Interview met Giovanni Ramdjiawan – Cyber Security

‘Passie is nodig om een mooie carrière op te bouwen’

Giovanni Ramdjiawan (24) besloot dat hij zich verder wilde specialiseren in technologie en met name in Cyber Security na zijn studie Integrale Veiligheidskunde aan de Haagse Hogeschool. Hij koos voor een traineeship, omdat hij wilde leren en werken tegelijk. Mogelijk dat hij hierna nog de master Crisis & Security Management wil doen in Leiden. “Je bent in dit vakgebied nooit uitgeleerd. Morgen is niet beloofd. Daarop anticiperen is heel interessant.”

Waarom heb je na je studie gekozen voor een traineeship?
“Ik merkte dat er een mismatch was met mijn studie Integrale Veiligheidskunde en wat ik in de praktijk wilde gaan doen. Ik ontdekte tijdens mijn opleiding dat ik meer met technologie wilde doen en dan met name op Cyber Security-gebied. Ik kwam in eerste instantie uit bij de master Crisis & Security Management in Leiden, maar vond dat ik daarvoor nog onvoldoende bagage had en bovendien vond ik de opleiding vrij algemeen. Vandaar dat ik mij in traineeships ben gaan verdiepen. Het sprak mij aan om theorie en praktijk meteen te combineren. Als ik het een keer heb gezien, weet ik direct hoe het in elkaar steekt.”

Hoe ben je uitgekomen bij Breinstein?
“Ik was niet overtuigd van de traineeships die ik in eerste instantie tegenkwam. Een broer van een vriend van mij ging bij Breinstein op gesprek voor het traineeship Cyber Security en tipte mij. Ik was meteen enthousiast en besloot ook te solliciteren. Helaas viel hij af na de vierde ronde. Dat ik wel mocht starten, voelde toch een beetje wrang. Uiteraard ben ik heel blij met de kans die mij werd geboden. Ik vond dat Breinstein met een gelikt verhaal kwam en zich beter voorstelden dan andere aanbieders. Bovendien had ik hele leuke sollicitatiegesprekken, waardoor ik er meteen een goed gevoel over had. We spraken echt dezelfde taal, waardoor de gesprekken soepel verliepen en ik mij gehoord voelde.”

Wat vind je tot nu toe van het programma?
“Het opleidingsprogramma spreekt mij zeer aan, zeker het coderen. De docenten van Antwerp Management School is een kei in complexe dingen op een simpele manier uitleggen. De lessen zijn gelukkig ook heel interactief. Er is altijd ruimte voor eigen inbreng van mij en mijn klasgenoten op basis van praktijkcases bij onze opdrachtgevers. Er zit heel veel kennis en ervaring bij de mensen die ons lesgeven. Bovendien is het fijn dat er veel ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling. Tijdens de gesprekken met mijn coach ontdek ik nieuwe kanten van mijzelf.”

Kan je wat meer vertellen over je klas?
“Ik zit in een groep met tien anderen en iedereen heeft een heel andere achtergrond. Omdat we ook nog bij heel verschillende opdrachtgevers zitten, zijn er veel verschillende perspectieven en invalshoeken. Dat maakt het nòg interessanter.”

Heeft het traineeship je tot nu toe nieuwe inzichten geboden?
“Zeker. De lesdagen die we tot nu toe hebben gehad – ik ben begonnen in maart 2022 – biedt mij nieuwe perspectieven. Zo zie ik de bankensector inmiddels als erg interessante sector die goed bij mij zou kunnen passen. De ontwikkelingen in het vakgebied gaan razendsnel. Er ontstaan ook steeds nieuwe banen. Misschien bestaat de baan die ik straks na mijn traineeship heb nu nog niet eens. Dat is toch geweldig?”

Kan je wat meer vertellen over je opdracht?
“Ik ben sinds begin mei Information Security Officer bij de gemeente Heemstede-Bloemendaal. Ik kreeg eerst de vraag of ik bij UWV als auditor aan de slag wilde. Omdat ik liever op de voorgrond sta en mij bezig wil houden met het ontwikkelen van beleid en ik in die functie vooral aan het fact checken zou zijn, heb ik dat aanbod afgeslagen. Daarna kwam de accountmanager met deze opdracht. Ik kan me hier met de beleidskant bezighouden, maar bijvoorbeeld ook met het inrichten van een SOC. Daarnaast doe ik veel aan zelfstudie, omdat ik mijzelf permanent wil blijven ontwikkelen. Zo heb ik een beter beeld bij de ontwikkelingen die plaatsvinden. Het is een leuk team en ik heb een goede klik met mijn leidinggevende. Hierdoor spreken we dezelfde taal en begrijpen we elkaar direct. Maar omdat ik graag ook een kijkje in de keuken wil nemen in een dynamischere omgeving zou ik als mijn opdracht ophoudt eind dit jaar, liefst aan de slag willen in het bedrijfsleven.”

Wat is de belangrijkste toegevoegde waarde van de Young Professionals van Breinstein voor opdrachtgevers?
“Wij laten een nieuwe kijk zien op een al bestaande structuur. Wij kunnen mensen enthousiasmeren voor technologie en ze meekrijgen met nieuwe ontwikkelingen. Het vakgebied biedt eindeloos veel mogelijkheden. Als je mensen iets nieuws kunt bijbrengen op jonge leeftijd, geeft dat een onwijs goed gevoel.”

Hoe zie jij de toekomst?
“Ik denk dus dat ik hierna nog een master wil doen. Maar het kan ook zijn dat ik niet meer volledig terug de schoolbanken in wil, als ik eenmaal heb geroken aan het werkende leven. Dat laat ik over aan het lot.”

Wat is jouw advies aan aankomende Young Professionals?
“Kies voor een alsmaar uitbreidende industrie, zoals de ICT. Je ontdekt steeds weer nieuwe dingen en je raakt nooit uitontwikkeld. Het mooist is als je van je hobby je werk kunt maken. Door je kwaliteiten en talenten hieraan te koppelen, ga je de goede kant op. Passie is namelijk essentieel om een mooie carrière op te bouwen. En weet je nog niet precies wat je wil? Geen paniek! Laat het allemaal maar een beetje op je afkomen en stress niet te veel.”