Interview met Maxime Houtekamer – Data Analtycis

‘Met data kan je mensen empoweren’

Maxime Houtkamer (29) heeft al een hele carrière achter de rug in de neurowetenschap. Omdat ze die wereld te traag vond, geen last wilde krijgen van tunnelvisie en meer wilde samenwerken, besloot ze te switchen naar een loopbaan in de data science. “Ik zou eindeloos kunnen leren, maar vond het tijd voor een meer praktische insteek. Zo kwam ik uit bij het traineeship van Breinstein. Ik kan de opgedane kennis meteen toepassen bij mijn opdracht bij OHRA.”

Wat heb je zoal gedaan voordat je bij Breinstein terecht kwam?
“Na het vwo heb ik het pre-academische programma gedaan aan de Universiteit van Leiden. Dit tweejarig programma bestaat uit vijf verschillende modules, zodat je met verschillende academische disciplines in aanraking komt. Daarna ben ik naar de University College Roosevelt gegaan in Middelburg, waar ik de bachelor Cognitive Science and Life Science heb afgerond. Vervolgens heb ik de master Neural Plasticity gedaan aan de Universiteit van Bordeaux, gevolgd door de master Neurobiology and Neurosciences aan de Université Laval in Quebec (Canada). Vervolgens ben ik gepromoveerd aan de Radboud Universiteit in de Neurowetenschap op het proefschrift getiteld ‘Remember to forget what you fear’.”

Hoe ben je met Breinstein in aanraking gekomen?
“Ik wilde verder kijken dan de wereld van de wetenschap, omdat ik graag sneller wilde schakelen, meer samen wilde werken en ik geen last van tunnelvisie wilde krijgen. Vervolgens ben ik mij gaan oriënteren op andere vakgebieden. Ik had al wat ervaring opgedaan met het analyseren van data en ik vind het fijn om mensen te empoweren met behulp van data. Ik ben mij gaan oriënteren op traineeships op dit vlak, omdat ik geen zin meer had in een studie alleen. Ik zag het niet meer zitten om weer onderzoek te doen en een scriptie te schrijven. Leren en werken tegelijk sprak mij veel meer aan. Ik kwam al googlend Breinstein tegen. Niet zo gek, want ze zijn vrij agressief met hun online marketing, haha. Ik werd erg enthousiast over hoe zij zich profileren en van de verhalen van young professionals die het programma al volgden en besloot te solliciteren. Tijdens de sollicitatieprocedure werd mijn enthousiasme alleen maar verder aangewakkerd.”

En hoe bevalt het tot nu toe?
“Heel erg goed. Het is prettig dat Breinstein de focus op fun heeft, niet voor niets een van hun kernwaarden. Het eerste wat ze zeiden op de introductiedag was: ‘Je mag fouten maken, daar ben je young professional voor’. Omdat ik nogal hoge eisen aan mijzelf stel, was dat een verademing. De mensen die bij Breinstein werken zijn enthousiast, supportive en spontaan. Ik heb vanaf dag één het gevoel dat ze echt aan mijn kant staan. De young professionals hebben een hele brede achtergrond en willen zichzelf graag verder ontwikkelen. Ik zit in een leuke klas. We leren veel van elkaar en ook buiten de lesdagen om doen we af en toe leuke dingen met elkaar, zoals klimmen of borrelen.”

Hoe zou jij jezelf typeren?
“Ik ben eerlijk, enthousiast en nuchter en kan eindeloos blijven leren.”

Bij welke opdrachtgever ben je aan de slag gegaan? En hoe bevalt het tot nu toe?
“Ik ben in mei 2022 gestart als Data Analist bij OHRA. Ik krijg hier heel veel vrijheid en mag al heel veel dingen zelfstandig doen. Je kunt hier dus snel doorgroeien. Ik werk in een leuk team met andere data-professionals en ben op dit moment de enige young professional. Hierdoor krijg ik alle klussen die bij mijn fase passen in mijn schoot geworpen en dat is heerlijk! Ik maak data-analyses op basis van vragen uit de business. Zo heb ik onderzocht of mensen die op de website komen voor een bepaald product ook verder kijken naar andere producten en diensten van OHRA en zo ja wanneer dan? Met data kan je goed inhaken op de actualiteit en je voorspelmodellen verbeteren. Ik ben hier nog lang niet uitgeleerd.”

Wat zie jij als de belangrijkste toegevoegde waarde van young professionals op het gebied van Data Analytics?
“Wij zijn superflexibel, beschikken over een uitgebreid netwerk van andere oud (young) professionals van Breinstein, zijn leergierig en komen in aanraking met de laatste technologieën. Bovendien hebben we een frisse blik en hebben we niet zo veel te verliezen. Ik vind het fijn om te merken hoe serieus ik hier word genomen als young professional. Daar sta ik best wel eens van te kijken.”

Waar ben je het meest trots op?
“Ik ben nogal een stresskip, maar hier lukt het me om fun voorop te laten staan. Dat is te danken aan Breinstein.”

Zou je het traineeship aanraden aan anderen?
“Zeker. Je krijgt veel vrijheid en flexibiliteit. Het is een hele fijne manier om te ontdekken wat jij leuk vindt.”

Hoe zie jij de toekomst?
“Ik zou hier zeker willen blijven werken. OHRA kijkt vooruit en is gericht op verbetertrajecten met behulp van data-analyse. Ik heb het idee dat ik daar een belangrijke rol in kan spelen en dat ik hier nieuwe dingen kan blijven leren. Ik wil mij zeker nog verder verdiepen in data science. Wat dat betreft ben ik echt een nerd: laat mij maar lekker dieper in analyses duiken en uitzoeken hoe iets precies werkt.”