Interview met Recruiter Calvin Scheelings: ‘Qua sfeer en cultuur denk ik dat het nergens anders beter zal zijn dan hier’

Calvin Scheelings (25) ging in april 2022 aan de slag als recruiter bij Breinstein. Eerst voor het werven en selecteren van young professionals Informatiemanagement in Noord-Holland, sinds kort ook voor jong talent op het gebied van Duurzaamheid & Innovatie. Hiervoor is heel Zuid-Nederland zijn werkgebied. “Ik vind het heerlijk zo. Constante druk houdt mij gaande.”

Calvin studeerde een jaar Communicatiewetenschap aan de VU, waarna hij switchte naar Bestuurskunde aan de Haagse Hogeschool. In 2021 studeerde hij af. Hij liep stage op het gebied van relatiemanagement bij Rijkswaterstaat en mocht er daarna aan de slag als werkstudent. “Ik ontdekte in die tijd dat ik het contact met mensen veelvuldig wilde terugzien in de werkzaamheden die ik ging uitvoeren. Ik had in de loop der tijd ook ervaring opgedaan met verschillende HR-taken en besloot te solliciteren bij Independent Recruiters voor een HR-functie.”

Hoe kwam het dat je niet bij Independent Recruiters terecht kwam maar bij Breinstein?
“Ik mocht op gesprek komen bij Independent Recruiters, maar al snel bleek dat ik te weinig aansluiting had met mijn profiel voor die HR-functie. Maar omdat zij nauwe banden hebben met Breinstein attendeerden zij mij op hun recruitmentfunctie voor Informatiemanagement. Ik twijfelde eerst, omdat ik op zich niet zo veel had met IT. Ook Breinstein kende ik niet, maar toen ik er meer over hoorde, raakte ik steeds enthousiaster en ben ik op gesprek gegaan. Dat gesprek was hartstikke leuk en na het tweede gesprek dacht ik: ik hoop dat ik het word. En dat bleek gelukkig zo te zijn!”

Hoe was je eerste tijd bij Breinstein?
“Ik ben hier heel goed opgevangen en ingewerkt. Stap-voor-stap hebben zij mij wegwijs gemaakt in het recruitmentvak en in het vakgebied Informatiemanagement. Als ik iets niet weet, kan ik altijd terecht bij mijn collega’s en mijn leidinggevende Ivo Weel is ook altijd bereid mij verder te helpen. Het leuke aan ons contact vind ik dat het niet alleen om de cijfers draait, maar dat hij ook echt oog heeft voor mij als persoon.”

Hoe zou je de cultuur bij Breinstein willen omschrijven?
“Je hebt hier the best of both worlds: er wordt keihard gewerkt, maar fun is niet voor niets ook een van de kernwaarden. Die combinatie past goed bij mij. Het zijn stuk voor stuk ontzettend leuke mensen en samen vormen we een heel hecht team. Ookal ben ik nog maar 25, ik word hier echt serieus genomen. Je bent hier niet zo maar een nummertje. We doen ook regelmatig samen gezellige dingen. Dat kan een potje tafeltennis zijn, maar er is ook de donderdagmiddagborrel. Soms ga ik met een kleiner groepje nog wat leuks doen na het werk.”

Welke kernwaarde van Breinstein past het beste bij jou?
“Naast fun, waar ik het eerder al over had, denk ik groeimindset. Als ik iets wil doen, dan pak ik die kans. Het is fijn dat je hier ook echt die kans krijgt en dingen zelfstandig op jouw manier mag oppakken. Dat houdt mijn werk leuk en afwisselend.”

Welke arbeidsvoorwaarde van Breinstein waardeer jij het meest?
“Dat sporten onder werktijd is wel een fijne! Toen ik klaar was met mijn studie en mijn werkdagen hoofdzakelijk zittend doorbracht, merkte ik dat de kilo’s eraan vlogen. Dan helpt zo’n sportschoolabonnement van de zaak wel! Daarnaast is het fijn om een auto van de zaak te hebben, want als student hou je niet veel financiële ruimte over om te sparen voor een autootje. Tot slot zijn de bonussen hier ook niet verkeerd. Hoe harder je werkt, hoe meer bonus.”

Hoe is het om mensen van jouw leeftijd aan te nemen en af te wijzen?
“In het begin vond ik dat best raar, maar inmiddels ben ik er wel aan gewend. Ik weet goed wie er wel en niet goed past bij Breinstein en wie er in de wieg is gelegd voor detachering. Je moet het leuk vinden om bij meerdere opdrachtgevers aan de slag te gaan en verschillende rollen uit te proberen. Wij hebben ook veel opdrachten in de (semi)publieke hoek, dus als je alleen in het bedrijfsleven wilt werken zijn wij niet bij uitstek de partij voor jou. Ik let niet alleen op de gevolgde studie of de opgedane werkervaring, maar ook op de soft skills. Kan je omgaan met weerstand? Krijg je mensen in beweging? Ben je communicatief vaardig? Het is dus zeker niet zo dat wij iedereen met een hartslag aannemen, zoals je wel eens hoort over detacheerders. Wij gaan echt op zoek naar de ultieme match.”

Hoe ziet jouw gemiddelde werkweek eruit?
“Ik verdeel mijn tijd over het kantoor in Alkmaar en het kantoor in Rotterdam. Ik spoor zelf geschikte kandidaten op via bijvoorbeeld LinkedIn, ik beoordeel kandidaten die ons benaderen, voer sollicitatiegesprekken en biedt bij geschikheid een contract aan. Ik help de young professionals bij het perfectioneren van hun cv en geef ze sollicitatietips voordat ze op gesprek gaan bij een opdrachtgever. Ik voer regelmatig overleg met mijn collega-recruiters bij Breinstein, maar ook met de accountmanagers en fieldcoaches binnen een vakgebied. Sinds kort is dat voor mij dus niet alleen Informatiemanagement, maar ook Duurzaamheid & Innovatie. Ik heb het dus behoorlijk druk, maar daar ga ik goed op. Ik hou van gezonde stress. Constante druk houdt mij gaande.”

Hoe zie jij de toekomst?
“Dat vind ik een lastige. Anderhalf jaar terug had ik nooit gedacht dat ik in de recruitment terecht zou komen, maar het past echt bij mij. Ik kan mijn kritische blik hier goed gebruiken en ben hoofdzakelijk met mensen bezig. Ik ben hier ook nog lang niet uitgeleerd. Op zich kan ik straks overal recruiter worden, maar ik weet dat ik het qua cultuur en sfeer niet zo maar beter ga treffen dan hier bij Breinstein. Dus ik zit hier volledig op mijn plek!”

;