Wat kan ik worden met een hbo-opleiding Facility Management?

Sta jij stevig in je schoenen en ben je breed geïnteresseerd? Vind je het fantastisch om veel ballen tegelijk in de lucht houden en kun je snel schakelen? Ja? Als je daarnaast ook nog dienstverlenend en servicegericht bent, is de studie hbo Facility Management écht iets voor jou!

De meeste bedrijven zijn gericht op het verkopen van producten of diensten. Maar pas wanneer medewerkers over de juiste materialen, middelen en omstandigheden beschikken kunnen zij succesvol bijdragen aan de bedrijfsdoelstellingen. En daar zorg jij als facility manager voor! 

Maar wat houdt facilitair management nu precies in? Wat leer je tijdens je studie en welke functies kun je na het afronden van je studie gaan vervullen? En welke mogelijkheden zijn er als je wilt doorleren of ervaring wilt opdoen? In deze blog praten we je bij. 

Wat houdt Facility management in?

De Facility Manager (of in het Nederlands, Facilitair Manager) is min of meer de onzichtbare spin in het web die ervoor zorgt dat medewerkers hun werk optimaal kunnen doen. Je ondersteunt medewerkers, richt gebouwen efficiënt is en onderhoudt contacten met externe leveranciers. 

Deze ondersteunende activiteiten zorgen namelijk voor een prettig werkklimaat waarin medewerkers met plezier hun taken kunnen uitvoeren. 

Vaak geeft een facilitair manager ook echt leiding aan een aantal facilitaire afdelingen of diensten binnen het bedrijf, zoals de beveiliging, catering of schoonmaak, en wordt hij betrokken bij strategische beslissingen. Zo kan de Facility Manager bijvoorbeeld zorgen voor een prettiger werkklimaat, waardoor het ziekteverzuim van de organisatie daalt. Uiteindelijk zorgt dat niet alleen door medewerkers die tevredener zijn, maar ook tot betere bedrijfsresultaten, omdat het bedrijf kosten bespaart. 

En daar doe je het als Facility Manager toch voor? 

Wat leer je bij hbo Facility Management?

Facility Management is dus een vak met veel afwisseling en mogelijkheden. En dat zie je ook in de hbo-opleiding terug. Zo is het eerste jaar gericht op het bouwen van een algemene bedrijfskundige en facilitaire basis. Daarna maak je op verschillende manieren kennis met de diverse rollen die je als Facility Manager vervult: ondernemer, manager en adviseur. 

Praktisch leren

De hbo-bachelor Facility Management bereidt je gedegen voor op deze afwisselende en uitdagende functie. Je ontwikkelt de benodigde managementskills en verdiept je o.a. in services, huisvesting en middelen, proces- en kwaliteitsmanagement, informatiemanagement, MVO en duurzaamheid. Daarbij doe je alle benodigde kennis op en maak je meteen de vertaalslag naar de praktijk. Zo bereid je je uitstekend voor op je toekomstige functie. Praktisch leer je:

 • Hoe je een serviceconcept opstelt van de facilitaire diensten binnen een organisatie.
 • Hoe je een veilige en gezonde werkomgeving voor de medewerkers in de organisatie ontwerpt.
 • Hoe je informatiesystemen efficiënt en effectief inzet bij besluitvorming binnen de organisatie van facility management.
 • Hoe je maatschappelijk verantwoord ondernemen vertaalt naar jouw organisatie.
 • Vanuit verschillende invalshoeken organisaties begrijpen.
 • Wat personele, financiële, procesmatige en juridische problemen binnen organisaties zijn. 
 • Managementvaardigheden: zoals verschillende soorten gesprekken en gesprekstechnieken en hoe om te gaan met weerstand bij verandertrajecten.

Samenvattend leer je dus hoe je medewerkers beter kunt laten functioneren, zodat zij efficiënt bij kunnen dragen aan de bedrijfsdoeleinden. Natuurlijk doe je zo nu en dan wat extra’s voor het personeel, want ook eventmanagement komt aan bod tijdens je studie én draagt bij aan de medewerkerstevredenheid. Bij het meten van de resultaten die jij behaalt, speelt informatiemanagement een belangrijke rol. Je wordt nog net geen ICT’er, maar je kunt er wel goed mee uit de voeten en je kent de voordelen van ICT binnen een organisatie.

Spreekt het onderdeel informatiemanagement je aan? Dan heeft Breinstein een super post-bachelor Traineeship Informatiemanagement, die focust op de ins en outs van informatiestromen én hoe je die vertaalt naar praktische informatie.

Welke functies kun je uitvoeren na hbo Facility Management?

