Interview met Jeremiah Burke – Informatiemanagement

‘Ik ben een soort vliegende keep en draag overal mijn steentje bij’

Jeremiah Burke (30) besloot na een afgeronde mbo-opleiding, een Associate Degree en een hbo-opleiding dat hij nog altijd niet klaar was met zichzelf ontwikkelen. Daarom koos hij voor het traineeship Informatiemanagement van Breinstein, waar hij tegelijkertijd werkt en leert. “Mijn hart ligt vooral bij procesmanagement en dat kan ik bij mijn opdrachtgever prima combineren met informatiemanagement. Ik kan hier echt laten zien wat ik in mijn mars heb.”

Kan je wat meer vertellen over je studies en werkervaring tot nu toe?
“Ik ben begonnen met mbo Mediamanager, daarna deed ik een Associate Degree Office Management en tot slot de hbo-studie Bedrijfskunde MER aan Hogeschool Windesheim. Tijdens mijn studiejaren heb ik verschillende (bij) baantjes gehad in de retail. Dit heeft mij goed voorbereid op hoe ik met klanten om moet te gaan, en heb ik geleerd over de VOC (voice of the customer) en de VOB (voice of the business). Toen wist ik nog niet dat dit later goed van pas kwam bij mijn functie als informatiemanager. Ik heb altijd een ambitie gehad om bij grote organisaties aan de slag te gaan. Zo heb ik onder andere stage gelopen bij RTL Nederland als administratief medewerker en bij Young Capital als recruiter. Ook deze stages hebben bijgedragen aan mijn verdere ontwikkeling als young professional.
Daarnaast deed ik verschillende leerwerktrajecten op het gebied van procesoptimalisatie en strategisch management. Zo heb ik tijdens mijn afstudeerperiode van de Associate Degree een scriptie geschreven op het gebied van procesoptimalisatie, waarbij ik het gebruik van de mobiliteitskaart onderzocht onder de ambtenaren bij de Provincie Noord-Holland. Ook tijdens de afstudeerperiode van mijn Bachelor opleiding heb ik een scriptie geschreven, waarbij ik de informatievoorziening van de Klantenservice afdeling heb geoptimaliseerd bij Mediahuis Nederland.”

Hoe ben je uitgekomen bij Breinstein?
“Zij hadden mij al benaderd tijdens mijn Associate Degree. Maar toen wilde ik eerst nog verder studeren. Bovendien dacht ik dat de traineeships te technisch zouden zijn voor mij. Toen ze mij na mijn hbo-studie weer benaderden, ben ik toch maar eens gaan praten. Het bleek dat er binnen hun traineeships juist veel aandacht was voor de business-, proces- en mensenkant bij digitale transformatietrajecten en ik raakte alsnog enthousiast. In augustus 2021 ben ik aan de slag gegaan als Young Professional bij Breinstein.”

Wat vind je van het opleidingsprogramma?
“Het is heel breed en afwisselend. Er is veel aandacht voor de laatste trends en ontwikkelingen en we passen de theorie ook meteen toe in de praktijk. Laatst was ik bij een opleidingsdag op het gebied van Lean. Dan zit er wel wat overlapping met wat ik al eerder heb geleerd tijdens mijn studie, maar omdat het zo’n breed onderwerp is en het nooit kwaad kan om dingen te herhalen, hield ik er toch een bevredigend gevoel aan over. Er is binnen het programma ook veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling.”

Wat vind je van Breinstein?
“Het is een prettige, open organisatie. Ze zijn heel proactief met het benaderen van kandidaten. En in tegenstelling tot veel recruiters van andere organisaties, verdiepen de recruiters van Breinstein zich in jouw profiel. Je merkt dat ze echt geïnteresseerd zijn in wat je hebt gedaan en welke kant je op wilt.”

Wat vind je van het traineeship?
“Ik vind het heel prettig om het werken en leren te combineren. Helemaal in de schoolbanken zitten wilde ik na al die jaren niet meer, maar ik wil mijzelf blijven ontwikkelen. Daarnaast is het prettig dat je niet meteen als volledige professional hoeft te presteren. Je gaat aan de slag als junior en opdrachtgevers weten dat je nog niet alles weet en jezelf nog aan het ontwikkelen bent. Dat verlaagt de druk en je krijgt alle ruimte om nieuwe dingen te ontdekken. Ik vind het ook heel fijn dat Breinstein zo’n uitgebreid netwerk heeft bij de overheid. Ik wilde graag aan de slag in die hoek en via Breinstein kom ik daar makkelijker binnen dan wanneer ik het zelf zou proberen. Ik vind het fijn om een maatschappelijke rol te vervullen. Bij de overheid gaat het echt ergens over.”

Kan je wat meer vertellen over de opdrachten die je gedaan hebt en nu doet?
“Ik heb eerst acht maanden bij BUCH gezeten als informatiecoach. Dit is een samenwerking van de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo. Dat was heel leerzaam, maar nadat ik zelf had aangegeven dat ik wat minder aan de functioneel beheer-kant wilde gaan zitten, kwam Breinstein uiteindelijk met een opdracht bij de gemeente Haarlemmermeer. Sinds april 2022 ben ik daar Junior Informatiemanager. Het leuke is dat ik hier ook dingen op het gebied van procesmanagement kan doen. Dat is waar mijn hart echt sneller van gaat kloppen. Je zou kunnen zeggen dat ik twee functies inéén heb. Ik probeer mijn tijd zo goed mogelijk te verdelen tussen die twee aandachtsgebieden. Ik ben een soort vliegende keep en draag overal waar het kan mijn steentje bij. Ik kan hier echt laten zien wat ik in mijn mars heb. Ik hou mij op het gebied van Informatiemanagement momenteel onder meer bezig met het project Mobile Device Management, waarbij het doel is dat iedereen binnen de gemeente in een veilige omgeving werkt – ook als mensen hun eigen smartphone gebruiken. Daarnaast ben ik bezig met een procesonderzoek om de informatievoorziening te optimaliseren bij het klantcontactcentrum. Ik heb net een adviesrapport geschreven, dat momenteel wordt beoordeeld.”

Wat is de belangrijkste toegevoegde waarde van de Young Professionals van Breinstein voor opdrachtgevers?
“Binnen gemeenten is er vaak sprake van vergrijzing. Ze zijn hard op zoek naar nieuwe aanwas. Young Professionals hebben een frisse blik, staan open voor vernieuwing en technologische innovaties en pakken snel dingen op. Zij kunnen andere personeelsleden vaak goed bij de hand nemen bij verandertrajecten. Bovendien zijn zij op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen en brengen zij dus nieuwe kennis in.”

Hoe zie jij de toekomst?
“Ik wil mij het liefst verder specialiseren in het procesmanagement, maar ik heb ook van informatiemanagement leren houden. Het is heel leuk om ergens vanaf het begin bij betrokken te worden, de organisatie en alle processen beter te leren kennen en te kunnen helpen bij het optimaliseren van die processen.”

Heb je nog een tip voor aankomende young professionals?
“Laat jezelf horen en laat zien wat je kan als je bij een opdrachtgever zit. Je zit er niet alleen voor hen, maar ook voor jezelf. Geef ook concreet aan de opdrachtgever aan wat je wilt leren en wat je verwachtingen zijn. Dit zorgt ervoor dat je beide hetzelfde doel voor ogen hebt en kan de opdrachtgever je veel beter helpen om de juiste wegen te bewandelen voor jouw werk-leer-traject.”