Interview met Eeke Smit – Data Analytics

‘Maak keuzes op basis van feiten in plaats van je onderbuikgevoel’

Eeke Smit (24) merkte tijdens haar master Marketing Management aan de Tilburg University dat haar hart vooral sneller ging kloppen van Data Analytics. Daarom volgde zij extra vakken over database programming (SQL en Python) en Mathematics. Na haar afstuderen besloot zij zich verder te specialiseren in Data Analytics en koos zij voor een traineeship bij Breinstein. Ze werkt momenteel als junior data analist bij de Gemeente De Ronde Venen, waar ze het prima naar haar zin heeft. “Ik kwam van een startup, dus een groter contrast is niet denkbaar.”

Waarom besloot je nog verder te leren en niet alleen te gaan werken?
“Omdat je nooit bent uitgeleerd in het leven. Tijdens mijn master ontdekte ik dat ik vooral veel energie kreeg van analytische vakken. Ik was eerst van plan om de master Marketing Analytics ook nog helemaal te doen, maar op een gegeven moment merkte ik toch dat ik klaar was met de universiteit. Ik zag er tegenop om nóg een scriptie te schrijven, vooral in coronatijd. Daarom ben ik mij gaan oriënteren op traineeships op het gebied van Data Analytics. Dan kon ik én verder leren én meteen aan het werk gaan. Het is heel erg fijn om bij verschillende opdrachtgevers te mogen rondsnuffelen.”

Hoe kwam je uit bij een traineeship van Breinstein?
“Via Google. Ik heb ze vergeleken met allerlei andere aanbieders van traineeships, maar zij kwamen als beste uit de bus. Het is fijn dat je hier twee jaar lang opleidingsdagen hebt en goed wordt begeleid door een field coach. Bovendien hebben ze veel interessante opdrachten bij aansprekende werkgevers. Tijdens mijn sollicitatiegesprek zei ik dat het fijn is om keuzes te maken op basis van data in plaats van je onderbuikgevoel, maar ik moet eerlijk bekennen dat bij de keuze voor Breinstein ik ook heb vertrouwd op het goede gevoel dat ik erbij had. Dat is bij zulk soort keuzes een niet te onderschatten element.”

Wat vind je van Breinstein tot nu toe?
“Mijn gevoel bleek te kloppen. Het is een fijne organisatie. Ik had voor mijn traineeship niet een master in de specifieke richting van Data Science gedaan. Ondanks dat ik al wel voorkennis had, heb je als starter misschien toch soms het gevoel dat je alles al moet kennen en kunnen. Gelukkig zei Breinstein: ‘Een leuke persoonlijkheid kunnen we je niet leren; die hard skills wel’. En ze kregen gelijk. Bovendien ga je natuurlijk ook niet een traineeship doen omdat je alles al weet.”

Hoe ben je aan je opdracht gekomen?
“Breinstein heeft me voorgedragen. Ik ben gaan praten en het klikte. Ik kwam van een startup, dus het contrast kon niet groter zijn. Breinstein heeft mij hierin goed begeleid. Hierna wil ik ook nog graag een opdracht doen bij een commercieel groot bedrijf, zodat ik goed kan vergelijken wat het beste bij mij past.”

Gemeenten hebben best wel een imagoprobleem als werkgever. Waarom leek het jou juist leuk om daar een opdracht uit te gaan voeren?
“Ik had denk ik zelf nooit als eerste bij een gemeente gesolliciteerd, maar ik vind het zowel op maatschappelijk als politiek vlak heel interessant. Hier kan je echt impact maken. Bovendien is er veel ruimte om jezelf te ontwikkelen en verder te groeien. Gemeenten beschikken over ontzettend veel interessante data, of het nou in het sociale domein is, of op het gebied van wonen of vervoer. Er zijn echt zo veel interessante projecten waar je je steentje aan bij kunt dragen.”

Kan je wat meer vertellen over je opdracht?
“Ik ben onderdeel van het Team BMO (Bestuur, Management en Onderzoek). In dit team werk ik organisatiebreed aan dataprojecten. Enkele jaren terug is hier een pilot gestart met datagestuurd werken en toen is Breinstein ook aan boord gekomen. Ik heb al verschillende datavraagstukken opgepakt. Vaak worden de data gebruikt om beleid mee te ondersteunen. Momenteel wil de Gemeente De Ronde Venen meer volwassenheid creëren op het gebied van Data Analytics en ook daar help ik hen bij.”

Wat is de toegevoegde waarde van Young Professionals voor gemeenten?
“Wij brengen inhoudelijke kennis in die vaak nog niet voldoende aanwezig is binnen de organisatie. Daarnaast hebben we een goede set aan soft skills. We zoeken de verbinding, denken in oplossingen en zien geen beren op de weg en kijken met een frisse blik. Bovendien zijn we gedreven om onszelf en de organisatie altijd verder te blijven ontwikkelen.”

Heb je een tip voor aankomende Young Professionals?
“Trek aan de bel als je ergens tegenaan loopt binnen je opdracht of als je denkt dat iets beter kan. Dat is zowel in jouw belang als dat van de opdrachtgever. Het is ook fijn dat je hierbij steun krijgt van je field coach. Zij denkt altijd met je mee en helpt dingen aan te kaarten als dat nodig is.”

Hoe zie jij jouw toekomst?
“Ik weet het eerlijk gezegd nog niet. In ieder geval zie ik mezelf wel bezig blijven in Data Analytics. Het leuke is dat het concreet en tastbaar is. Je baseert je op feiten. Of ik bij de overheid wil werken of bij een commercieel bedrijf, of dat ik uiteindelijk aan de slag wil als zzp’er? Ik hou alle opties nog open. Het fijne aan zo’n traineeship is dat je overal van kunt proeven.”