Interview met Luc Bours – Duurzaamheid & Innovatie

‘Het traineeship Duurzaamheid & Innovatie is de perfecte opmaat naar mijn werkende leven’

De rode draad van de prille carrière van Luc Bours (23) is innovatie en circulariteit. Geen wonder dat hij koos voor het nieuwe traineeship Duurzaamheid & Innovatie van Breinstein. Hij maakt deel uit van de eerste lichting young professionals die de komende twee jaar werkervaring opdoet bij interessante opdrachtgevers en een speciaal samengesteld lesprogramma volgt op het gebied van duurzaamheid en innovatie, verzorgd door de VU Amsterdam, Bestuursacademie Nederland en VUCA Academy. Daarnaast boost hij zijn persoonlijke ontwikkeling. “De ideale start van mijn carrière.”

Business innovator, zo omschrijft Luc zichzelf. Althans…. Aankomend. Want omdat hij de overstap van het studentenleven naar het werkende leven toch wel fors vond, en hij zich graag nog verder wilde ontwikkelen, koos hij voor een traineeship. De komende twee jaar werkt en leert hij tegelijk, via het traineeship Duurzaamheid en Innovatie van Breinstein. Die twee thema’s waren al de rode draad van zijn leven. “Ik vind het heerlijk om mij bezig te houden met dingen die er nog niet zijn. Laat mij maar nieuwe dingen bedenken en lekker creatief bezig zijn. Daar krijg ik energie van.”

Hoe ben je bij Breinstein uitgekomen?
“Ik was in eerste instantie op zoek naar vacatures op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Ik was eigenlijk helemaal niet bekend met traineeships, laat staan met Breinstein. Maar toen ik ging googlen, kwam ik al snel bij ze uit. Ik zag de naam van het traineeship en wist meteen: dit is exact wat ik zoek. Ik hoefde niet meer verder te zoeken. Ik ben gaan praten en was razend enthousiast dat ik deel mocht uitmaken van de eerste lichting. Ik vind het extra leuk dat ik kan helpen bij het opzetten van het traineeship, want dan kan ik mij weer met innoveren en vormgeven en creëren bezig houden.”

Inmiddels zit je er een aantal maanden. Wat vind je van Breinstein?
“Ik vind het een hele warme organisatie met fijne mensen. Ik heb altijd het idee dat ik gehoord word en de lijntjes zijn kort. Ik heb echt het gevoel dat ze mij verder willen helpen met mijn carrière en dat ze het niet alleen doen omdat het hun businessmodel is.”

Wat vind je van het opleidingsprogramma?
“Ik vind dat het heel goed in elkaar zit. De opbouw is logisch en ik heb al veel interessante lesdagen mogen meemaken. Uiteraard is niet alles even nieuw of interessant vanwege mijn voorgeschiedenis, maar alle dagen waren zeker relevant. Bovendien kom je zo met veel verschillende facetten van het vakgebied in aanraking en kan je goed uitvinden waar je talenten en interesses liggen.”

Heb je een leuke klas?
“Echt wel! Omdat we de eerste lichting zijn hebben we veel inbreng en wordt er goed naar ons geluisterd. Iedereen heeft een andere achtergrond. De een heeft Omgevingswetenschappen gedaan, de ander Marketing. Er bleek zelfs iemand bij te zitten die dezelfde studie als ik heb gedaan: Business Innovation aan de Avans Hogeschool. De verdeling man-vrouw is fiftyfifty, wat ik fijn vind voor de dynamiek. Meestal hebben we de lesdagen in Utrecht, maar ik ben ook twee keer naar Alkmaar afgereisd. Dat is best een afstand vanaf mijn woonplaats Sittard. Ik heb mijn rijbewijs, maar geen eigen auto, dus vaak kom ik met het OV of ben ik afhankelijk van anderen voor mijn transport.”

Kan je nog wat meer vertellen over jezelf?
“Ik heb ook een minor Circulaire Economie gedaan aan de Fontys Hogeschool. En ik heb stage gelopen bij Hello New Day, waar ik een e-learning heb ontwikkeld over innovatie. Ik heb stage gelopen bij iLab, het innovatielab van de Politie. Bij Greenhouse heb ik gewerkt aan een innovatieopdracht op het gebied van purpose marketing (betekenisvolle communicatie). Als je me zou vragen wie Luc is, zou ik zeggen dat ik een aanpakker ben. Ik ben daarnaast analytisch, creatief en sociaal. En ik vervul graag een maatschappelijke rol. In mijn vrijetijd maak ik techno-muziek voor andere kleine artiesten.”

Kan je wat meer vertellen over je eerste opdracht bij Breinstein?
“Sinds februari ben ik projectmedewerker bij Midpoint Brabant in Tilburg. Ik ben aangesloten bij het team duurzame economie. Binnen dit team houden we ons bezig met de transitie naar een duurzaam en circulair Midden-Brabant. Ik heb het enorm naar mijn zin. Het is een warme organisatie waar vooral doorzetters en doeners werken. Ik draai mee op veel verschillende projecten en word opgeleid tot projectleider in Heusden. Midpoint Brabant is een regioversneller. Uit ervaring weet ik dat gemeenten die duurzaam en circulair willen worden de neiging hebben om te vertragen. Dat komt omdat er veel nieuwe zaken op ze af komen en ze overal verantwoording over af moeten leggen. Wij adviseren en helpen gemeenten en proberen de boel in een stroomversnelling te krijgen.”

Wat vind je tot nu toe het leukste aan je traineeship?

“Dat ik zo geleidelijk in het werkende leven kan rollen. Stap-voor-stap. En het is een mooie opstap van je carrière: je mag werken aan interessante opdrachten bij een of meerdere leuke opdrachtgevers, je wordt goed begeleid en ik leer iedere dag ontzettend veel. Ook als het gaat om mijn soft skills. Ik wilde daar graag nog wat dingen aan bijschaven, zoals beter leren presenteren en kritisch denken. Ik heb onder begeleiding van mijn field coach al mooie stappen kunnen zetten op dit vlak en ik verwacht nog verder te kunnen groeien.”

Wat is de belangrijkste toegevoegde waarden van young professionals zoals jij voor opdrachtgevers?
“Dat we een nieuw perspectief bieden. En dat we flexibel zijn en dingen snel oppikken. We beschikken ook over een enome drive, die aanstekelijk kan werken.”

Wat vind jij belangrijk in een baan?
“Dat het er persoonlijk aan toe gaat, flexibiliteit en dat je de ruimte krijgt om dingen zelf uit te zoeken. En tot slot dat je jezelf kunt blijven ontwikkelen. Ik ben in mijn opdracht ook bezig om zo veel mogelijk nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.”

Hoe kijk jij naar de toekomst?
“Eerst maar eens opgeleid worden tot projectleider bij Midpoint Brabant, daarna zien we wel verder. Zolang ik het naar mijn zin heb, zit ik hier prima. Misschien dat ik ook nog wel eens wil switchen naar het bedrijfsleven. Waar ik vooral op let? De sfeer en de inhoud van het werk. Ik moet in ieder geval altijd een link kunnen leggen met circulariteit, duurzaamheid en innovatie en organisaties kunnen helpen. Daar word ik gelukkig van.”