Interview met Robert Harmsen – Cyber Security

‘De toekomst ligt bij de jongeren’

Robert Harmsen (24) volgt sinds maart 2022 het traineeship Cyber Security bij Breinstein en dat bevalt prima. “Het is een mooie middenweg tussen werken en leren, het opleidingsprogramma is goed en het biedt de kans om een kijkje in de keuken te nemen bij interessante opdrachtgevers. “Je kunt hier van alles een beetje proeven, voordat je je vastlegt. En dat is prettig, want de mogelijkheden zijn eindeloos.”

Waarom heb je na je studie gekozen voor een traineeship?
“Tijdens mijn hbo-studie Security Management kwam ik erachter dat het aspect Cyber Security naar mijn smaak niet diepgaand genoeg werd behandeld. De opleiding staat stil bij alle gebieden van Security Management en ik wilde mij vooral verder verdiepen in Cyber Security. Omdat mijn schoolloopbaan al behoorlijk lang was – mavo-havo-hbo – wilde ik er niet ook nog een volledige universitaire master achteraan plakken. Bovendien wilde ik het liefst concreet aan de slag, dus ben ik gaan zoeken waar ik een traineeship kon volgen op het gebied van Cyber Security.”

Hoe ben je uitgekomen bij Breinstein?
“Verschillende medestudenten hadden al contact met Breinstein en vertelden hier enthousiast over. Ik besloot hier ook maar eens naar te kijken en ik was aangenaam verrast over het programma en de manier waarop Breinstein zich profileert. Ik heb gesolliciteerd en mocht al snel op gesprek komen. Na een eerste digitale kennismaking, volgde een sollicitatiegesprek op kantoor en wordt gekeken of er een match is. Dat verliep allemaal heel gemoedelijk. Breinstein is een dynamische, jonge organisatie met een fijne sfeer.”

Wat vind je tot nu toe van het programma?
“De opzet is goed. Er is een juiste mix van vakinhoudelijke en meer praktische zaken, maar ook voor persoonlijke ontwikkeling. Je volgt een opleiding op post-master-niveau, verzorgd door de Antwerp Management School, waarbij er een mooie balans is tussen theorie en praktijk. Daarnaast is er bijvoorbeeld aandacht voor Agile Ontwikkelen, Ethisch Hacken, en het ontwikkelen van je leiderschapsstijl. Je hebt ook een eigen field coach waarmee je regelmatig spart. Je kunt er zodoende uithalen wat je zelf wilt. Het geeft mij bijvoorbeeld inzicht in waarop ik iets op een bepaalde manier doe en wat voor effect dat heeft op anderen.”

Kan je wat meer vertellen over je klas?
“Ik zit in een groep van 10 Young Professionals, met ieder een andere achtergrond en een andere opdracht. Dat maakt het interessant en afwisselend. Het is goed om tijdens lesdagen te horen waar iedereen mee bezig is. En de theorie wordt ook meteen aan onze praktijksituatie gekoppeld met huiswerkopdrachten. Vanuit Breinstein worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd waaronder ook met andere trainees en medewerkers van Breinstein.”

Kan je wat meer vertellen over je opdracht?
“Ik zit sinds het begin van mijn traineeship bij Van Gelder in Elburg. Mijn functie is Security Analist. Van Gelder is een familiebedrijf dat actief is in de bouw en infrastructurele projecten. De laatste tijd is de organisatie heel hard gegroeid. Je merkt dat er dringend behoefte is aan procesoptimalisatie en daar zijn ze dan ook hard mee bezig. Hier zit ik in een leuk team met een gezonde mix qua leeftijd en achtergrond. Er zit hier nog een Young Professional van Breinstein en op een andere locatie van Van Gelder schijnt er nog één te zitten. Ik ben verantwoordelijk voor het ontwikkelen, implementeren, onderhouden en updaten van het informatiebeveiligingsbeleid. Soms hou ik mij ook bezig met het blussen van brandjes op het gebied van Cyber Security. Dat maakt het leuk en afwisselend. Het is fijn dat ik hier mijn hele traineeship blijf zitten, zodat ik niet alleen met de voorkant bezig ben, maar ook zie hoe het ontwikkelde beleid in de praktijk uitpakt op de werkvloer en je ziet welke uitwerking je aanpak heeft. Het geeft je ook de gelegenheid om zelf bij te sturen. Het valt mij op dat er al best veel bewustzijn is bij Van Gelder op het gebied van informatiebeveiliging.”

Wat is de belangrijkste toegevoegde waarde van de Young Professionals van Breinstein voor opdrachtgevers?
“De toekomst ligt nu eenmaal bij jongeren. Iedere organisatie zal dus voldoende Young Professionals binnen moeten halen. Wij zijn leergierig, enthousiast en weten hoe we anderen mee kunnen krijgen bij technologische innovaties. Zo’n traineeship is voor beide kanten een mooie manier om elkaar af te tasten en te ontdekken of het een goede match is.”

Hoe zie jij de toekomst?
“Positief. Ik heb een data-vast-constructie bij Van Gelder. Dus in principe is het de bedoeling dat ik na afloop hier blijf, als het van beide kanten bevalt. De baankansen voor Young Professionals op het gebied van Cyber Security zijn goed. Met het traineeship verhoog ik mijn marktwaarde, doordat ik straks een certificering op zak heb en een post-master heb afgerond en ook nog eens twee jaar werkervaring opgedaan heb. Mijn advies aan bijna afgestudeerden? Kijk goed rond en ontdek wat opleidingen, traineeships en organisaties te bieden hebben. Tijdens mijn opleiding kwam ik vooral in aanraking met de consultancy-kant, maar er is zoveel meer mogelijk in Cyber Security. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus spijker je niet te snel ergens op vast. En durf uit je comfortzone te komen en blijf jezelf ontwikkelen.”