Interview met Robin van Goudswaard – Informatiemanagement

‘Het is belangrijk je blik zo breed mogelijk te houden’

Robin van Goudswaard (23) is bedrijfskundige en ging begin dit jaar aan de slag als young professional Informatiemanagement bij Breinstein. Hij is momenteel gedetacheerd bij Waterschap Noorderzijlvest, op de afdeling I&A bij het cluster Documentaire Informatievoorziening (DIV), waar hij het erg naar zijn zin heeft. “Het leukste aan mijn traineeship? In een klas met andere young professionals zitten en kunnen sparren. Daar leer je heel veel van.”

Robin koos na twee jaar Communicatie & Multimedia Design voor de studie Bedrijfskunde. Ik koos daarna voor Bedrijfskunde, omdat dat een brede studie is waar je nog alle kanten mee op kunt.” In het laatste jaar sloot hij drie vakken af op het gebied van Informatiemanagement en merkte Robin dat hij dit het meest interessante aspect vond van zijn studie. “Bovendien was ik zelf altijd veel met computers bezig en ging dit mij goed af. Ik wilde graag verder die kant op.”

Hoe ben je terecht gekomen bij het traineeship Informatiemanagement van Breinstein?
“Ik heb mij eerst georiënteerd op vervolgopleidingen op het gebied van Informatiemanagement, maar vond die net iets te technisch. Toen ik ging kijken naar interessante werkgevers die actief waren in dit vakgebied, stuitte ik ergens op de mogelijkheid van een traineeship. Ik ben toen verder gaan googlen op traineeships Informatiemanagement en kwam al snel uit bij Breinstein. Omdat zij in het programma ook veel aandacht hebben voor de menselijke kant en de processen, was ik meteen getriggerd. Ik heb ze gebeld en meer informatie opgevraagd en al snel mocht ik komen praten.”

Waarom heb je ja gezegd tegen hun aanbod?
“Omdat ik het een leuke organisatie vind, waar veel jonge, enthousiaste mensen werken. Maar ook omdat het opleidingsprogramma goed in elkaar zit. Ik vind het belangrijk om mijzelf te blijven ontwikkelen en liefst zo breed mogelijk. Dat kan bij Breinstein goed. Je kunt hier alle kanten op. Het is ook heel fijn dat je een eigen field coach krijgt waar je je persoonlijke ontwikkeling mee kan bespreken. Je vult een aantal persoonlijkheidstesten in en op basis van de uitkomsten ga je aan de slag met je sterke en zwakke punten. Zo blink in uit in sociale vaardigheden, maar vind ik het bijvoorbeeld nog lastig om feedback van anderen te verwerken in mijn werkzaamheden.”

Heb je een leuke klas?
“Zeker! We zijn met zijn achttienen en we hebben regelmatig contact. Ondanks dat iedereen een andere achtergrond heeft, hebben de meesten wel een bedrijfskundige of Business & IT-studie gedaan. Hierdoor spreken we dezelfde taal. Het is heel prettig om te kunnen sparren met gelijkgestemden als je ergens tegenaan loopt op de werkvloer.”

Wat vind je zo leuk aan Informatiemanagement?
“Eigenlijk een combinatie van drie factoren. Allereerst vind ik werken met applicaties interessant, ten tweede gaat het helpen van anderen mij goed af en ten derde vind ik procesmatig werken boeiend. Die drie dingen komen heel mooi samen in dit vakgebied.”

Welke van de kernwaarden van Breinstein past het beste bij jou?
“Van ondernemerschap, verbinding, groeimindset en fun past groeimindset het beste bij mij. Ik ben altijd op zoek naar manieren om dingen beter te kunnen doen. Maar verbinding ligt mij ook: ik ben extravert en ga altijd op zoek naar het leggen van connecties.”

Hoe bevalt het traineeship tot nu toe?
“Heel erg goed. Mijn verwachtingen waren hooggespannen, maar die worden tot nu toe waargemaakt. Het interessantst vond ik de soft skills lessen, zoals omgaan met weerstand en gesprekstechnieken. De verschillende methodieken die aan bod komen geven het vakgebied voor mij meer richting. Ik kan de theorie die aan bod komt tijdens de lesdagen meteen toepassen in de praktijk bij mijn opdrachtgever.”

Kan je wat meer vertellen over je huidige opdracht?
“Momenteel ben ik gedetacheerd bij Waterschap Noorderzijlvest in Groningen en ben ik verantwoordelijk voor meerdere zaken. Zo ben ik functioneel beheerder van het huidige zaaksysteem JOIN. Ik signaleer de informatiebehoeften en draag bij aan continue verbetering van zaakgericht werken en ik verzorg trainingen. Het zaaksysteem wordt in het tweede kwartaal van volgend jaar vervangen door een ander systeem. Ik lever als projectmedewerker een bijdrage aan het implementeren van het nieuwe zaaksysteem. Daarnaast hou ik mij bezig met het verbeteren van het informatiebeheer. Ik ben werkzaam op de afdeling I&A, waar zo’n 40 mensen werken. Ik zit in het team DIV (Documentaire Informatievoorziening) dat zich bezighoudt met de archivering en digitalisering van documenten. Door de digitalisering, het gemak waarmee nieuwe zaken en document worden aangemaakt en de komst van de nieuwe Archiefwet wordt DIV gedwongen om te veranderen. We moeten zaken straks sneller controleren en klaarmaken voor overbrenging naar het archief. Nu staat daar nog 20 jaar voor, straks wordt dat maximaal 10 jaar.”

Tot wanneer loopt je opdracht?
“Officieel tot september van dit jaar. Ik heb binnenkort een evaluatiegesprek waarin ook een eventuele verlenging wordt besproken. Daar hoop ik zelf wel op, want tot nu toe hebben we alleen nog voorbereidende werkzaamheden gedaan voor het vervangen van het zaaksysteem. Het zou mooi zijn als ik de implementatiefase en de livegang ook mee kan maken. Om impact te kunnen maken moet je eigenlijk langer dan een half jaar ergens zitten, is mijn ervaring. Al ben ik op zich ook wel benieuwd hoe een vergelijkbaar traject er in de commerciële wereld uitziet. Ik zie wel wat er verder nog op mijn pad komt.”

Hoe ziet jouw droombaan eruit?
“Dat is een lastige vraag. Mijn droombaan van twee jaar geleden zag er heel anders uit dan nu. Toen droomde ik nog van een baan in de sportwereld, bijvoorbeeld bij FC Groningen. Inmiddels heb ik ontdekt dat Functioneel Beheer echt iets voor mij is. Maar wie weet hoe de vlag erbij hangt over twee jaar? Ik zou iedereen willen adviseren om je oriëntatieveld zo breed mogelijk te houden. Zo volg ik hiernaast nog een cursus tot Leefstijlcoach. Kies voor een brede opleiding, tenzij je al exact weet wat je wilt gaan doen, neem een kijkje bij meerdere sectoren en probeer verschillende functies uit. Timmer niet alles vanaf het begin al helemaal dicht. Zorg er daarnaast voor dat je jezelf blijft ontwikkelen, dan kan je alle kanten op met je carrière.”