Naar je werk in de winter

10 tips om de kou te trotseren op de fiets en in de auto

De dagen worden korter en de temperaturen dalen, oftewel: de winter komt eraan. Dat betekent aan de ene kant gezellige feestdagen met veel eten en nog meer drinken. Maar aan de andere kant brengt de winter vaak ook veel ongemakken met zich mee. Vooral als je de weg op moet richting je werk. Om je dit jaar goed voor te kunnen bereiden op de gure streken van de winter, geef ik je hier 10 tips.

Voor de automobilisten

Gebruik een antivriesdeken

Je kent het wel, zo’n ochtend dat je eigenlijk al iets te laat je bed uit gekomen bent, je hebt dus haast en bij je auto aangekomen blijkt dat de ruiten dichtgevroren zijn. Voorkom het gedoe met ruiten krabben door een antivriesdeken op de voorruit te leggen als je hem parkeert (geen kranten of karton, dat kan vastvriezen!). Moet je toch krabben? Spray dan eerst antivries spray op je ruiten, dat maakt het krabben makkelijker. Giet NOOIT heet water over je voorruit om hem te ontdooien, daarvan kan je namelijk scheuren in de ruit krijgen. Dit komt door het temperatuurverschil.

Koop een bus slotontdooispray

Door de vrieskou kunnen de sloten van je auto vastvriezen. Koop daarom een slotontdooispray en bewaar hem in huis (niet in de auto). Toch vergeten die te kopen en is je slot vastgevroren? Warm je sleutel dan op bij een aansteker en steek de sleutel in het slot.

Controleer je accu op tijd in de winter

Nou, dan ben je eindelijk klaar met het krabben van je ruiten, wil je met je verkleumde handen de auto starten…lege accu. Laat je accu (als die wat ouder is) daarom controleren bij de garage vóórdat de temperaturen onder nul komen. Zeker als je en klikkend/schurend geluid hoort bij het starten of de auto veel tijd nodig heeft om te starten. Je kunt ook zelf bijdragen aan een langere levensduur van je accu. Houd de accu en aansluitingen vrij van roest en rommel en start eerst de auto voordat je accessoires aansluit, zoals de oplader van je smartphone.

Vastgevroren handrem losbreken

Als je eenmaal het ijs van je ruiten af hebt en je auto hebt kunnen starten, moet je alleen nog je handrem ervan af halen. Het zal niet snel gebeuren, maar je handrem kan vastvriezen. Als dat het geval is, houd dan de knop van je handrem ingedrukt en trek je handrem een paar keer omhoog en laat weer los. Hierdoor breekt het ijs. Wil je voorkomen dat hij vastvriest? Gebruik hem dan niet in de winter en parkeer je auto in de eerste versnelling (niet in z’n vrij!).

Zet je airco aan (ook in de winter)

Goed, je bent eindelijk klaar om weg te rijden, maar dan beslaan je ruiten en zie je geen hand voor ogen. Je kunt dit enigszins voorkomen door zo min mogelijk vocht mee te nemen de auto in, bijvoorbeeld door de sneeuw goed van je schoenen af te kloppen voordat je instapt.
Als je ruiten toch beslaan, zet dan je airco aan (ja, ook in de winter) om je ruiten weer helder te krijgen.

winter

Voor de fietsers

Verlaag je zadel in de winter

Zet je zadel iets lager dan normaal, zodat je beter met je voeten bij de grond kunt. Zo kun je sneller steun vinden als je dreigt te vallen.

Zachtere banden = meer grip in de winter

Laat wat lucht uit je banden lopen. Zo heb je meer grip, omdat er een groter oppervlak van de band in contact is met het wegdek. Fiets je veel of heb je een e-bike, dan kunnen winterbanden een goede investering zijn. Vind je dat te duur? Je kunt ook kiezen voor alleen een wintervoorband, de grip van het voorwiel is namelijk het belangrijkst.

Zorg voor goede verlichting

Een setje fietslichten is natuurlijk het hele jaar door aan te raden, maar vooral in de winter wordt het vroeg donker en regent het vaak, dus zijn alle middelen die jou beter zichtbaar maken welkom. Neem ze dus voor de zekerheid altijd mee. Als je zelf wel eens auto rijdt, weet je hoe gevaarlijk (en irritant) het is als fietsers zonder licht rondrijden.

Lees het wegdek

Als er sneeuw is gevallen, vermijd dan de sporen die door andere fietsers gemaakt zijn. Het kan namelijk gebeuren dat je niet meer van dat spoor kunt afwijken. Fiets in plaats daarvan zoveel mogelijk door verse sneeuw. Daarnaast kun je aan het wegdek zien of een laagje ijs op ligt, dan glinstert het namelijk.

Draag laagjes in de winter

En natuurlijk wil je niet badend in het zweet aankomen op je werk. Draag daarom laagjes (het liefst met een winddicht jack erover) in plaats van 1 dikke winterjas. Dan kun je onderweg, als je warm gefietst bent, nog iets uittrekken. Het is daarnaast beter om iets te fris gekleed te vertrekken, onderweg heb je het toch wel warm genoeg.

Tot slot

Of je nu met de auto of met de fiets de weg op gaat, je moet natuurlijk in alle gevallen extra goed opletten als het glad kan zijn. Weggebruikers kunnen onverwachte bewegingen maken door de gladheid. Houd dus iets meer afstand dan je gewend bent en trek geleidelijk op en rem geleidelijk af.

Veilige reis!

;