Je wilt natuurlijk weten welke beroepen je kunt uitvoeren als je jouw studie Facilitair Management hebt afgerond. Natuurlijk kun je Facilitair Manager worden, maar er zijn ook nog andere opties. Enkele mogelijkheden zijn:

Manager bedrijfsbureau

Oké, dit is een beetje misleidend, want manager bedrijfsbureau is een synoniem voor Facility Manager. Toch nemen we hem in dit lijstje op, want veel aankomend Facility Managers kennen deze -een tikkeltje ouderwetse- benaming niet. En missen daardoor interessante vacatures!

Adviseur inkoop

Als inkoper bij een ziekenhuis of in de retail selecteer je leveranciers, koop je materialen in, onderhandel je over prijzen of over aanbestedingen bij gemeenten.  

Hotelmanager:

Waar anders dan in een hotel is het zo belangrijk dat mensen zich op hun gemak voelen? Bijna nergens. Niet vreemd dus dat je na je opleiding hbo Facility Management ook aan de slag kunt als manager van een hotel. Je bent dan eindverantwoordelijk voor de personeelsplanning, frontoffice, keuken, bediening, technische dienst, onderhoud en marketing. Lekker afwisselend, toch?

Facilitair medewerker

Heb je geen zin in een leidinggevende functie na je studie? Dan kun je vaak ook als assistent Facility Manager of Facilitair Medewerker aan de slag. Je functie is dan net zo afwisselend, maar je hebt minder verantwoordelijkheid. Perfect als je net klaar bent met je studie en eerst wat ervaring op wilt doen!

Binnen welke sectoren kun je met een opleiding Facility Management werken?

Facility Managers zijn er in veel verschillende soorten en maten. Goede werkomstandigheden die bijdragen aan het bedrijfsresultaat zijn namelijk overal belangrijk. 

Enkele passende sectoren zijn:

 1. Vastgoedbedrijven: Facility Management is erg belangrijk bij de verhuur van kantoren. Zeker in tijden dat er een groot aanbod is aan leegstaande kantoorruimtes, is het best gefaciliteerde kantoor het snelst verhuurd.
 2. Banken en verzekeringen: doordat banken en verzekeringsmaatschappijen in de regel grote filialen, verspreid over het land hebben, beschikken zij vaak over een eigen facilitaire organisatie.
 3. De zorg: nergens zijn de facilitaire taken meer verweven met de corebusiness van de organisatie als in de zorg. Want grondige schoonmaak en goed eten zijn typische facilitaire zaken, maar vormen ook het hart van de zorg.
 4. Het bedrijfsleven: naast bedrijven die gespecialiseerd zijn in het verhuren van kantoorpanden, vind je de Facility Manager ook steeds vaker terug in bedrijven die meer dan één vestiging hebben. 

Welke vervolgopleidingen zijn er na hbo Facility Management?

Heb je je opleiding afgerond, maar wil je nog verder studeren? Dan kun je ervoor kiezen de kennis die je opdeed tijdens hbo Facility Management te verbreden of te verdiepen. 

Mogelijkheden daarvoor zijn:

 • Master Facility and Real Estate Management
 • Master Management, Economics and Consumer studies
 • Master Communicatiewetenschap
 • Post hbo-bedrijfskunde
 • Kopopleiding (verkorte lerarenopleiding)
 • Traineeship Informatiemanagement van Breinstein

ICT speelt een steeds grotere rol in organisaties. Tijdens je studie hbo Facility Management heb je dan ook al veel geleerd over informatiemanagement. Als dit jouw interesse heeft, kun je tijdens een Traineeship Informatiemanagement nog verder de diepte in gaan. Inhoudelijk verbeter je je technische kennis en skills. Op persoonlijk vlak ga je ook de diepte in en werk je aan je softskills.

Dit is de perfecte vervolgopleiding als je theorie en praktijk met elkaar wilt verbinden. Want tijdens je tweejarige Traineeship ga jij direct betaald aan de slag bij een topwerkgever met een opdracht waar je echt je tanden in kunt zetten.

Het traject bestaat uit:

√ Informatiemanagement & Design Thinking van Anna Snel van de VUCA Academy

De inhoudelijke basis van Informatiemanagement.

√ Sociaal Organisatorische Bedrijfskunde bij de Radboud Universiteit

Met een erkend certificaat op post-master niveau.

√ Persoonlijk ontwikkelprogramma

Waarin je onder begeleiding van een field coach op persoonlijk vlak het beste uit jezelf leert halen.

√ Lean, Agile, Scrum, ITIL en BISL

Je leert alles over deze bekende projectmanagement-methodieken

Interesse in ons traineeship Informatiemanagement?

Ons Traineeship Informatiemanagement sluit perfect aan bij bepaalde aspecten van je hbo-studie Facility Management. Wil je meer weten over het traject en de mogelijkheden, kijk dan hier.

Of neem direct contact met ons op via e-mail of telefoon. Onze gedreven adviseurs gaan graag met jou in gesprek om te kijken welk vervolgtraject het beste bij jou past.

;