Betaalrichtlijn PSD2, wat kun je ermee?

PSD2

Waarschijnlijk heb je de term PSD2 afgelopen jaar al eens gehoord. Maar wat is PSD2 precies en wat gaat er veranderen?

Payment Service Directive

Payment Service Directive (PSD) zorgt voor de regulering van betaaldiensten in de Europese Unie. De eerste richtlijn, PSD1, werd in 2009 ingevoerd. Het doel hiervan was vooral een uniforme betaalmarkt binnen de Europese Unie. Hierdoor kan iedereen nu zonder onderscheid binnenlandse- of grensoverschrijdende betalingen doen. PSD1 introduceerde ook de mogelijkheid voor niet-banken om (met vergunning) betaaldiensten aan te bieden. Voorbeelden hiervan zijn iDEAL, Adyen en Mollie. Sinds 19 februari 2019 is de PSD2 van kracht.

Wat brengt PSD2 voor nieuws?

PSD2 gaat een flinke stap verder dan PSD1. Het doel van PSD2 is meer concurrentie, meer innovatie, een betere consumentenbescherming en meer veiligheid in het Europese betalingsverkeer. Met PSD2 kunnen ook anderen dan de rekeninghouder zelf of zijn bank toegang krijgen tot de betaalrekening. Hiervoor is altijd toestemming van de rekeninghouder nodig. Met de vrijgegeven financiële data kunnen fintechbedrijven nieuwe producten ontwikkelen. Dit zijn alternatieven voor onder meer iDEAL-, creditcard- of Paypalbetalingen. Dit kan handig zijn als de bank van de webwinkel niet aangesloten is bij iDEAL, bijvoorbeeld in het buitenland. Of als de klant geen creditcard of Paypalrekening heeft. Ook kan een webwinkel met een vergunning zelf de betaling van de betaalrekening van de klant starten. Dat kan de betaling makkelijker en goedkoper maken voor de winkelier.

Banken zijn verplicht om deze nieuwe functionaliteiten te ondersteunen. De derde partijen moeten toestemming hebben van en geregistreerd zijn bij De Nederlandsche Bank (DNB) om de nieuwe mogelijkheden van PSD2 te mogen gebruiken.

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

De richtlijn is vanaf 19 februari 2019 officieel van kracht in Nederland. Een paar van de belangrijkste wijzigingen zijn:

  • Winkels en webshops mogen geen toeslag vragen voor betalingen met een gangbare creditcard, overschrijvingen, automatische incasso’s en iDEAL-transacties. Voor overige betaalinstrumenten mag de winkelier de werkelijke kosten aan de consument doorberekenen.
  • Bij pre-autorisaties bij pin- en creditcardbetalingen moet de verkoper duidelijk aangeven welk bedrag er als tijdelijke borg wordt gereserveerd. Na definitieve levering wordt het werkelijke bedrag afgerekend en moet het bedrag van de pre-autorisatie onmiddellijk worden vrijgegeven. Pre-autorisaties komen onder andere bij onbemande benzinestations, hotels en autohuur voor.
  • Toegang tot de betaalrekening door derde partijen. Banken moeten derde partijen toegang geven tot de betaalrekening van hun klant, mits de klant zelf toestemming geeft.
  • Er is geen eigen risico meer bij diefstal of verlies van een betaalinstrument, zoals je betaalpas.
  • De nieuwe regelgeving moet ook de veiligheid van betalingen verbeteren. Er wordt in veel gevallen tweestapsverificatie vereist.
;