Interview met Tim Maas – Data Analytics

‘Ik kan hier echt maatschappelijke impact maken’

Tim Maas (28) heeft na zijn twee bachelors Bedrijfseconomie en Psychologie en zijn master Organisatiepsychologie al even van het werkende leven mogen proeven. Hij werkte anderhalf jaar lang als consultant voor zowel publieke als private organisaties bij Falke & Verbaan, dat gespecialiseerd is in (duurzame) inzetbaarheid. Toen hij op zoek ging naar een nieuwe inhoudelijke uitdaging, viel zijn oog op het vakgebied Data Analytics. Hij koos voor een traineeship van Breinstein en ging aan de slag in het data-team van Louwman Group, waar hij het ontzettend naar zijn zin heeft.

Hoe kwam het dat je toch weer besloot om deels terug te gaan naar de schoolbanken?
“Ik merkte dat ik in mijn eerste baan op een gegeven moment vaker dezelfde soort trajecten deed. Het was zeker interessant, maar ook meer van hetzelfde. Ik was toe aan iets nieuws en wilde mezelf opnieuw uitdagen en verder ontwikkelen. Ik deed af en toe al projecten met data en vind het leuk om met cijfers te werken, dus ik besloot een brede basis te leggen voor een carrière in Data Analytics. Het is een superinteressant vakgebied en vrijwel in iedere organisatie is er grote behoefte aan dit specialisme, dus als je echt goed wordt hierin, ligt de wereld aan je voeten.”

Hoe belandde je bij Breinstein?
“Ik wilde mij verder ontwikkelen en beter uit de voeten kunnen met verschillende programmeertalen. Ik ben gaan zoeken op internet en toen ik meer las over het programma van Breinstein, raakte ik enthousiast. Het is fijn dat de lessen verzorgd worden door de VU, dan weet je dat het wel goed zit met het niveau. Ik ben gaan praten en ik merkte dat het een fijne, dynamische club is, met leuke mensen. Al snel hoorde ik dat ik mocht starten. Vanwege corona was twee derde van het lesprogramma online. Dat was onvermijdelijk, maar ik moet zeggen dat Breinstein dat goed gefaciliteerd heeft. Maar je leert elkaar online toch minder snel kennen dan wanneer je gewoon bij elkaar komt. Nu alles weer mag, ben ik met mijn klasgenoten de schade aan het inhalen en wordt er weer volop afgesproken en geborreld, haha.”

Hoe bevalt het traineeship tot nu toe?
“Heel goed. Het is fijn dat het programma zo breed is en dat je kunt snuffelen aan het hele datalandschap. Het is ook fijn om in een klas te zitten met gelijkgestemden. Verder denk ik dat ik heel veel geluk heb gehad met mijn opdrachtgever. Ik heb al heel veel leuke dingen mogen doen en leer elke dag weer wat nieuws. Daarnaast is het fijn om te kunnen sparren met mijn field coach van Breinstein. Zij triggert mij voortdurend en legt de focus op mijn persoonlijke ontwikkeling. Dat is echt heel nuttig en leerzaam.”

Kun je wat meer vertellen over je opdracht bij Louwman Group?
“Ik zit er nu een maand of vijftien en heb het ontzettend naar mijn zin. Het team waar ik in zit is jong en groeit heel snel. Toen ik hier begon was ik nummer 6 of 7, inmiddels zitten er meer dan 20 mensen in het data-team, waaronder ook meer mensen van Breinstein. Ik zit bij de ID&D-tak (Innovation, Digital & Data) waar onder meer een Data-team en een Insights-team onder valt. De sfeer is heel prettig en informeel, je zou kunnen zeggen dat hier een Breinstein-achtige vibe heerst. Ik heb al veel leuke dingen gedaan en wil hier graag blijven tot het eind van mijn traineeship. Ik ben aangenomen als BI-specialist/reporting-specialist. Mijn werk bestaat uit het halen van waardevolle inzichten uit data. Dat doe ik door intensief samen te werken met de mensen die iets met die inzichten moeten doen. Dat betekent dat ik veel gesprekken voer om te kijken hoe ik hen het beste kan ondersteunen met de juiste dashboards, maar ik zit soms ook uren zelf te stoeien met data. Ik vind dat duiken en graven in data echt heerlijk!”

Wat vind je het leukste aan je opdracht?
“Dat je impact kunt maken met behulp van data. Het is ook heel fijn om van mensen waar je iets voor hebt bedacht, teruggekoppeld te krijgen dat ze heel tevreden zijn en dat jouw oplossing hun werk leuker en makkelijker maakt. Ik zit nu bij de Welzorg-tak, die zich richt op hulpmiddelen voor hulpbehoevenden, zoals rolstoelen. Het is mooi om een bijdrage te kunnen leveren aan de mobiliteit van deze doelgroep. Dat voelt goed.”

Wat is de toegevoegde waarde van Young Professionals voor organisaties?
“Wij hebben een frisse blik en zijn enorm gedreven. Iedereen wil heel graag. Bovendien zijn we geen die-hard-IT’ers, maar eerder bruggenbouwers tussen IT en de afdelingen die IT gebruiken. Wij beschikken niet alleen over technologische kennis, maar ook over de juiste soft skills om die werelden met elkaar te kunnen verbinden.”

Hoe zie jij je toekomst?
“Ik wil hier graag mijn traineeship afmaken en daarna wil ik wellicht nog wel langer blijven. Maar ik houd alle opties open. Maatschappelijke impact kunnen maken vind ik wel een pré.”

Heb je nog een tip voor aankomende Young Professionals?
“Bedenk vooraf goed wat je wilt en neem de tijd om dit goed te onderzoeken. Denk niet alleen na over het vakgebied waarin je je wilt bekwamen, maar ook over in welk type organisatie je zou willen werken. Als je dat laatste nog niet precies weet, is een traineeship trouwens ideaal om dit te onderzoeken. Je kunt op verschillende plekken een kijkje in de keuken nemen en kijken wat het beste bij jou past.”