Interview met Merijn Lam – Cyber Security

‘De groei die je doormaakt tijdens dit traineeship is ongekend groot’

Merijn Lam (22) wist al op jonge leeftijd  dat hij een ICT-studie wilde doen. Tijdens zijn hbo-ICT-studie stal Cyber Security zijn hart. Omdat hij zich na zijn afstuderen verder wilde ontwikkelen op dit vlak, maar dan meer in de bedrijfskundige en managementhoek, koos hij voor het traineeship Cyber Security van Breinstein. “Ik sta echt te kijken van de groei die je doormaakt tijdens dit traineeship. Het is een schot in de roos, want ik wil voor nu vooral investeren in mijn eigen ontwikkeling.”

Na zijn bachelor HBO-ICT, Cybersecurity and Cloud aan de Hogeschool van Utrecht – met een minor/premaster Cyber Security aan de Radboud Universiteit –wist Merijn één ding zeker: hij was nog niet klaar met leren. “Ik heb de mogelijkheden van een master onderzocht, maar die liggen vooral op het gebied van de techniek en zijn vaak heel theoretisch. Terwijl ik mij juist graag verder wilde ontwikkelen in de management- en bedrijfskundige kant van Cyber Security en ook meer praktisch aan de slag wilde.” Hij bedacht dat een traineeship wellicht iets voor hem zou kunnen zijn en besloot zich te oriënteren op partijen die traineeships aanbieden.

Hoe ben je in aanraking gekomen met Breinstein?
“Ik werd benaderd door Breinstein via LinkedIn. Ik heb de website bekeken en dat sprak mij aan. Nadat ik had gereageerd, werd ik gebeld en al snel kwam ik erachter dat het aanbod van Breinstein uitstekend aansloot op mijn wensen en behoeften. Ik mocht op sollicitatiegesprek komen en het klikte meteen. Het scheelt dat de recruiter van mijn leeftijd was. Dat praat een stuk makkelijker. In december 2022 kon ik beginnen aan het traineeship Cyber Security in Utrecht.”

Waarom heb je ja gezegd?
“Breinstein is een leuke organisatie met veel jonge mensen. Ze hebben interessante opdrachtgevers en het opleidingsprogramma zit goed in elkaar. Je kunt diverse certificaten behalen tijdens je traineeship, wat goed staat op je cv. Bovendien kan je de opgedane kennis meteen toepassen in de praktijk. Het is bovendien leuk om te kunnen sparren met leeftijdsgenoten die dezelfde interesse hebben. Ook de één-op-één begeleiding door een field coach is prettig. Als ik ergens tegenaan loop kan ik altijd bij haar terecht.”

Kan je wat meer vertellen over jezelf?
“Ik ben behulpzaam, werk hard en ben enorm leergierig. In mijn vrije tijd sport ik graag. Van jongs af aan heb ik al interesse in ICT. Ik nam Informatica als keuzevak op de middelbare school en thuis was ik ook altijd met computers bezig. Toen ik naar een open dag ging van mijn opleiding wist ik meteen: dit is het! Groeimindset is een van de kernwaarden van Breinstein en die waarde past echt heel erg goed bij mij. Ik vind het superinteressant om dingen te leren en dingen zelf uit te zoeken. Ik ga graag naar expert-meetings, lezingen en beurzen. Ik wil mijzelf permanent blijven ontwikkelen. Daarom is zo’n traineeship ideaal voor mij. Als ik zie wat ik de eerste zes maanden allemaal al heb geleerd…. Ik ga hier zo hard vooruit, dat is ongekend!”

Wat vind je zo leuk aan Cyber Security?
“Ik vind het superinteressant om mij bezig te houden met informatiebeveiliging. De ontwikkelingen in dit vakgebied gaan razendsnel. Het is leuk om je te verdiepen in de gedachtengang en tactieken van hackers, het is eigenlijk een bewapeningswedloop. Je probeert ze steeds een stapje voor te zijn. Daarnaast breng ik de risico’s in kaart en vertaal ik die in concrete maatregelen.”

Waar is jouw eerste opdracht?
“Ik ben compliance medewerker bij de Coöperatie Parkeerservice in Amersfoort. Onze klanten zijn verschillende gemeenten. Mijn opdracht is een boost geven aan de compliance binnen de organisatie. Ik moet medewerkers meekrijgen in de ISO-certificering die we hier doorlopen. Dat betekent veel communiceren, trainingen geven, processen updaten en maatregelen implementeren bij de risico’s die we in kaart hebben gebracht. Ik zit daarnaast in de Security Awareness Groep. Dat is handig, want zo hoor ik veel terug van medewerkers van verschillende afdelingen waar ik concreet wat mee kan.”

Hoe bevalt het?
“Heel erg goed. Ik heb al heel veel geleerd, krijg veel verantwoordelijkheid en word goed begeleid door mijn leidinggevende. Op woensdag en vrijdag werk ik meestal thuis en dat is ook prettig. Ik merk dat ik hier echt al voor vol wordt aangezien. Tegelijkertijd kan je je als young professional af en toe een foutje permitteren, want ze weten dat je nog aan het leren bent. Dat vind ik een heel prettige manier van werken.”

Wat voor soort opdracht zou je hierna willen doen?
“Ik weet het nog niet zo goed. Ik zit hier nog tot het eind van het jaar, omdat mijn opdracht na een half jaar verlengd is. Dat is fijn, want zo leer je de organisatie goed kennen. Hierna wil ik wel graag ergens anders rondkijken, hoe goed ik het hier ook naar mijn zin heb. Dit is DE kans om verder te kijken en te ontdekken wat het best bij mij past. Of dat overheid, semioverheid of bedrijfsleven wordt, maakt me niet zo veel uit. Als de opdracht maar interessant is, ik mezelf kan blijven ontwikkelen en ik prettig kan samenwerken met anderen. Ik hou bovendien van afwisseling in mijn werk.”

Wat is de grootste toegevoegde waarde van young professionals voor organisaties op het gebied van Cyber Security?
“Dat ik nog kneedbaar ben. Alles wat ik leer kan ik meteen toepassen en de opdrachtgever kan mij zelf ook nog van alles meegeven en mij opleiden in hun eigen werkterrein. Ik pik dingen snel op en hou mij bezig met de laatste snufjes. Bovendien zorg ik voor een andere kijk op zaken, wat vaak verfrissend werkt.”

Hoe zie jij de toekomst?
“Rooskleurig. Na mijn traineeship ga ik het liefst aan de slag als ISO-medewerker en uiteindelijk wil ik CISO worden. Ik wil van toegevoegde waarde zijn voor organisaties op het gebied van beveiliging, ik wil de directie attenderen op risico’s en hoe we die het best kunnen verkleinen en ik wil proberen echt het verschil te maken.”