Informatie adviseur bij de gemeente

Werken bij een commercieel bedrijf betekent vaak veel uren maken, concurreren met collega’s, en altijd aan moeten staan. Er moet omzet gemaakt worden en lukt dit niet goed genoeg? Dan kun je je spullen pakken. Bij (semi-) overheidsinstellingen werkt dit anders. In deze blog meer over mijn werkzaamheden als informatie adviseur.

Commercieel bedrijf

Natuurlijk werkt het niet in elk commercieel bedrijf zo, maar dit is wel hoe ík het ken. Toen ik ging werken bij een commercieel bedrijf heb ik geleerd wat hard werken is, maar miste ik het werken voor een maatschappelijk doel. Ik ging op zoek naar een nieuwe uitdaging en richtte mij op (semi-) overheidsinstellingen. Vooral het onderwijs en de zorg, waren sectoren die mij erg trokken. Van werken bij een gemeente had ik een minder goed beeld. Een gemeente dat klonk eigenlijk vooral heel saai, langzaam en burgerlijk.

Trainee bij de gemeente

Wanneer ik vertel dat ik werk bij een gemeente, merk ik dat mensen hier een heel verkeerd beeld van hebben, net als ik. ‘Binnen een gemeente heb je verschillende sectoren en afdelingen en daar werken beleidsmedewerkers en de gemeente Raad. Maar wat doe jij daar dan als trainee?’ vragen mensen mij.

Informatie adviseur

Ik werk als informatie adviseur bij de gemeente. Tijdens een dag op de Academy for Information & Management van Rick Maes kregen wij een heldere uitleg van wat een informatie adviseur precies doet. Het beroep werd vergeleken met een museumcurator; een synoniem voor tentoonstellingsmaker. Iemand die de collectie samenstelt en beheert. Een informatie adviseur kan worden gezien als een informatie curator: iemand die uitgebreide kennis heeft van de informatiebronnen van de organisatie, maar ook de externe. Iemand die informatie verzamelt, selecteert, veredelt, aantrekkelijk maakt en presenteert. Iemand die de informatie beschouwt als een dienst niet als een product, dat is een informatie adviseur.

Gemeente is erg dynamisch

Ik ben er achter gekomen dat werken voor een gemeente veel dynamischer is dan ik had gedacht. Een gemeente is breed, waardoor je in aanraking komt met heel veel verschillende onderwerpen: innovatie, communicatie en ict. Daarnaast heb je te maken met lokale politiek, waardoor je je bij elke beslissing moet afvragen: heeft dit invloed op de gemeenteraad? Dit maakt werken bij een gemeente ontzettend uitdagend. Voor mij is dit traineeship hierdoor een uitdaging, maar vooral een hele grote stap in de richting van waar ik ooit wil eindigen op werkgebied.

Ben je na het lezen van deze blog geïnteresseerd geraakt in het vakgebied informatiemanagement? Of wil je ook voor de overheid werken? Bekijk onze vacatures!

;