Interview met Koen Gerrits – Data Analytics

‘Ik wil echt iets toevoegen aan de wereld en met data analyse is gelukkig heel veel mogelijk’

Koen Gerrits (25) droomt ervan om data-expert te worden en een bijdrage te kunnen leveren aan de maatschappij. In november 2022 startte hij als young professional Data Analytics bij Breinstein. Zijn eerste opdracht voert hij uit op het hoofdkantoor van UWV, waar hij zich bezighoudt met het ontwikkelen van pseudonimiserings software. Hij staat te popelen om te beginnen aan zijn volgende opdracht. “Als het maar weer net als nu een project is waar ik heel veel kan leren, want dat maakt het leuk en interessant.”

Koen koos na zijn bachelor Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen voor de master Human Movement Sciences. Tijdens deze researchmaster koos hij voor de vakken Big Data (in Human Movement Sciences) en Introduction to Data Science en Advanced Statistics. Hierdoor raakte hij bekend met vormen van data analyse en ontwikkelde hij programmeervaardigheden. Daarnaast was hij studentassistent bij onder meer het vak Advanced Statistics. Zijn keuze voor een traineeship Data Analytics lag dus voor de hand. “Ik weet nog niet precies wat ik wil, dus dan is zo’n traineeship ideaal. Daarnaast wil ik graag verder leren. Bovendien is het een ideale manier om rond te kijken bij verschillende werkgevers.”

Hoe ben je bij het traineeship Data Analytics van Breinstein uitgekomen?
“Ik ben gaan googlen welke traineeships er werden aangeboden op het gebied van Data Analytics en Data Science. Ik zag een vacature van Breinstein voor de nieuwe lichting die in Utrecht van start zou gaan. Die vacaturetekst sprak mij enorm aan: ik had meteen door dat Breinstein een organisatie is waar veel jonge mensen werken en waar hard gewerkt wordt maar ook aandacht is voor fun. Dat is mij op het lijf geschreven. Wel leek Utrecht nog een ver van mijn bed show, want ik woonde destijds in Groningen. Maar toen mijn vriendin hoorde dat ze was aangenomen voor een master in Utrecht, besloten we samen op zoek te gaan naar een woning in Utrecht. Dat was nog een hels karwei. Ik geloof dat ik wel 200 berichtjes heb verstuurd, maar uiteindelijk vonden we iets leuks via een bekende van mijn nichtje.”

Wat vind je zo leuk aan het vakgebied Data Analytics?
“Ik vind het fantastisch om problemen op te lossen. Lekker puzzelen, daar hou ik van en cijfers zijn echt mijn ding. Er is tegenwoordig ontzettend veel data beschikbaar. Hiermee kunnen we veel nuttige dingen onderzoeken en processen optimaliseren. Tijdens mijn afstudeeropdracht in het Brandwondencentrum in Groningen heb ik een algoritme geschreven om activiteiten van mensen op de IC in kaart te brengen met betrekking tot accelerometers. Dat wordt nu ook gebruikt daar in het ziekenhuis, dat is toch gaaf? We hebben daar echt iets moois neergezet waar mensen wat mee kunnen. Daar haal ik heel veel interne motivatie uit. Ik wil als data-expert echt iets toevoegen aan de wereld, maatschappelijke impact maken, en dan is er met data analyse een hele hoop mogelijk.”

Kan je wat meer vertellen over je eerste opdracht bij UWV?
“Sinds begin 2023 werk ik op het hoofdkantoor van UWV, waar ik ervaring kan opdoen met werken bij een grote overheidsinstantie. Als er iets maatschappelijk relevant werk is, dan is het wel bij het UWV, dus toen ze dit voorstelden, heb ik de kans met beide handen aangegrepen. Ik heb er geen moment spijt van gehad, ook al liep mijn project anders dan gedacht. Ik zou in eerste instantie software gaan testen die teksten uit pdf’s haalt en vervolgens alle AVG-gevoelige informatie pseudonimiseert. Na een maand of twee liet de softwareleverancier weten dat ze het veel te druk hadden en niet konden leveren. Maar die software hadden we dringend nodig om een AI-model te kunnen ontwikkelen voor het scannen van teksten op relevante informatie voor verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen. Om zo’n model te kunnen bouwen heb je ontzettend veel geanonimiseerde data nodig en daar hadden we die software voor nodig. Als je met een andere leverancier om de tafel gaat, ben je zo weer een half jaar verder voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt. Dus toen heb ik zelf aangeboden om zoiets te maken. Hiermee kon ik ervaring opdoen met named-entity-recognition, een vorm van artificial intelligence waarbij je een computer traint om namen en adressen te herkennen uit teksten. Het leek mij heel gaaf om hier meer over te leren. Binnen twee weken kon ik al een model laten zien dat redelijk werkte. Daar waren ze heel blij mee, dus ik mocht ermee verder. Inmiddels is de pseudonimiseringssoftware af en heb ik aangegeven dat ik op zoek wil naar een nieuwe opdracht bij een andere organisatie. Ik heb het prima naar mijn zin bij UWV, maar ik vind het belangrijk om veel verschillende bedrijven uit te proberen. De afgelopen maanden zijn ontzettend leerzaam geweest en ik ben benieuwd wat er nog gaat komen!”

Wat vind je tot nu toe van Breinstein?
“Een hele fijne organisatie met een prettige werksfeer. Als ik op kantoor ben voor een opleidingsdag zijn er altijd wel mensen die een praatje komen maken. Iedereen is heel geïnteresseerd in elkaar. De kernwaarden van Breinstein passen goed bij mij: ondernemerschap, groeimindset, verbinding en fun. Mijn klas vind ik ook heel leuk. We zijn pas nog met z’n allen gaan borrelen na afloop van een opleidingsdag. Dat was heel gezellig. De groep is heel divers, van sterrenkundigen tot neuropsychologen en alles wat daar tussen zit. Ik ben erg te spreken over het opleidingsprogramma, wat mij betreft mag het aantal opleidingsdagen nog wel wat worden opgeschroefd.”

Hoe kijk je naar jouw toekomst?
“Optimistisch. Ik heb een goede keuze gemaakt met dit traineeship. Ik wil dus zo veel mogelijk ervaring opdoen bij verschillende werkgevers. Misschien dat ik ooit nog een PhD wil doen. Ik heb dit eerder al geprobeerd, maar ik werd het steeds net niet. Het aanbod is groot en ze geven de voorkeur aan mensen met meer ervaring. Misschien dat ik het over een tijdje als ik meer werkervaring heb opgedaan alsnog probeer. Maar straks als onderzoeker of analist aan de slag gaan lijkt mij ook geweldig, het liefst op het gebied van medische technologie, topsport of duurzaamheid. Wat ik in ieder geval niet wil, is een baan waarin ik weinig nieuws kan leren. Ik wil mijzelf graag blijven uitdagen en het moet wel een beetje spannend blijven. Dat kan overal zijn. Er zijn heel veel bedrijven met een ontzettend leuke werksfeer die met hele interessante en leuke dingen bezig zijn, waar ik nu nog niet van gehoord heb. Ik sta in ieder geval overal voor open!”