijn leaseauto – een Volkswagen Up – denk ik dan toch aan de Maatschappijdag. Op die dag krijg je vrij om je in te zetten voor een goed doel. Ik ben sinds kort vrijwilliger bij Stichting Oekraïne Express. Zij geven humanitaire hulp aan slachtoffers van de oorlog in de Oekraïne en zamelen geld in via netwerken. Ik ben chauffeur geweest van een busje, volgeladen met hulpgoederen voor de heenweg, waarna we vluchtelingen ophalen in het vluchtelingencentrum in Przemysl en/of Warschau en ze meenemen aar Nederland voor een veilige plek. Ik heb mijn extra vrije dag hiervoor kunnen gebruiken en Breinstein heeft ook geld ingezameld. Over een tijdje hoop ik nog een keer op en neer te kunnen gaan.”

Wat vind je het leukste aan je functie als recruiter Informatiemanagement?
“Dat je iemand een stapje verder kunt helpen in zijn of haar carrière. Wat dat precies is kan voor iedereen weer anders zijn. De young professionals waar ik mij op richt volgen bij ons een traineeship en worden gedetacheerd bij (semi)overheidsinstellingen en het bedrijfsleven. Het is zo mooi om te zien welke enorme sprongen ze maken in een relatief korte periode. Ze leveren een waardevolle bijdrage aan digitaliseringsprojecten en slaan een brug tussen IT en de business en de dingen die ze leren in het opleidingsprogramma passen ze meteen toe op de werkvloer.”

Hoe zie jij je toekomst?
“Ik zie mij hier voorlopig wel blijven als recruiter Informatiemanagement. Qua ontwikkelmogelijkheden zit ik hier goed en ik heb het prima naar mijn zin. Ik droom ervan om ooit weer te gaan reizen. Tijdens mijn studie ben ik veel in Azië geweest, maar door Covid heb ik dat af moeten breken. Ik ga dus graag nog een keer terug naar dat prachtige continent, al wil ik ook nog graag naar Zuid-Amerika. Of ik dat ga doen als digital nomad weet ik nog niet. Misschien ga ik wel eerst flink werken en sparen en dan een tijd rondreizen.”

;