Interview met Niek Huijsmans – Data Analytics

‘De mensen in een organisatie bepalen voor een groot deel mijn werkplezier’

Niek Huijsmans (25) is young professional Data Analytics bij Breinstein. Hij is momenteel gedetacheerd bij de gemeente Weert, waar hij Data Analist en BI-ontwikkelaar is. “Het is hier helemaal geen stoffige bende, zoals veel mensen denken. Ik werk in een heel leuk team en ik word als young professional serieus genomen. Als ik iets voorstel wordt er ook echt naar mij geluisterd.”

Na het afronden van zijn studie Bioinformatics and Systems Biology, een joint degree masterprogramma van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA), is Niek eerst met zijn vriendin en hun twee honden in een camper op reis gegaan naar Noord-Noorwegen. “Ik had al een contract op zak bij Breinstein, dus het was HET moment om nog even lekker te genieten, voordat de volgende fase in mijn leven begon: dat van het werkende leven.”

Hoe ben je met Breinstein in aanraking gekomen?
“Ik was Breinstein online al wel eens tegengekomen in mijn zoektocht naar banen of traineeships op het gebied van BI en data analytics en dacht toen: daar moet ik eens een keer serieus naar gaan kijken. Maar voordat ik zo ver was, werd ik al benaderd door recruiter Anniek of ik interesse had in hun traineeship Data Analytics. Ik ben gaan praten en was meteen enthousiast.”

Waarom heb je voor het traineeship van Breinstein gekozen en niet voor dat van een concurrent?
“Omdat de opzet het beste aansloot bij mijn behoefte. Ik had namelijk een bachelor en master gedaan die heel theoretisch waren, waarbij de focus lag op het doen van onderzoek. Ik wilde graag de overstap maken naar het werkende leven, maar dan wel met coaching, omdat ik de overstap best groot vond. Bij Breinstein kon je meteen aan de slag bij een opdrachtgever, terwijl je bij de meeste traineeships eerst een opleiding van een paar maanden moet doen en pas daarna in de praktijk aan de slag gaat. Nu kon ik meteen aan het werk, terwijl ik daarnaast één of twee keer in de maand een opleidingsdag heb. Daarnaast zit het opleidingsprogramma – met onder meer een postmaster Business Analytics and Data Science van de VU, professional training en een programma voor persoonlijke ontwikkeling – goed in elkaar.”

Kan je wat meer vertellen over jezelf?
“Ik heb een bachelor Medisch Onderzoek en Laboratoriumwetenschappen gedaan aan Avans Hogeschool. Daarna heb ik de master Bioinformatics and Systems Biology gedaan die deels door de VU en deels door de UvA wordt verzorgd. Ik heb zes jaar verschillende bijbaantjes gehad bij McDonald’s, ik liep stage bij het AMC en bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en ik was parttime Datamanager van de neurochirurgie afdeling van het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis in mijn woonplaats Tilburg. Sinds oktober 2022 ben ik aan de slag gegaan als young professional Data Analytics bij Breinstein. In mijn vrije tijd doe ik aan rugby.”

Waar had je je eerste opdracht voor Breinstein?
“Mijn eerste opdracht is bij de gemeente Weert, waar ik nog steeds zit. Ik heb het er heel erg naar mijn zin. Ik zeg altijd: mensen maken een organisatie. Sfeer is een van de belangrijkste elementen voor werkplezier. Dat telt echt honderd keer meer dan je salaris, geloof me. Wat dat betreft heb ik het zowel hier als bij Breinstein getroffen. Er werken bij beide organisaties ontzettend fijne mensen. In het team bij de gemeente Weert werk ik met een aantal andere Breinsteiners. Het is een jong, leuk team. Het is heel fijn dat ik niet de enige young professional ben. BI staat er nog in de kinderschoenen, dus ik kan hier echt impact maken. Ik krijg veel ruimte om mijn mening te geven en mijn skills te laten zien. Ik heb gemerkt dat ze hier echt naar ons luisteren, ze zien ons voor vol aan. Ik ben niet ‘dat nieuwe jonkie dat ook zo nodig wat moet vinden’. Ik hoor wel eens dat het op andere plekken anders is, dus daar heb ik ontzettend veel geluk mee gehad.”

Kan je wat meer vertellen over je opdracht?
“Ik heb hier geen specifieke opdracht maar draai gewoon mee in het team. Dat maakt het heel afwisselend. Zo maak ik dashboards voor het sociale domein, maar ik heb ook het inkoopproces in kaart gebracht. Ik werk onder meer met R Shiny, TimeXtender, Microsoft Power BI, Microsoft SQL-server, Python, R en SQL. Een enorm veelzijdige en leerzame tijd, dus!”

Wat vind je tot nu toe het sterkste punt van het traineeship?
“Het is heel prettig dat je kunt werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Je polijst je soft skills en krijgt één-op-één begeleiding van een field coach. Ik heb hier nu al veel profijt van en ik vermoed dat in de toekomst nog meer te hebben. Je wordt echt aan het denken gezet en leert hoe je in elkaar zit.”

Welke van de vier kernwaarden van Breinstein past het beste bij jou?
“Ik denk verbinding. Ik ben graag onder de mensen, daar krijg ik energie van. Ik werk het liefst op kantoor, al is het ook fijn dat er hybride kan worden gewerkt. Soms kan het handig zijn om in alle rust even iets uit te werken thuis of veel Teams-meetings te doen.”

Wat vind je zo leuk aan Data Analytics?
“Dat je altijd resultaatgericht bezig bent. Ik hou ervan om te zien waar je mee bezig bent en dat is altijd het geval in dit vakgebied. Ik vind het ook fijn dat ik een leuke klas heb, waar ik ervaringen kan delen. We zijn met 14 young professionals – wel echt een mannengroep, want er zijn maar drie vrouwen. Na een lesdag blijven we vaak hangen om wat te gaan eten of drinken.”

Wat is de toegevoegde waarde van young professionals zoals jij voor de opdrachtgevers van Breinstein?
“Zeker bij de gemeente is er veel vergrijzing. Het is lastig om jonge mensen in dienst te krijgen. Via het traineeship van Breinstein halen ze dat talent toch binnen en kunnen zij de organisatie klaar maken voor de toekomst. Ik merk dat ik het zelf ook leuk vind om met verschillende generaties en type mensen samen te werken. Ook al gaat er hier bijna iedere maand wel iemand met pensioen, ik vind het hier totaal geen stoffige bende. Ik merk dat ze heel erg openstaan voor verandering en de komst van jong talent.”